Апетитні синенькі на зиму

Апетитні синенькі на зиму

Страви з баклажанів смакують усім. Господині тушкують ці овочі, запікають, маринують, а також консервують на зиму. Рецептів заготовок із баклажанів і не злічити.

Гострі

3 кілограми баклажанів, 1 кілограм 800 грамів солодкого перцю, 90 грамів гострого перцю, 30 зубчиків часнику, 240 мілілітрів олії, 90 мілілітрів оцту (9%), 2 столові ложки солі, 1,5 столової ложки цукру.
Баклажани наріжте кільцями, полийте олією (150 мл) і перемішайте. Розігрійте духовку до 180°С. Розкладіть баклажани на деку. Запікайте протягом 15–20 хвилин.
Щоб приготувати часниково-перцеву заливку для баклажанів, наріжте шматочками гострий і солодкий перці, додайте очищений часник і перекрутіть усе на м’ясорубці. Налийте в отриману масу оцет, решту олії, покладіть цукор і сіль. Перемішайте.
Викладіть в літрові банки шарами запечені баклажани й заливку. На дно великої каструлі покладіть марлю, складену в кілька шарів. Розмістіть банки. Налийте в каструлю воду й поставте на вогонь. Доведіть до кипіння. Стерилізуйте банки із заготовками 25 хвилин. Дістаньте з каструлі, закатайте кришками. Переверніть догори дном й залиште до повного остигання.

Як гриби

4 кілограми баклажанів, великий пучок петрушки, 300 грамів цибулі, 5 зубчиків часнику. Для розсолу: 1 склянка оцту (9%), 2 склянки води, 1 склянка олії, 6 лаврових листків, 20 горошин чорного перцю.
Розсіл закип’ятіть і відставте. Синенькі поріжте шматочками, посоліть і залиште на 30–40 хвилин, за цей час вони позбудуться притаманної їм гіркоти.
Цибулю поріжте півкільцями, часник пропустіть через прес чи натріть на тертку, петрушку поріжте крупно.
Обсмажте синенькі й складіть у каструлю шарами в такому порядку: синенькі, цибуля, часник, петрушка… Зверху залийте розсолом і залиште на добу. Потім розкладіть масу в півлітрові банки й стерилізуйте протягом 20 хвилин.

По-вірменськи

3 кілограми баклажанів, 700 грамів цибулі, 0,5 кілограма помідорів, 40 грамів часнику, 30 грамів перцю чилі, 40 грамів зеленої цибулі, 100 мілілітрів олії, сіль.
Позрізайте у баклажанів «хвостики» й «носики» і поріжте овочі уздовж на пластинки. Якщо синенькі довгі, то можна перерізати пластинки навпіл. Так буде зручніше помістити заготовки в банку.
Складіть баклажани в миску, рясно посоліть, залийте водою і залиште на 40 хвилин. Потім злийте рідину й розкладіть баклажани на будь-якій рівній поверхні, щоб пластинки обсохли.
Налийте на сковорідку олії, розігрійте на середньому вогні й обсмажте баклажани до підрум’янення з обох боків.
На кожному помідорі зробіть хрестоподібний надріз, складіть овочі в глибоченьку миску й залийте окропом. Через 2 хвилини перекладіть в ємність з холодною водою. Потім зніміть з помідорів шкірку, а м’якоть переробіть за допомогою блендера.
Цибулю подрібніть кубиком і обсмажте на олії. Додайте помідорну масу й пропущений через прес часник, згодом – посічену зелену цибулю і порізаний дрібненьким кубиком перець чилі. Тушкуйте протягом 5 хвилин. Потім вимкніть вогонь.
Складіть баклажани в банки. Залийте соусом зі сковорідки. Закатайте кришками. Переверніть заготовки догори дном, закутайте ковдрою і залиште на добу до повного остигання.

З яблучним присмаком

1 кілограм баклажанів, 1 кілограм помідорів, 0,5 кілограма солодкого перцю, 0,5 кілограма цибулі, 2 великих кисло-солодких яблука, 200 мілілітрів олії, сіль, чорний мелений перець до смаку.
Баклажани наріжте кубиком, солодкий перець – соломкою, цибулю – півкільцями, помідори – шматочками. Яблука натріть на крупній тертці.
У глибоку сковороду налийте олію, нагрійте й обсмажте в ній цибулю. Потім по черзі додайте помідори, баклажани, солодкий перець, яблука. Тушкуйте масу до напівготовності, всипавши сіль і чорний перець. Потім розкладіть у літрові банки й стерилізуйте протягом години.

Ціленькі мариновані

На трилітрову банку: баклажани (скільки вміститься), 50 мілілітрів оцту (9%), 1 лавровий лист, 5 горошин чорного перцю, 1 столова ложка солі, 2 столові ложки цукру, 1,5 літра води.
Баклажани вибирайте невеликого розміру. Позрізайте «хвостики» й щільно вкладіть овочі в банку. Додайте перець горошком, лавровий лист і залийте по саме горлечко крутим окропом. Накрийте кришкою і залиште на 25 хвилин.
Закип’ятіть 1,5 літра води, розчиніть у ній сіль і цукор. Злийте з банки воду, натомість залийте оцет і закип’ячений розсіл. Заливайте так, щоб рідини було до самого краю горлечка банки. Дайте трохи постояти, щоб вийшли бульбашки повітря, накрийте кришкою і закатайте. Переверніть банку догори дном, укутайте і залиште до повного охолодження.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий