А та качка дрібно скаче…

А та качка дрібно скаче…

Трапляється, що качки, особливо індокачки, восени повторно починають висиджувати яйця. В таких випадках гнізда потрібно знаходити і руйнувати, адже осіння яйцекладка для всіх видів домашніх птахів небажана. Якщо самка не покине осіннього насиджування яєць, то почне линяти пізніше, з настанням стійких холодів. У такому разі навіть в утепленому сараї птахи можуть застуджуватися, а виведений восени молодняк гірше росте і пізніше достигає товарних кондицій.
Восени формують і батьківське стадо качок – залежно від породи: 1 селезень і 3–4 качки (важкі породи); 1 селезень і 5 качок (легкі). Для підвищення запліднення яєць селезні повинні бути старшими качок на 2 місяці (краще використовувати молодих, а не переярих селезнів). Яйцекладка у молодих качок, вирощених в умовах відповідної годівлі, утримання, починається в 5–6-місячному віці і триває понад півроку. Тривалість яйцекладки качок залежить від термінів виводків. Після закінчення яйцекладки у птиці впродовж 3–4 місяців відбувається линька, а потім знову відновлюється здатність нестися. У переярих птиць яйцекладка менш інтенсивна, ніж у молодих, однак молодняк, одержаний з яєць перелинялих качок, більш життєздатний. Щоб прискорити процес штучної линьки між першим і другим циклами яйценосності, застосовують так звану примусову линьку, тоді термін линьки скорочується до двох місяців. Яйця необхідно збирати щодня, починаючи з 5-ї години ранку (через кожну годину), оскільки процес яйцекладки в качок починається о 2–3-й годині ночі й закінчується до 10-ї години ранку. При цьому вибраковують биті, з насічками, вм‘ятинами, вапняним нальотом на шкаралупі, дрібні, неправильної форми (подовжені, круглі), двожовткові тощо. Двожовткові яйця (вага 150–200 г) несуть переважно молоді качки у перші два-три місяці яйцекладки. Після переведення їх на щедрий, стимулюючий раціон і подовжений світловий день. У такому разі у них щодня відбувається одна чи кілька овуляцій, однак організм птиці ще не накопичив достатнього запасу речовин, необхідних для утворення білка, підшкаралупних оболонок і самої шкаралупи, яйце не встигає повністю сформуватись до початку наступної овуляції. Двожовткові яйця також утворюються через пониження тонусу яйцеходу: один жовток “затримується” на початковій стадії яйцеходу, де його “наздоганяє” другий, або антиперистальними рухами яйцеходу жовток “повертається” назад, де “зустрічається” ще з одним. Такі яйця непридатні для інкубації, оскільки з них лупляться неповноцінні каченята. Їх використовують на харчі. Качині яйця споживають лише після проварювання їх впродовж 13 хвилин. Сирі яйця додають у хлібобулочні та кондитерські вироби. Слід пам‘ятати, що качині яйця можуть бути джерелом різних інфекційних захворювань. Окрему ж небезпеку становлять яйця водоплавної птиці, оскільки в них найчастіше містяться збудники харчових інфекцій – сальмонельозу. Сальмонельоз у дорослих качок протікає приховано. Упродовж багатьох місяців (а іноді й пожиттєво) птиця, що одужала, виділяє сальмонели з яйцями і послідом, тому джерелами інфекції стають непроточні водоймища, калюжі, канави, забруднені екскрементами такої птиці. У зв‘язку з цим існує обмеження щодо використання качиних яєць для харчування.

Вікторія МЕЛЬНИК,
кандидатка сільськогосподарських наук.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий