2021-й:  рік рекордів, нового будівництва у громаді, нових сподівань та повернення "Решетилівської весни"

2021-й: рік рекордів, нового будівництва у громаді, нових сподівань та повернення «Решетилівської весни»

Проводжати рік, що за день вже відійде в історію зі всіма його проблемами та негараздами, роблячи акцент на хороших справах та реалізованих проектах, – традиція справді хороша. Тим більше, що 2021-й для решетилівців запам’ятається справді позитивними змінами, новими об’єктами у громаді. До слова, вона наприкінці минулого року зросла завдяки об’єднанню майже всього району в єдину громаду. І вже традиційно Олександр Біленький допомагав землякам, залишаючись представником решетилівського лобі в Полтавській обласній раді. Проте отут варто наголосити й нагадати, що виборчий округ, інтереси якого представляє Олександр Біленький, включає не лише Решетилівку. Сюди увійшла частина громад Полтавського району – Зіньківська міська громада, Диканська, Котелевська, Опішнянська селищні громади, Великорублівська, Мачухівська, Терешківська, Щербанівська сільські громади.

Конкурси обласної ради як мотиватор і фінансовий «стимул» для розвитку громади

«Завдяки реформі децентралізації громади одержали додаткові фінансові можливості для розвитку своїх територій. Полтавська обласна рада також виділяє кошти для стимулювання активних і дієвих громад. І робить це на конкурсній основі, – зауважує Олександр Біленький. – Наше завдання – створити майданчик для громад для реалізації цікавих, небанальних проектів на умовах співфінансування. І тут партнером виступає міська влада, котра не лише генерує проекти для участі в конкурсі, а й підтримує своїх небайдужих, ініціативних мешканців, готових продукувати ідеї й долучатися до розвитку власної громади».
Власне, саме так уже стільки років і діє влада Решетилівки на чолі з міським головою Оксаною Дядюновою. «У міському бюджеті ми обов’язково передбачаємо кошти на реалізацію проектів-переможців, які подають на конкурси обласної ради мешканці нашої громади, – говорить Оксана Дядюнова. – Таким чином підтримуємо і стимулюємо небайдужих земляків, котрі прагнуть зробити громаду кращою, комфортною для проживання. Для міської громади участь у конкурсах – це ще й можливість отримати додаткові кошти для власного розвитку».
«Бюджет участі». Цей конкурс, ініційований Олександром Біленьким на рівні всієї області, отримав загальнодержавне визнання, а практику полтавців нині активно запозичують в інших регіонах. Переможці отримують на реалізацію ідеї до 100 тисяч гривень із обласного та стільки ж – з місцевого бюджетів. У 2021 році громади області подали 170 проектів, 62 з них перемогли. З обласного бюджету виділено 6 мільйонів гривень на ці громадські ініціативи.
У Решетилівській громаді на стадії реалізації 5 проектів-переможців минулорічного конкурсу.
Шкільний громадський бюджет участі. Для Олександра Юрійовича цей конкурс – своєрідний стратегічний план роботи з молодим поколінням. А ще – нагода виховати крутих проектних менеджерів ще зі шкільної лави.
«Діти активні, вони створюють цікаві ідеї для голосувань, та найголовніше, що якраз навколо дитячих ідей об’єднується вся спільнота. У цьому році перемогу отримав 71 проект з 27 територіальних громад області», – зауважує голова обласної ради. Школярі Решетилівської громади цього року подали рекордну кількість – 16 ініціатив. Перемогу здобули 4 проекти. «Це ініціатива наших дітей – і її потрібно підтримати, заохочувати, – наголошує Оксана Дядюнова. – Відразу було добре помітно тих, хто до власного проекту поставився серйозно, залучив для підтримки і батьків, і вчителів, і земляків. Коли є співпраця та отака от підтримка, тоді успіх проекту забезпечено. Міська рада, у свою чергу, виділить кошти на співфінансування цих проектів». До слова, у 2021-му маємо чотири проекти-переможці.
Конкурс екологічних ініціатив. Цього року мешканці області подали на конкурс 121 екопроект, 41 переміг. На реалізацію з обласного бюджету виділили 2 мільйони гривень. Із трьох решетилівських проектів виграли два, котрі нині – на стадії реалізації. Звісно ж, на умовах співфінансування з бюджету області та громади.
Обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад Полтавської області. У рамках цього конкурсу у 2021-му маємо 36 громад-переможців. Кожна громада отримає на реалізацію ініціативи до 600 тисяч гривень з обласного бюджету. Міська рада перемогла з проектом придбання мікроавтобуса. Комунальний транспорт з’явиться у громаді вже наступного року. А от цьогоріч на умовах співфінансування міська влада вже придбала навантажувач у рамках проекту, що переміг на конкурсі у 2020-му.

Як придбати техніку і дати друге життя соціальним об’єктам депутатським коштом

У 2017 році в обласній раді було створено Фонд розвитку територій Полтавської області. Року нинішнього з цього фонду Решетилівська громада завдяки зусиллям Олександра Біленького отримала 10 мільйонів гривень. За 2 мільйони для комунальників громади було придбано до пари ще один великий навантажувач-екскаватор.
Цього року було розпочато реконструкцію будівлі Решетилівського міського клубу №1, що по вул. Полтавській, 85. Очікувана вартість робіт – 12,4 мільйона гривень. З них 4,4 мільйона гривень колеги Олександра Юрійовича по депутатському корпусу обласної ради вже виділили з Фонду розвитку територій. Ще 2 мільйони гривень депутати фракції «Європейської солідарності» в обласній раді направили на реконструкцію іншої будівлі – майбутнього літнього амфітеатру на вулиці Покровській, 9-а. Сам проект реалізується коштом міського бюджету. Проте від допомоги депутатів громада теж не відмовляється. Зокрема, 10 мільйонів гривень решетилівці отримали на цей об’єкт з Державного бюджету завдяки допомозі народного депутата України Олега Кулініча.
«За роки моєї роботи народним депутатом у нас склалася конструктивна співпраця і безпосередньо з Решетилівською громадою, і з головою Полтавської обласної ради Олександром Біленьким, – коментує Олег Іванович. – А якщо є спільне бачення, то реалізація проектів проходить значно легше на всіх рівнях. Решетилівська громада – це частина мого виборчого округу, тож знаю проблеми чи не кожного населеного пункту. І як народний депутат використовую всі можливості для залучення коштів на ключові для них проекти. Зараз спільно реалізовуємо справді великий проект для Решетилівської громади, її культурного сектору, її молоді. У рамках субвенції на інфраструктурні проекти та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери для Решетилівки залучені 10 мільйонів гривень для реконструкції існуючої громадської будівлі під проведення культурних заходів, зокрема для кінотеатру під відкритим небом. Саме відсутність культурного дозвілля – це проблема для молоді в невеликих містах та сільській місцевості. Але це точно не про Решетилівщину, де і головою громади Оксаною Дядюновою, і Олександром Біленьким цьому приділяється надзвичайна увага. Тож впевнений, що у співпраці зможемо реалізувати ще не один масштабний задум!»

Спортивні об’єкти, якими пишався б і обласний центр

За тим, як розбудовується спорткомплекс «Колос», мешканці громади можуть стежити буквально в реальному часі. Не зайвим буде нагадати, що Олександр Біленький доклав чимало зусиль, щоб цей сучасний об’єкт з’явився у рідній громаді. Зараз триває перша черга реконструкції спортивної зали та гуртожитку для спортсменів, у 2022 році планується відновити футбольне поле, облаштувати трибуну для глядачів та два мультифункціональні майданчики для ігрових видів спорту. Олександр Юрійович не приховує амбітних планів: «Колос» має стати всеукраїнським спортивно-реабілітаційним центром із санаторієм поблизу Псла. Санаторій якраз мають розбудувати в Сухорабівці, на місці колишнього закинутого табору відпочинку. І це не просто амбітна мрія. Олександр Біленький додає, що об’єкт уже передано на баланс області, а в грудні буде передбачено кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації.

Будівельний майданчик

У 2021 році Решетилівська громада нагадує своєрідний будівельний майданчик, зважаючи на кількість саме будівельних робіт. Зокрема, цього року буде замінено аварійний дах на вулиці Старокиївській, 7. Роботи проводяться коштом міського бюджету.
А от на вулиці Покровській, 17, будівництво ведеться коштом Державного бюджету. Йдеться про спорудження сучасного ЦНАПу: громада отримала 4,5 мільйона гривень цільової субвенції, ще 650 тисяч гривень було виділено з міського бюджету у рамках співфінансування.

Про інвестиції у спорт, освіту й медицину

Ще один сучасний об’єкт на теренах громади, яким відверто захоплюються гості з інших міст, – це зона відпочинку біля Решетилівського аграрного ліцею. Нагадаємо, що об’єкт знаходиться у власності обласної ради, тож роботи виконуються коштом обласного бюджету. Нині тут споруджують приміщення харчоблоку, добудовують скейт-парк, у планах – створення роледрому та мотузкового парку в лісовому масиві. Як зауважує Олександр Біленький, така зона потрібна не лише студентам, а й усім містянам, які полюбляють активний відпочинок. З іншого боку, сучасний спорткомплекс під відкритим небом цілком може стати туристичною родзинкою громади.
Створення простору для розвитку малих і дорослих й досі залишається актуальним. Тим більше в умовах громади, що зросла в розмірах. Тому цього року продовжували закуповувати спортивні майданчики. Їх встановлювали за адресами: вул. Покровська, 2/5; вул. Великотирнівська, 14; вул. Мистецька, 4; вул. Полтавська, 81, у Решетилівці та на вулиці Елеваторній у Покровському. Триває реконструкція спортзалу в Демидівській школі.
Щодо освіти, то цього року в Решетилівській громаді з’явилося два нові шкільні автобуси. Один із них було придбано коштом освітньої субвенції, другий – у рамках співпраці міста та обласної ради – на умовах співфінансування з двох бюджетів. Окрім того, дитсадок-ясла «Ромашка» цього року з обласного бюджету отримає додатково 150 тисяч гривень завдяки перемозі у першому конкурсі на звання кращого закладу інклюзивної освіти.
Цього року громада отримала новенький реанімобіль. Його коштом обласного бюджету придбали ще у 2020 році й мали б передати на баланс колишньої ЦРЛ ще Решетилівському району. За клопотанням голови обласної ради під час пленарного засідання депутати прийняли рішення про передачу спецтранспорту – його отримало вже місто. За ще
2 мільйони гривень так званих «депутатських» Олександра Юрійовича громада придбає відеогастроскоп для лікарні, виділивши з міського бюджету додатково 700 тисяч гривень.

