Апетитні страви  з картоплі й м’яса

Апетитні страви з картоплі й м’яса

Мабуть, не злічити страв, у яких головними компонентами є картопля і м’ясо. Та й не дивно – смакує цей кулінарний «тандем» чудово.

Запіканка

1 кілограм картоплі, 700 грамів свинини, 200 грамів сметани, 100 грамів твердого сиру, 2 цибулини, олія, сіль, перець за смаком.
Свинину пропустіть через м’ясорубку разом із цибулею. Посоліть, поперчіть, перемішайте. Дно середньої за розміром форми для запікання (22х22х6 см) змастіть олією. На крупній тертці натріть у форму шар картоплі, посоліть і змастіть сметаною. Викладіть шар фаршу. Потім знову чергуйте картоплю і фарш.
Верхнім має бути шар картоплі, натертої на середній тертці. Посоліть його, змастіть сметаною, посипте натертим сиром і знову змастіть сметаною. Відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 1 годину.

Зрази

1 кілограм картоплі, 400 грамів м’ясного фаршу, трохи менше склянки борошна, 1 яйце, 1 цибулина, олія для смаження, сіль, перець за смаком.
Очищену картоплю зваріть до готовності в підсоленій воді. Потовчіть, як на пюре.
Фарш обсмажте до повної готовності з подрібненою цибулею, посоліть, поперчіть.
У теплу картопляну масу вбийте яйце, всипте столову ложку борошна. Перемішайте й розділіть на порції. Кожну порцію картоплі розкачайте руками в млинець, покладіть начинку, сформуйте котлети. Обкачайте заготовки в борошні й обсмажте на олії з обох боків.

У горщиках

800 грамів м’яса (яловичина, свинина чи курятина), 600 грамів картоплі, 1 морквина, 3 столові ложки олії, 2 цибулини, 2 столові ложки томатної пасти, по 2 щіпки солі й чорного меленого перцю. 4 горщики об’ємом 600 мілілітрів.
М’ясо добре помийте й поріжте середніми шматками. Порізану кільцями цибулю і натерту на крупній тертці моркву обсмажте, додайте м’ясо й готуйте все разом ще 5 – 10 хвилин. Потім покладіть томатну пасту, всипте сіль та перець. Перемішайте і тушкуйте ще 5 – 7 хвилин на середньому вогні.
Картоплю очистіть і поріжте кубиком. Заповніть горщики до половини об’єму картоплею. Зверху покладіть м’ясо з овочами і соусом. Запікайте в розігрітій до 180 °С духовці протягом 40 – 45 хвилин.

У рукаві

0,5 кілограма жирної свинини, 350 грамів картоплі, 2 столові ложки олії, 1 цибулина, 1 морквина, 3 зубки часнику, сіль, чорний мелений перець.
Картоплю наріжте великими кружечками, моркву – середніми кружечками, цибулю – півкільцями. Перекладіть овочі в рукав і зафіксуйте один його кінець затискачем. Додайте порізане кубиком м’ясо, подрібнений часник, посоліть, поперчіть, влийте олію.
Зафіксуйте другий кінець рукава для запікання затискачем, видавивши при цьому з нього повітря. Рівномірно перемішайте всі інгредієнти, акуратно струшуючи і перевертаючи рукав. Покладіть рукав у форму для запікання і відправте в розігріту до 180°С духовку на 1 годину.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий