Аґрус – колючий, та ягода його лагідна

Аґрус – колючий, та ягода його лагідна

Останнім часом у садах господарів стало дуже мало аґрусу – цінної ягідної культури. А шкода, адже у ньому міститься багато пектинів, які сприяють виведенню з організму радіонуклідів та покращують обмін речовин. У державних плодорозсадниках нині недостатньо вирощується нових стійких від хвороб та слабоколючкових сортів аґрусу, тому певною мірою відчувається дефіцит саджанців. Проте завдяки селекціонерам-любителям вдається поширити чимало нових перспективних сортів ягідних і плодових культур. Один із них – Іван Янко із села Попівка Миргородського району. В його колекції – понад сто сортів чорної смородини та півсотні сортів малини та аґрусу. Кожного року господар прагне поновлювати її новими сортами та позбувається тих, які погано себе зарекомендували. Своїми роздумами з приводу перспективності вирощування аґрусу Іван Янко поділився з городниками.
«Аґрусу (його здавна називають «північним виноградом») приділяю особливу увагу. В першу чергу це найбільш врожайна ягідна культура: збір ягід з одного куща, в залежності від сорту та агротехніки вирощування, досягає 15–20 кілограмів, в середньому – 5–8 кілограмів. Отож урожай аґрусу можна співставити з урожаєм, який дає кущ продуктивного сорту винограду. Ретельно підбираючи сорти аґрусу, свіжими ягодами можна ласувати протягом трьох місяців, а замороженими – практично цілий рік. При заморожуванні ягоди зберігають смак та аромат, колір та вітаміни.
На мою думку, особливої уваги заслуговують такі сорти: Краснослав’янський, Сіріус, Кий, Ліхтарик, Балтійський, Салют, Ленінградець, Яровий, Чорний негус, Джерело, Шанон, Лада, Гросуляр, Улюблений, Козачок, Садко, Білоруський цукровий, Карпати, Маяк, Каменяр, Колобок, Солодкий, Сливовий, Легінь, Командор, Кооператор, Балет, Грушенька, Алладін, Зелений дощ, Захисник, Білі ночі, Вітамінний.
Пропоную короткий опис інших перспективних сортів.
Машека. Сорт виведений в Білорусі, середньопізнього строку достигання. Кущ середньорослий, компактний. Відростки прямі і потовщені, колючки довгі. Ягоди середнього розміру й крупні, вагою 3–5 г, подовжено овальні, кремово-жовті, зі щільною шкіркою та соковитим м’якушем. На смак кисло-солодкі. Головною перевагою сорту є стійкість до американської мучнистої роси, зимостійкість, висока врожайність, універсальність використання ягід та легкість у розмноженні. Недолік – важко збирати, бо колючі гілки.
Північний капітан. Сорт середньопізнього строку дозрівання. Багато прикореневих відростків середньої товщини, прямих. Колючки короткі, одиночні, рідко зустрічаються. Ягоди неоднакового розміру, округлі, чорні, зі значним восковим напливом, масою 3–4 г, мають середні смакові якості при вживанні в сирому вигляді та використовуються для технологічної переробки. Сорт характеризується швидкістю росту, починає плодоносити на другий рік після посадки. Перевагами є висока стійкість до мучнистої роси та антракнозу, зимостійкість, висока врожайність та «лагідність» (майже відсутні колючки). Сорт легко розмножується відростками та щепами, а плоди у переробленому вигляді мають лікувальні властивості.
Консервний. Виведений в Україні сорт середнього строку дозрівання. Кущ рослий, компактний. Прикореневі відростки прямі, потовщені, з невеликою кількістю колючок. Ягоди овальної або яйцеподібної форми, середньою масою 3–4 г, червоно-зелені (повністю достиглі темно-червоні), кисло-солодкого смаку. Перевагами сорту є висока стійкість до мучної роси, зимостійкість, висока врожайність, універсальність використання ягід, незначна кількість колючок та легкість у розмноженні.
Красень. Ще один український сорт середнього строку достигання. Кущ середньорослий та середньорозлогий. Середня кількість прикореневих відростків, вони тонкі, звисаючі. Колючок мало, кінці відростків – без колючок. Ягоди середні та крупні, середньою масою 3–4 г, темно-червоні, дуже смачні. Серед переваг – стійкість до захворювань, високі самоплідність, урожайність, зимостійкість, відмінні смакові якості ягід та легкість у розмноженні. Недоліком є розлогість куща, що обмежує кількість рослин, які можна розмістити на присадибній ділянці.
Все більшої популярності набувають і сорти без колючок. Одним із таких є сорт Африканець середнього строку достигання. Кущ середньорослий, спочатку компактний, у період плодоношення – напіврозлогий. Прикореневі відростки майже без колючок, а плодові – без колючок. Ягоди середньою масою 2,5 г, овальні, чорні, транспортабельні, відмінні для переробки. Продукти переробки зафарбовуються в інтенсивний червоний колір, відзначаються гармонійним поєднанням цукру і кислоти. Перевагами сорту є стійкість до мучнистої роси, висока зимостійкість та відсутність колючок. Недоліки – дрібні ягоди.
Ще одним безколючковим сортом є НАУ-1, виведений в Україні П.Шеренговим з насіння вільного запилення сорту Африканець. Сорт середньораннього строку достигання. Кущ середньорослий, компактний. Прикореневі відростки середньої товщини, прямі, з малою кількістю колючок. Ягоди крупні, масою 3,5–6,0 г, округлі чи округло-овальні, червоні, доброго кисло-солодкого смаку. Відзначається стійкістю до мучнистої роси, зимостійкістю, відмінними смаковими властивостями ягід та легкістю у розмноженні.
Безколючковий. Сорт середньопізнього строку достигання. Кущ середньорослий, слаборозлогий. Середня кількість прикореневих відростків, вони середньої товщини без шипів. Ягоди крупні, середньою масою 3,5–4,5 г, світло-червоні, кисло-солодкого смаку. Сорт стійкий до мучнистої роси і має широкий спектр використання».

Підготувала Юлія Хоменко.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий