Агрофірма "Маяк": світові стандарти виробництва і продукції

Агрофірма «Маяк»: світові стандарти виробництва і продукції

У Полтаві відбулося засідання Міжнародного трейд-клубу, котрий нині об’єднує понад 60 дипломатичних і торгових представництв зарубіжних посольств в Україні. Мета зібрання – ознайомлення з економічним потенціалом Полтавської області та встановлення ділових контактів. До складу делегації увійшли представники Швейцарії, Канади, Аргентини, Об’єднаних Арабських Еміратів, Іспанії, Ізраїлю – усього близько двадцяти країн. У рамках ділової програми гості відвідали агрофірму «Маяк», що у Котелевському районі. І те, що вона презентувала АПК Полтавщини, не випадково.

Міжнародні стандарти – надійний орієнтир

ТОВ «Агрофірма «Маяк» – господарство, яким уже вісім років поспіль керує заслужений працівник сільського господарства України Вячеслав Прийма (нині – генеральний директор), – знане далеко за межами України. І на це є свої підстави. Саме з 2010 року розпочалася широка співпраця з іноземними партнерами та інвесторами, будівництво сучасних комплексів з використанням новітнього обладнання та застосуванням передових іноземних технологій. Запроваджено міжнародну систему ХАССП, яка забезпечує контроль на усіх етапах виробництва харчових продуктів на будь-якій стадії процесу виготовлення, зберігання та реалізації. Гордістю колективу стало створення замкненого циклу: від вирощування сільськогосподарських культур, виробництва м’яса, молока до готової продукції, яка реалізується через власну торговельну мережу. Агрофірма має статус сировинної зони для виготовлення дитячого дієтичного харчування. Щодоби виробляється понад 60 тонн тільки високоякісного молока і тільки екстракласу. До речі, нинішнього року денний надій на корову збільшився на 1,8 літра!
Чітко контролюється увесь ланцюжок виробництва – від посіву до готової продукції. Протягом усього циклу застосовуються міжнародні стандарти якості, які контролюються і підтверджуються лабораторними дослідженнями. У виробництві застосовуються тільки натуральні складові. Від штучних добавок рішуче відмовилися. На території України нині важко знайти господарство, яке б поєднувало і забезпечувало якість усього ланцюжка, починаючи від посіву, переробки до готового продукту. Що важливо – агрофірма не обмежується запозиченням напрацювань в окремих країнах, а йде постійний пошук усього нового, передового, перспективного в усьому світі.

Єдина у Європі «каліфорнійська» зала

Гостей радо зустрічали Герой України Тетяна Корост, директор ТОВ «Агрофірма «Маяк» Євген Прядко та його помічник Юрій Задорожний. Огляд виробничих підрозділів розпочався з одного із трьох молочних комплексів – «Годувальниця 2». Пояснення давав менеджер галузі тваринництва Сергій Грищенко. Вже перший об’єкт показу – майданчик для вирощування телят – засвідчив світовий рівень організації тваринницької справи. Після висушування новонароджені телята на 80 днів розміщуються на відкритому повітрі (зимою у жилетах) у спеціальних будиночках. Відповідна система утримання і годування забезпечує середньодобові прирости на 750– 800 грамів. Увагу гостей привернули єдина у Європі «каліфорнійська» доїльна зала на 28 місць, де якраз йшов процес доїння, та робота комп’ютерної програми управління стадом. Гості також цікавилися виживанням телят, надоями, економічними показниками, перспективами, планами, екологічними питаннями, використанням органіки. З особливим зацікавленням була сприйнята інформація про енергонезалежність господарства, яке з 2014 року замість природного газу перейшло на альтернативні джерела енергії.

Хлібобулочні вироби без добавок і консервантів

На хлібозаводі агрофірми «Маяк» делегатам Міжнародного трейд-клубу демонстрували готову продукцію. Величезний стіл прикрашали гарний свіжовипечений коровай, різні сорти хліба, булочки, здоба, пироги, кекси. Їх можна було покуштувати, оцінивши високу якість «маяківської» продукції. Підприємство відкрили у 2014 році. Зараз у дві зміни там працюють тридцять чоловік. Запроваджено новітні технології з виробництва хліба. Втім від старих перевірених методів хлібопекарі відмовлятися теж не збираються.
– У нас усі заміси відбуваються опарним способом. Це дає можливість створити запашну продукцію, – ділиться секретами виробництва технолог пекарні хлібобулочних виробів Вікторія Яцько. – Використовуємо сировину тільки ту, що виробляють у «Маяку». Працюємо виключно на споживача, усі зусилля докладаємо, аби продукція була екологічно чистою. Ні в якому разі не використовуємо добавок.
Хлібозавод випускає за одну зміну близько шести тисяч виробів двохсот видів. Успішно функціонують і макаронний та кондитерський цехи. Оскільки консервантами підприємство не користується, строки реалізації продукції стислі. Втім на полицях магазинів мережі «Рідне село» у Полтаві та Котельві хлібобулочні вироби не затримуються. Їх із задоволенням купують споживачі, бо смачні й корисні.

Першочергову увагу – контролю якості сировини

Після відвідування елеватора, де знаходяться величезні ємності для зберігання зерна, іноземні гості побували у виробничо-технологічній лабораторії ТОВ «Агрофірма «Маяк». Колби, сучасні апарати, скрупульозні дослідження… Співробітники не припиняли своєї повсякденної роботи. На столах – зразки хліба, молока, ковбас, пшениці, олії, зернобобових культур, борошна, круп.
– Основне завдання – контроль за дотриманням технологічного процесу, якості сировини та готової продукції, ретельне вивчення інгредієнтів, із яких виготовляється ця продукція, – пояснює завідуючий виробничо-технологічною лабораторією Владислав Литвиненко. – Кожен із лаборантів обслуговує конкретну сферу діяльності нашого підприємства – рослинництво, тваринництво чи переробку. Здійснюємо контроль на всіх етапах виробництва: від сировини до готового продукту. Якщо доводиться закуповувати якусь сировину, то досліджуємо її ще ретельніше. Вона обов’язково має бути якісною і відповідати усім необхідним нормативним документам. Продукція, що не пройшла перевірку, йде на переробку або бракується й утилізується. Але подібне, на щастя, трапляється нечасто.
Крім демонстрації об’єктів виробництва, гостям запропонували переглянути презентаційний фільм про агрофірму «Маяк».

Перспективи зростання

Один із організаторів робочої поїздки делегації Міжнародного трейд-клубу директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов висловив задоволення досягнутим результатом. Бо головне завдання було, за його словами, – показати гостям, що ми вміємо освоювати кошти, впроваджувати передові технології, а до того ж – забезпечувати замкнений цикл виробництва. Це стане гарною підставою для активізації інвестицій. А яка ж реакція гостей? Секретар Міжнародного трейд-клубу Олександр Ванідовський не приховував своїх емоцій. Особливо вразила його організація виробництва. На його думку, агрофірма «Маяк» – переконливий приклад того, як можна господарювати в Україні. Радник посольства Канади Юрій Мардак сказав: «Не можна стверджувати, що завтра ми привеземо інвесторів, але є з чим познайомити бізнесові кола Канади. Полтавщина, безумовно, буде у фокусі уваги канадських фірм. Особливо приємно, що агрофірма «Маяк» уже нині має практичний досвід співпраці з канадськими компаніями, використовує канадське обладнання». «Я наочно побачив, як виглядає виробництво 21-го століття – найсучасніші технології, навчений персонал, скрізь чистота і порядок, – словом, Європа, особливо важливо, що уся продукція натуральна й екологічно чиста», – зазначив радник із зовнішньоекономічних питань посольства Угорщини Андраш Кадар. Він побажав агрофірмі успіхів у освоєнні міжнародних ринків, бо бачить реальні перспективи для цього підприємства.
ТОВ «Агрофірма «Маяк» впевнено тримає марку виробника, який пропонує споживачу виключно натуральний продукт. А це дуже важливо у наш час, враховуючи засилля у торгівельних мережах продуктів, нашпигованих різними добавками й інгредієнтами. Нині ж покупці стають більш вибагливими, віддаючи перевагу натуральному. Про це наголошували й інші учасники трейд-клубу.
– Ми раді за Полтавщину і підприємства, які ви зуміли не лише зберегти, а й розвивати, дати людям роботу, випускати чудову продукцію, – поділився враженнями директор литовської компанії «Eurovira» Андрюс Гайсріс. – У «Маяку» вона – вищого ґатунку. Крім того, співробітники агропідприємства запевняють, що уся продукція – натуральна. Це, на мій погляд, саме те, чого потребує вся Україна. «Маяк» – майбутнє не тільки Котелевського району, а й держави. Бажаю агрофірмі розвитку і широкого виходу на європейські ринки.
– Побачене в агрофірмі «Маяк» є підтвердженням, що можна досягти вагомих результатів, якщо наполегливо працювати, – переконаний керівник підприємства з водопідготовки й водоочищення корейської компанії NTS Ігор Кім. – Приємно здивований величезним працелюбством співробітників підприємства. А це є свідченням того, що Україна народжує унікальних, розумних, підприємливих людей, котрі мають великий потенціал знань і неабиякі здібності.
На подальший розвиток взаємовигідних зв’язків розраховує і директор агрофірми «Маяк» Євген Прядко. «Ми довели, що можемо відповідати найпередовішим і найсучаснішим міжнародним стандартам, що агрофірма може на рівні конкурувати з іноземними виробниками, особливо стосовно забезпечення якості», – наголосив він. Тож є усі перспективи для налагодження контактів на майбутнє.
І наостанок. Після відвідин агрофірми «Маяк» щоразу переконуєшся: започаткована справа тут у надійних руках, а це у свою чергу завжди було запорукою подальшого сталого й динамічного розвитку. Тож нові успіхи не забаряться.
***
Делегація Міжнародного трейд-клубу побувала також в історико-культурному заповіднику «Більськ», де нині тривають археологічні розкопки. Працівники департаменту культури і туризму облдержадміністрації організували для гостей краю театралізоване дійство.

Анатолій ВАСЕВИЧ,
Віктор КІКОТЬ.

Агрофірма "Маяк": світові стандарти виробництва і продукції

Агрофірма "Маяк": світові стандарти виробництва і продукції

Агрофірма "Маяк": світові стандарти виробництва і продукції

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий