Робітнича професія – вигідні інвестиції у власне майбутнє

Робітнича професія – вигідні інвестиції у власне майбутнє

Робітнича професія – вигідні інвестиції у власне майбутнєБагато випускників, отримавши свідоцтво про базову або атестат про повну загальну середню освіту, не знають, яку й де опановувати професію. Стереотип, що успіху в професійній сфері неможливо досягти без вищої освіти, в нашому суспільстві спрацьовує й досі. Натомість, згідно з даними Державної служби статистики, особливим попитом на українському ринку праці наразі користуються саме робітничі професії. Вітчизняним флагманам машинобудівної галузі, що після кількарічного простою нарешті почали нарощувати виробництво, катастрофічно не вистачає слюсарів, електромонтерів, зварників, токарів, верстатників.
За професією – у Кременчуцьке вище професійне училище №7
Не так багато в Україні навчальних закладів, де можна опанувати робітничу професію на рівні державного стандарту. В Полтавській області це – Вище професійне училище №7 Кременчука. В переліку спеціальностей, яким навчають у ВПУ №7, – півтора десятка професій, і кожна з них користується у роботодавців чималим попитом.
Директор Вищого професійного училища №7 Микола Несен переконаний в тому, що кваліфікований робітник завжди зуміє заробити собі на життя знаннями й працьовитими руками – було б тільки бажання.
– Раніше нас переконували в тому, що тільки вища освіта є перепусткою в успішне життя. Але де нині працює більшість дипломованих юристів чи економістів? Багато хто з них торгує на базарі, хтось влаштувався охоронцем на автостоянку, а інші в Польщі суницю збирають або працюють будівельниками. Чому так? Бо економісти та юристи потрібні з досвідом роботи, а наші випускники по закінченні училища уже мають за плечима виробничі практики й гарантоване перше робоче місце. Отже їм не потрібно думати про те, куди влаштуватися на роботу, вони просто йдуть на завод, де на них уже чекають. Тож нам давно пора зрозуміти, що при виборі майбутньої професії просто необхідно орієнтуватися на потреби ринку праці.
– Миколо Григоровичу, розкажіть, будь ласка, про переваги навчання у Вищому професійному училищі №7.
– В першу чергу це – можливість безоплатно здобути професію, що користується попитом. Наші випускники, отримавши диплом молодшого спеціаліста, за бажанням продовжують навчання у виші, куди їх зараховують одразу на ІІ курс без ЗНО. Ті ж, хто отримав у ВПУ №7 диплом кваліфікованого робітника державного зразка, мають можливість вступити до профільного технікуму чи коледжу. Наприклад, оператор верстатів з програмним управлінням може продовжити навчання на здобуття кваліфікації «електромеханік», а налагоджувальник автоматичних ліній і агрегатних верстатів – отримати диплом молодшого спеціаліста за кваліфікацією «технік-технолог» в нашому училищі.
До речі, щодо продовження навчання нашими учнями, ми тісно співпрацюємо з багатьма вищими навчальними закладами різних рівнів акредитації, в тім числі з Кременчуцьким національним університетом імені Остроградського, Кременчуцьким інститутом Дніпропетровського університету імені Нобеля, Полтавським коледжем нафти і газу, Полтавським національним технічним університетом імені Кондратюка й багатьма іншими вишами.
До послуг учнів – 35 навчальних кабінетів, 9 лабораторій, 13 навчально-виробничих майстерень, оснащених сучасним обладнанням, комп’ютерні класи, електронна бібліотека із постійним виходом у мережу Інтернет і книжковим фондом, що постійно поповнюється новими виданнями. Усі учні отримують стипендію, а час навчання зараховується до трудового стажу.
До речі, всі наші учні мають можливість стати членами Полтавської обласної профспілкової організації працівників машинобудування та металообробки України «Машметал» й розраховувати на захист своїх прав. Діти, які прийшли до нас після 9 класів загальноосвітньої школи, по закінченні навчання отримують диплом кваліфікованого робітника й атестат про повну загальну середню освіту, значна частина випускників також отримують диплом освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» з неповною вищою освітою.
– А як організовано дозвілля учнів закладу?
– Діти, які люблять спорт чи мають творчі здібності, знаходять собі заняття до вподоби. Наприклад, можуть поганяти м’яча чи пограти у теніс, опанувати циркове чи театральне мистецтво на заняттях тематичних гуртків і секцій. Юні любителі конструктора LEGO відвідують спеціальні гурткові заняття, де майструють роботів і програмують їх для участі у всеукраїнському турнірі освітньої програми FIRST LEGO League.
– Миколо Григоровичу, чим цьогорічна вступна кампанія у ВПУ №7 відрізняється від минулорічної?
– При вступі на здобуття кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста започатковане зовнішнє незалежне оцінювання з української мови й літератури. Раніше після отримання диплома кваліфікованого робітника кращих учнів за підсумками їхніх навчальних результатів ми автоматично переводили для продовження навчання на IV–V курсах нашого училища для здобуття кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста. Тепер для них передбачені вступні випробовування.
«Я на зварника піду. Ви мене навчіть»
Згідно з постановою Кабінету Міністрів України про затвердження Порядку та умов надання субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів в областях триває робота зі створення навчально-практичних центрів із підготовки робітників.
У Полтавській області такий центр створюється на базі Вищого професійного училища № 7 Кременчука. За словами директора ВПУ № 7 Миколи Несена, орієнтований він буде на підготовку робітників за професією «Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах. Зварник»:
– На устаткування навчально-практичного центру Полтавська область отримала з Держбюджету субвенцію у розмірі 2,3 мільйона гривень. Незабаром буде проведений тендер на закупівлю сучасного обладнання, необхідного для оснащення навчально-практичного центру й підвищення якості професійної освіти учнів училища. Ми повинні отримати сучасні зварювальні апарати, що допоможуть нашим учням опанувати одразу кілька технік зварювання, зокрема ручне дугове, напівавтоматичне, аргонно-дугове. Загалом передбачена закупівля всього, що потрібне для професії зварника згідно із сучасними вимогами.
Про обладнання приміщення майбутнього навчально-практичного центру й забезпечення його усім необхідним потурбувалися місцеві підприємства – замовники робітничих кадрів. Зокрема – Крюківський вагонобудівний завод, «Кредмаш», Полтавський ГЗК, Кременчуцький колісний завод. Фахівці електротехнічної лабораторії ПрАТ «АвтоКрАЗ» здійснили перевірку опору заземлення обладнання, заземляючих контурів, опору ізоляції, петлі «фаза-нуль», що для навчального закладу теж вагома допомога.
Процес опанування обраних учнями спеціальностей відбувається у ВПУ № 7 на високому науково-методичному рівні. Так, група викладачів училища у співавторстві з фахівцями міжгалузевого учбово-атестаційного центру Інституту електрозварювання ім. Є. Патона НАН України, Кременчуцького національного університету ім. М. Остроградського та інших науково-навчальних закладів розробила Державний стандарт професійно-технічної освіти за професією «Зварник». Завдяки цьому вона була внесена у національний класифікатор професій і отримала загальнодержавне значення.
Що це означає на практиці? Навчальні заклади, що готуватимуть зварників за вищезазначеним держстандартом, отримуватимуть державне замовлення на робітників цього профілю й фінансування, а значить, учні по закінченні навчання матимуть гарантоване працевлаштування й стабільну заробітну плату.
– Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич порушила питання про організацію незалежного оцінювання рівня професійної підготовки випускників усіх навчальних закладів. Ми й наші учні таких випробувань на профпридатність не боїмося – починаючи з 2012 року, наші зварники протягом навчання періодично проходять незалежні кваліфікаційні атестації й демонструють високий рівень теоретичної й практичної підготовки, – зазначив директор ВПУ № 7 Микола Несен. – Більше того – наш учень Віктор Григораш став золотим призером Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності Worldskills Ukraine у номінації «Зварювальні роботи», три роки підряд учні ВПУ № 7 ставали переможцями Міжнародного конкурсу молодих зварників «Золотий кубок Лінде» (Чехія). Кращими на всеукраїнському рівні визнані й наші верстатники широкого профілю, зокрема Владислав Опришко, який виборов ІІІ місце.
Якісне навчання гарантоване працевлаштування
Щороку з Державного та місцевого бюджетів спрямовуються чималі кошти на фахову підготовку кваліфікованих робітничих кадрів, яких так не вистачає вітчизняним підприємствам. Тим часом рекрутери «полюють» на кваліфікованих робітників, щоб відправити їх на роботу за кордон й отримати з того матеріальний зиск. Деякі професійні училища цьому ніяк не перешкоджають – навпаки, всіляко сприяють. У результаті молоді робітники, здобувши професію за державний кошт, потім працюють на економіку інших країн.
– Нам теж надходили пропозиції щодо працевлаштування наших випускників за кордоном, але ми відмовилися. Головне завдання в мене, як керівника Вищого професійного училища, і в наших педагогічних працівників – забезпечити якісно підготовленими кадрами замовників, у першу чергу – місцеві промислові підприємства, які є нашими партнерами. Ми укладаємо із ними договори про співробітництво, їхні потреби у робітниках враховуються при формуванні навчальних груп, складанні навчальних планів. З іншого боку – українське законодавство не передбачає для випускників профтехучилищ обов’язкового відпрацювання, як це є для випускників вишів ІІІ–IV рівнів акредитації, які вивчилися за державні кошти в педагогічних, медичних, військових навчальних закладах. Тож проблема відтоку кадрів є, але є й вирішення цієї проблеми – це робота, можливість розвиватися в обраній професійній сфері й гідна заробітна плата, – зазначив Микола Григорович Несен.
На запитання, чи запрошують кременчуцькі підприємства випускників ВПУ № 7 на роботу, Микола Несен відповів:
– Про те, що наших випускників там чекають, свідчать листи-замовлення від потенційних роботодавців, що надходять на адресу ВПУ № 7, – від Крюківського вагонобудівного заводу, «АвтоКрАЗу», «Кредмашу», Кременчуцького колісного заводу, Кременчуцького кар’єроуправління «Кварц». Найбільше наші замовники потребують зварників – вагонники готові прийняти всіх цьогорічних випускників із цієї спеціальності. Потрібні їм і верстатники, оператори верстатів із програмним забезпеченням. На «АвтоКрАЗі» чекають налагоджувальників автоматичних ліній та агрегатних верстатів, електромонтерів із обслуговування електрообладнання, ТОВ «Трест Бориспільсільбуд» запрошує до себе робітників будівельних професій. Тож усім нашим випускникам із робітничих професій ми гарантуємо працевлаштування.
До речі, після вступу в дію безвізового режиму на вітчизняних підприємствах загострилася проблема нестачі кваліфікованих кадрів, і в нас різко збільшилися замовлення на підготовку робітників із різних професій. Тож високий показник працевлаштування – це результат нашої тісної співпраці із потенційними роботодавцями. До того ж деякі робітничі спеціальності можна опанувати лише у нас. Наприклад, тільки ми – єдині в області – готуємо верстатників широкого профілю; операторів верстатів із програмним управлінням; операторів з обробки інформації та програмного забезпечення за державним стандартом. Та й сертифікат зварника міжнародного зразка можна отримати тільки в нас. Надзвичайно затребуваних у роботодавців електромонтерів із ремонту й обслуговування електроустаткування випускають лише три навчальних заклади в Полтавському регіоні – ВПУ № 7 Кременчука, ПТУ № 44 Миргорода, Зіньківський професійний аграрний ліцей.
***
У кожної людини – своє особливе призначення. Хтось покликаний бути видатним лікарем і рятувати життя, комусь до снаги працювати вчителем, а є ті, чия місія – створювати машини й зводити будинки. І набагато почесніше стати першокласним зварником чи верстатником, аніж поганим лікарем…

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА.

Поділися:

Добавить комментарий