Існує напівжартівлива кулінарна думка, що смачніше печені з гуски може бути тільки печеня з гуски, фаршированої соковитими яблуками. Дуже важко не погодитися з цим, адже страви з гусячого м’яса справді ніжні, соковиті й просто тануть у роті.
Найчастіше господині запікають попередньо нафаршировану тушку птиці. Для начинки використовують картоплю чи капусту; фрукти – яблука, апельсини та ін.; горіхи будь-яких видів; сухофрукти – передусім чорнослив; крупи – гречку чи рис.
Окрім того, з гусятини готують котлети, биточки, її кладуть у плов чи, наприклад, перемелюють на паштет.
Печеня з капустою і грибами
Тушка гуски (2 кілограми), 250 грамів свіжої капусти, 250 грамів квашеної капусти, 200 грамів печериць, 1 цибулина, 3 столових ложки олії, сіль, перець чорний мелений за смаком.
Подрібніть цибулю, посічіть свіжу капусту. Розігрійте пательню, налийте олію й обсмажте цибулю, потім додайте капусту й також трохи обсмажте. Далі залийте масу половиною склянки води й тушкуйте хвилин 10.
До капустяно-цибулевої суміші додайте квашену капусту й гриби. Перемішайте та продовжуйте тушкувати ще хвилин 15. Якщо капуста почне прилипати до сковорідки, влийте ще трохи води й не забувайте помішувати.
Коли начинка буде готова, нафаршируйте нею попередньо підготовану тушку гуски й зашийте нитками. Потім натріть птицю сіллю, перцем і покладіть у рукав для запікання. Помістіть на деко і налийте на дно трохи води.
Запікайте гуску в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 2–2,5 години. Далі розріжте рукав і залиште гуску в духовці хвилин на 10, щоб скоринка стала хрусткою. Перекладіть запечену гуску на тарілку, прикрасьте за смаком і подавайте на стіл.
Печеня з яблуками й чорносливом
Тушка гуски (2 кілограми), 1 кілограм яблук, 300 грамів чорносливу (без кісточок), 1 цибулина, сіль, перець чорний мелений за смаком.
Яблука очистіть від шкірки й поріжте часточками. Цибулю поріжте дрібно. Чорнослив можна залишити цілим, а можна також подрібнити. Усе змішайте, поперчіть і посоліть за смаком.
Підготовану тушку гуски наповніть цією начинкою, ретельно утрамбовуючи, й скріпіть зубочистками. Змішайте в мисці сіль і перець. Ретельно натріть гуску отриманою сумішшю. Замотайте птицю у фольгу й відправте в духовку, розігріту до 180 градусів, на 1,5–2 години.
Далі зніміть фольгу й залиште гуску на 15–20 хвилин у духовці до утворення хрусткої золотистої скоринки. Можна переключити духовку в режим гриля, якщо він є.
Викладіть запечену гуску на блюдо. За бажанням прикрасьте яблуками, зеленню і подавайте на стіл.
Гусятина в горщиках
750 грамів м’яса гуски, 8 картоплин середнього розміру, 3 морквини, 3 цибулини, спеції за смаком.
М’ясо поріжте на шматочки, посоліть, поперчіть і обсмажте на сковороді 7–10 хвилин. Сік, що утворився від смаження, злийте в окрему ємність.
Цибулю і моркву подрібніть довільно й обсмажте до золотавості цибулі. Картоплю наріжте кубиком. У горщики укладіть спочатку м’ясо, потім – картоплю, а зверху – цибулю з морквою. Посоліть і поперчіть за смаком. У кожен горщик додайте сік, що лишився від смаження гусятини, й трохи води. Поставте на 1 годину томитися в духовку при температурі 180 градусів.
Гусятина з картоплею
Тушка гуски, 10 картоплин середнього розміру, 3 цибулини, 1 морквина, 1 часничина, 2 гілочки розмарину, 2 лаврових листки, сіль, приправи за смаком.
Тушку гуски поріжте на порційні шматки. Жир не видаляйте, завдяки йому м’ясо й овочі стануть соковитими. Гусятину посоліть, приправте спеціями й ретельно перемішайте. У форму для запікання викладіть м’ясо, лаврове листя і гілочки розмарину. Форму щільно замотайте фольгою і поставте в холодильник мінімум на 1 годину. Потім відправте в духовку на 40–50 хвилин і запікайте при температурі 200 градусів.
Акуратно дістаньте форму з м’ясом і зніміть фольгу. На дні вже буде досить жиру, але м’ясо ще жорстке. Укладіть на м’ясо картоплю, порізану половинками. Зверху викладіть зубчики часнику, кружальця моркви і крупно нарізану цибулю. Притрусіть сіллю. Знову закрийте форму фольгою і відправте в духовку ще на 40–50 хвилин.
Ароматне і соковите м’ясо разом із ніжною розсипчастою картоплею відразу ж викладіть на блюдо і подавайте на стіл у гарячому вигляді.
Котлети
600 грамів гусячого м’яса, 1 цибулина, 1 яйце, 2 столових ложки манної крупи, 70 грамів олії для смаження, сіль, чорний мелений перець за смаком.
За допомогою гострого ножа відокремте м’ясо (разом із шкірою) від кісток, наріжте середніми шматочками. Разом з цибулею пропустіть через м’ясорубку.
Вбийте у фарш яйце, додайте сіль, чорний мелений перець і манну крупу. Ретельно перемішайте й відбийте фарш об дно миски. Він повинен ущільнитися і стати в’язким.
Обов’язково залиште фарш на 10 хвилин при кімнатній температурі. Потім змочіть руки в холодній воді й сформуйте котлети. Сковороду з олією добре прогрійте на плиті. Смажте котлети на середньому вогні до утворення рум’яної скоринки, близько 4–5 хвилин з обох боків.