Апетитні страви з кабачками

Апетитні страви з кабачками

Ці овочі, особливо коли вони ще молоді, без перебільшення можна назвати природними ліками. У кабачках міститься велика кількість мінеральних солей, які надзвичайно важливі для підтримки нормального обміну речовин в організмі. До складу цього овоча входять солі фосфору, калію, кальцію, магнію…
Кабачок є одним із найбільш популярних дієтичних продуктів: 100 грамів кабачків – це лише 24 кілокалорії. Утім прихильники ситного харчування також люблять цей овоч, адже в поєднанні з іншими продуктами він використовується у приготуванні десятків смачних і поживних страв.

Рагу

800 грамів молодих кабачків, 300 грамів м’ясного фаршу (cвинина чи яловичина), 3 помідори, 1 болгарський перець, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 2 морквини, 2 столові ложки сметани, 2–3 столові ложки олії, віхтик будь-якої зелені, чорний мелений перець, сіль.
Кабачки ріжемо кубиком. Якщо вам не вдалося знайти молодих овочів, то зі старих доведеться попередньо зняти шкірку й видалити насіння. Перець ріжемо соломкою, моркву тремо на крупну тертку, цибулю і часник дрібно січемо. Помідори розрізаємо навпіл і також натираємо на тертці (розрізом до зубців), шкірку викидаємо.
На сковороді з олією підсмажуємо цибулю, додаємо терту моркву й перемішуємо. На повільному вогні пасеруємо овочі 3–4 хвилини. Потім додаємо томатне пюре, перемішуємо, кип’ятимо суміш 4–5 хвилин, закладаємо кабачок і болгарський перець.
На другій сковороді підсмажуємо на олії фарш. Коли він злегка зарум’яниться, відправляємо його на сковороду з овочами. Туди ж кладемо сметану, вливаємо 0,5 склянки гарячої води, солимо за смаком. Тушкуємо 20–30 хвилин. За 10 хвилин до готовності додаємо часник, а за 5 хвилин – подрібнену зелень і спеції.

Запіканка

1 кабачок середнього розміру, 150 грамів твердого сиру, 2 столові ложки олії, 3 столові ложки сметани, 2 зубчики часнику, щіпка червоного меленого перцю, 1 столова ложка борошна, сіль.
Кабачок очищаємо від шкірки й нарізаємо кубиком. Деко змащуємо олією (1 столова ложка), викладаємо подрібнені кабачки, присипаємо борошном, скроплюємо олією. Далі солимо кабачки й притрушуємо перцем. Ставимо в розігріту до 180–190 градусів духовку на 20 хвилин.
Тим часом видавлюємо часник через прес, а сир натираємо на крупну тертку. Виймаємо з духовки деко з кабачками, змащуємо сметаною. Зверху викладаємо половину сиру, потім притрушуємо подрібненим часником і присипаємо рештою сиру.

Тортик

1 кілограм кабачків, 300 грамів сметани, 2 яйця, 4 столові ложки манки, 4 столові ложки борошна, 30 грамів олії, 250 грамів твердого сиру, 250 грамів помідорів, часник за смаком, зелень, сіль, перець чорний мелений.
Кабачки натираємо на дрібній тертці. У глибокій мисці з’єднуємо борошно, яйця, терті кабачки й манну крупу, все перемішуємо і залишаємо на 10 хвилин. Потім солимо й перчимо.
У розігріту з олією сковорідку наливаємо кабачкове тісто й смажимо млинці. Готовим млинцям даємо охолонути.
В окремій ємності змішуємо дрібно посічену зелень із тертим сиром і часником, видавленим через прес. Помідори нарізаємо кружечками.
Тортик формуємо так: корж–сметана–сирна суміш– кружечки помідорів–корж…Таким чином перекладаємо всі коржі, а верхній присипаємо тертим сиром і прикрашаємо помідорами.

Деруни

2–3 кабачки середнього розміру, 200 грамів свинячого фаршу, 1 цибулина, 2 яйця, 2 столові ложки борошна, трішки білого хліба й молока (для фаршу), олія, сіль, перець.
Попередньо замочений у теплому молоці хліб перекручуємо через м`ясорубку разом із цибулею. Додаємо м’ясний фарш, яйце, сіль і перець, добре перемішуємо і ставимо в холодильник на 30 хвилин.
Очищені від шкірки кабачки натираємо на дрібній тертці, зайву рідину зливаємо, вбиваємо яйце, всипаємо борошно й сіль. Отриману масу перемішуємо. На сковороду з розігрітою олією викладаємо ложкою тонкі оладки. На кожен кладемо шар фаршу. Зверху накриваємо кабачковою масою. Смажимо на середньому вогні до утворення золотавої скоринки з обох боків.
За бажанням накриваємо деруни кришкою і кілька хвилин томимо на повільному вогні.

Поділися:

Добавить комментарий