У наш час кондиціонери встановлюють практично у всіх офісах, магазинах, кафе, а також багатьох квартирах. Ці зручні апарати буквально рятують від спеки влітку. Але не всі люди однаково ставляться до їх використання. Дехто вважає кондиціонери надзвичайно шкідливими для здоров’я.
Насправді використання цих приладів може призводити як до позитивних, так і до негативних наслідків – головним чином усе залежить від правильної чи неправильної їх експлуатації.

Якщо кондиціонер експлуатується з порушеннями, власники помешкання, в якому він працює, можуть захворіти не тільки на застуду, а й на запалення легенів.
Ще однією потенційною небезпекою кондиціонерів вважається наявний у них фреон, який використовується для охолодження повітря. Так, фреон при високих концентраціях має наркотичну дію та може викликати задуху. Але таке можливо лише у випадку витоку фреону з кондиціонера. Тому потрібно слідкувати за його справністю.
Негативний вплив кондиціонера на здоров’я людини може бути зумовлений також непрофесійним проведенням монтажу пристрою чи несвоєчасним сервісом.
Перед тим, як купувати кондиціонер, порадьтеся з фахівцями, адже значення мають багато факторів: розмір приміщення, розміщення вікон відносно сторін світу, кількість людей і електроприладів у кімнаті, а також інші параметри. Тільки професіонал має визначити місце для розміщення кондиціонера в оселі.
Вибираючи режим роботи кондиціонера, обов’язково зважайте на стан здоров’я людей, які перебувають у приміщенні. Якщо на вулиці спекотно, то будь-хто, раптово опинившись у переохолодженій кімнаті, може застудитися. Не спрямовуйте струмінь охолодженого повітря прямо на людину. Відстань від кондиціонера до найближчого робочого місця повинна бути не менше двох метрів. Не допускайте переохолодження приміщення.
На початку своєї роботи кондиціонер функціонує в турбо-режимі, щоб якнайшвидше привести повітря в оселі у відповідність до заданих параметрів. Перебувати в кімнаті в цей момент небажано, тому буде краще почекати, поки кондиціонер підготує повітря, в іншій частині помешкання.
Звичайний побутовий кондиціонер потрібно періодично чистити, особливо після тривалого зимового періоду, коли прилад не працював, а при необхідності – замінювати фільтри. Якщо цього не робити, ефективність роботи пристрою знижується. Увесь пил, який накопичує кондиціонер, осідає на фільтрах. Коли фільтри засмічуються, кондиціонер починає ганяти пил по квартирі, у нього послаблюється нормальний повітряний потік.
Як відзначають фахівці, різниця температури повітря в приміщенні й на вулиці не повинна складати більше восьми градусів. Цей стандарт є загальноприйнятим практично в усьому світі. З цієї причини рекомендується перед тим, як вийти з охолоджуваного приміщення на вулицю, певний час постояти в тій частині офісу, де відсутні кондиціонери, чи в під’їзді.
Щоб не застудитися, потрібно правильно підібрати режим роботи охолоджуючого пристрою. Сучасні кондиціонери мають функцію, що забезпечує узгоджене хитання горизонтальних і вертикальних жалюзі. Це дає об’ємний повітряний потік, що виключає протяги. Оптимальне значення температури повітря на робочих місцях в офісах – плюс 22 – 25 градусів.
І, нарешті, пам’ятайте, що кондиціонер не провітрює приміщення. Він працює тільки з тим повітрям, що знаходиться в замкнутому просторі. Незнання цього факту приводить до того, що люди взагалі припиняють провітрювати в будинку, вважаючи, що свіже повітря надходить з кондиціонера. Санітарні норми провітрювання з появою кондиціонера не змінюються, тому провітрюйте в приміщенні за першої ж нагоди. Але не забувайте, що при провітрюванні кондиціонер повинен бути вимкнений.

airplus.kiev.ua.

Поділися:

Добавить комментарий