Рекордні кошти на дороги

Цього року громада стала лідером в області за обсягами коштів, виділених на ремонт автошляхів у рамках співфінансування з Агентством місцевих доріг у Полтавській області. Нагадаємо, що Решетилівська міська рада виділила у 2021 році зі свого бюджету майже 8,3 мільйона гривень. За ці кошти ремонтувалися дороги лише між населеними пунктами громади. Вулиці у місті (капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Гагаріна, Ентузіастів, Франка, пров. Вишневому) та реконструкція внутрішньоквартального проїзду на вулиці Старокиївській, 9–11, – то вже за кошти, які в громаду вдалося додатково залучити Олександру Біленькому. Завдяки його підтримці та допомозі вдалося зрушити з мертвої точки й капітальний ремонт дороги Решетилівка–Диканька. «Автошлях у межах Решетилівської громади ще декілька років тому був у жахливому стані, – констатує Олександр Біленький. – Та вже цього року розпочали 3-й етап реконструкції довжиною 5 км, і все із суцільного асфальтобетону! Дорогу від траси Київ– Харків до межі громади вже завершили. Проект масштабний і коштовний, а тому фінанси на його реалізацію залучаються з різних бюджетів».

Шефи для армії

Усі ці роки, з моменту початку російської агресії проти України, Олександр Біленький активно допомагає нашим військовим та мирному населенню на сході країни. Рік нинішній теж не став винятком. Більше того, Олександр Юрійович разом
із Великобудищанським сільським головою Миколою Шаблієм (прикордонником у минулому) та обласною організацією партії «Довіра» взяли шефство над Краматорським прикордонним загоном.
«На День прикордонника України привітали хлопців на КПВВ «Мар’їнка» та передали півтори тонни волонтерської допомоги, – розповідає Олександр Біленький. – На черзі – відправка прикордонникам будівельних матеріалів та інструментів».

Головні інвестиції – в дітей

Своєму принципу інвестувати в майбутнє громади і області – її дітей – Олександр Біленький не зраджує з року в рік. Причому інвестиції ці теж традиційно – з власної кишені Олександра Юрійовича, не за бюджетні кошти. Цього року завдяки йому школи Лазірок та Плоского отримали ноутбуки. Шамраївський навчальний заклад – набір книг, Полтавський багапрофільний ліцей №1
ім. І. П. Котляревського – портативний проектор, переможниця конкурсу на кращий малюнок до Дня працівника освіти Ксенія Бондаренко (Полтавська громада) – планшет.
А ще завдяки Олександру Юрійовичу малеча Полтавщини отримала неймовірні враження та емоції під час відвідин однієї з кращих льодових арен «Айсберг» у Кременчуці. Тут на ковзани стали дітлахи не лише з Решетилівської громади, а й із Ромодана. На черзі – поїздка для дітей із Великої Рублівки та Котельви.
Наразі в громаді реалізується ще один проект, ініційований головою обласної ради. Цього разу це безпекова акція «Стань помітним», у рамках якої першачки безкоштовно отримали світловідбиваючі флікери, що допоможуть водіям помітити малого пішохода, який повертається в темну пору додому зі школи.

Про улюблену команду, нові спортивні надії…

Успішний амбітний проект, який Олександру Біленькому з однодумцями вдалося реалізувати на всі сто відсотків, – це волейбольний клуб «Решетилівка». Нині наші земляки грають у найвищому волейбольному дивізіоні – Суперлізі. Й уболіває за них не лише Решетилівка – вся Полтавщина. Від цього року маємо ще дві спортивні надії – нинішнього сезону було створено молодіжну команду «Збірна Полтавської області ВК «Решетилівка» (молодь), яка розпочинає свій спортивний шлях у Другій лізі чемпіонату України з волейболу, та жіночу команду «Полтавчанка-2». Тож тримаємо кулачки і вболіваємо за своїх!

…і головний фестиваль громади

У 2021-му після вимушеної перерви через пандемію в Решетилівку повернулося головне свято року – відкритий регіональний мистецький фестиваль «РЕШЕТИЛІВСЬКА ВЕСНА». Його чекали й містяни, і гості громади, які їхали до Решетилівки у серпні з усіх куточків країни. Свято стало можливим завдяки фінансовій підтримці Олександра Біленького та народного депутата України Олега Кулініча. Місію популяризувати творчість народних майстрів Решетилівщини і відродити славу краю як столиці килимарства та вишивки – виконано! Наступна амбітна мета Олександра Юрійовича – щоб цей фестиваль отримав статус національного.

Настя ТОПОЛЯ.

Поділися:

Добавить комментарий