Апетитна й ситна солона випічка

Апетитна й ситна солона випічка

Узимку за холодної погоди вся родина більше перебуває вдома. Чим же господиням побалувати рідних? Чудовий варіант – смачна солона випічка, яка з успіхом замінить будь-яку основну страву.
Оцінять старання господині й гості, якщо несподівано нагодяться на поріг, адже домашні пироги-пиріжки апетитні й ситні.

Пиріжки з сосисками

350 грамів картопляного пюре, 350 грамів кисломолочного сиру, 2 яйця, 300 грамів борошна, 0,5 чайної ложки солі, 1 чайна ложка соди, 1 чайна ложка куркуми, олія для смаження, сосиски для начинки.
З’єднайте картопляне пюре й сир, додайте яйця, соду, сіль і куркуму, завдяки якій пиріжки матимуть більш насичений колір. Перемішайте масу й поступово додайте борошно. Замісіть тісто й відправте його в холодильник на півгодини.
Сосиски поріжте на коротенькі брусочки. Тісто поділіть на невеликі шматки, кожен розкачайте, на середину покладіть начинку й сформуйте кулястий пиріжок. Смажте на добре розпеченій сковорідці в олії на середньому вогні. Готові пиріжки перекладіть на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Потім відразу ж подавайте до столу.

Ліниві біляші

320 грамів борошна, 630 мілілітрів кефіру, 1 яйце, 0,25 чайної ложки соди, 20 грамів сухих дріжджів, 1 столова ложка цукру, 1 чайна ложка солі, 2 столові ложки олії. Для начинки: 400 грамів фаршу, 1 цибулина, часник, сіль, перець чорний мелений за смаком.
У трохи підігрітий кефір додайте 1 столову ложку цукру, 2 столові ложки борошна, сухі дріжджі й перемішайте. Всипте соду, сіль, знову перемішайте й вбийте 1 яйце. Поступово просійте в цю масу борошно. Тісто повинно бути трохи густішим, ніж на оладки.
Влийте в тісто 2 столові ложки олії і залиште «відпочити» 30 хвилин у теплому місці. Тим часом подрібніть цибулю і часник, додайте до фаршу разом із сіллю та перцем. Ретельно перемішайте.
Смажте біляші на розпеченій сковороді з додаванням олії. Столовою ложкою викладайте тісто на сковорідку, зверху на кожен «млинець» – сформовану руками плоску котлетку, а на неї – знову столову ложку тіста. Смажте вироби з двох боків на повільному вогні під кришкою до золотистої скоринки.

Чебуреки з сиром

2 склянки борошна, вода (скільки візьме борошно), сіль. Для начинки: 600 грамів сиру сулугуні.
З борошна, води й дрібки солі замісіть тісто. Воно має вийти досить пружним і еластичним. Це важливо, бо надалі (після того, як тісто полежить 30 хвилин у холодильнику) його треба розкачати якомога тонше й при цьому слідкувати, щоб воно не порвалося.
Сир натріть на крупній тертці. Покладіть трохи сиру на розкачану заготовку з тіста для чебурека, але тільки на одну її половину, інакше виріб буде надто жирний. Далі накрийте начинку другою половиною тіста й починайте з’єднувати-притискати краї: вони мають бути якомога ширшими.
Смажте чебуреки на олії з обох боків до зарум’янювання (1 – 2 хвилини). Їсти їх треба гарячими.

Ліниві хачапурі

200 грамів бринзи, 200 грамів кисломолочного сиру, 4 яйця, 6 столових ложок борошна, 150 грамів сметани.
Бринзу натріть на крупній тертці. Кисломолочний сир добре розітріть виделкою. З’єднайте бринзу, сир, сметану, яйця і борошно. Все добре перемішайте.
Форму для випікання змастіть олією, рівномірно розподіліть тісто. Духовку розігрійте до 220 градусів. Запікайте страву протягом 20 хвилин до золотистої скоринки. Коли трішки охолоне, поріжте трикутниками.

Рибний пиріг

1 склянка кефіру, 2 яйця, 1,5 – 2 склянки борошна, 3 столові ложки рафінованої олії, 0,5 чайної ложки солі, 0,5 чайної ложки соди, дрібка цукру, перець чорний мелений, насіння кунжуту, панірувальні сухарі. Для начинки: 2 банки консерви скумбрії в олії, віхтик зеленої цибулі.
З усіх інгредієнтів заколотіть тісто, яке за консистенцією має нагадувати сметану. Половину тіста вилийте у роз’ємну форму для випікання, змащену олією та притрушену панірувальними сухарями. Зверху викладіть розім’яту скумбрію (олію з бляшанки попередньо злийте), змішану з посіченою зеленою цибулею.
Далі вилийте іншу частину тіста. Посипте кунжутом. Випікайте при 180°С 30 – 40 хвилин. Дайте трішки охолонути й наріжте квадратиками. Пиріг чудово смакує як в гарячому, так і в холодному вигляді.

Цибулевий пиріг

200 грамів вершкового масла, 300 грамів борошна, 3 столові ложки сметани, 1 чайна ложка соди, 0,5 чайної ложки солі. Для начинки: 6 цибулин середнього розміру, 3 плавлених сирки, 4 яйця, 1 столова ложка сметани, сіль, чорний мелений перець, мускатний горіх за смаком.
До борошна додайте щіпку солі й вершкове масло. Ретельно вимішайте до крихкої структури. Додайте неповну чайну ложку соди, потім – сметану. Замісіть тісто, загорніть у плівку й залиште в холодильнику на 1 годину.
Наріжте цибулю тонкими півкільцями, стушкуйте на олії на невеликому вогні. У процесі тушкування посоліть за смаком.
Сирки натріть на дрібній тертці й додайте до тушкованої цибулі, доки вона ще гаряча. Перемішайте, покладіть 1 столову ложку сметани, трохи перцю і мускатного горіха.
Збийте яйця, додайте щіпку солі й вилийте масу до начинки. Ретельно вимішайте до однорідності.
Дістаньте з холодильника тісто, розкачайте на пергаменті. Викладіть тісто у форму, сформуйте бортики, а всередину вилийте начинку. Випікайте 25 – 30 хвилин при температурі 180° градусів.

Картопляні кекси

5 картоплин, 1 яйце, 3 столові ложки борошна з гіркою, сіль. Для начинки: 0,5 кілограма курячого філе, 1 невелика цибулина, 2 зубці часнику, 150 грамів твердого сиру, сіль, перець, вершкове масло для змащування формочок, сухарі для посипання.
Картоплю зваріть і розімніть на пюре. Коли трішки охолоне, додайте яйце і борошно, розмішайте, посоліть за смаком.
Куряче м’ясо перекрутіть на м’ясорубці через насадку з великими отворами. Цибулю та часник потріть на дрібній тертці й додайте до курячого фаршу. Масу посоліть, поперчіть за смаком, добре вимішайте.
Форми для кексів змастіть маслом і присипте панірувальними сухарями. У кожну форму покладіть приблизно по 1 столовій ложці картопляного тіста, в центрі зробіть заглиблення для начинки. На картопляне тісто викладіть по 1 чайній ложці м’ясної начинки, зверху – по щіпці тертого твердого сиру.
Форми з картопляними кексиками поставте в розігріту до 170 градусів духовку. Запікайте близько 30 хвилин, поки не розплавиться і не зарум’яниться сир.
Готові вироби трішки остудіть і обережно дістаньте з форми.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий