Апетитні страви з картоплі

Апетитні страви з картоплі

Картоплю по праву називають нашим «другим хлібом». Страви з цього простого овоча не зникають із меню звичайного українця протягом усього року. Але осінь – найщедріша пора для картопляних смаколиків, адже урожай тільки-но зібраний і кожна бульба по-особливому соковита.

Деруни з фаршем

6 картоплин, 1 цибулина, 4 яйця, 250 грамів фаршу з будь-якого м’яса, 2 столові ложки борошна, сіль, перець чорний мелений, олія для смаження.
Дрібно нарізану цибулю та 2 яйця додайте до м’ясного фаршу, посоліть, поперчіть і ретельно перемішайте.
Картоплю натріть на дрібній тертці, вбийте 2 яйця, всипте сіль, перець, борошно. Усе перемішайте. Столовою ложкою викладайте картопляне тісто на розігріту з олією сковорідку. На кожен картопляний корж покладіть фарш. Зверху на нього викладіть ще 1 столову ложку картопляної маси й рівномірно розподіліть.
Обсмажте деруни з обох боків. Потім зменшіть вогонь, накрийте кришкою і смажте ще 4 – 5 хвилин. Подавайте зі сметаною.

Деруни хрусткі

0,5 кілограма картоплі, 1 велика цибулина, 2 яйця, 2,5 столової ложки кукурудзяного борошна, перець чорний мелений, перець червоний мелений, сіль, олія.
Картоплю потріть на крупній тертці прямо в друшляк. Посоліть, перемішайте й залиште на 10 хвилин, щоб зайва рідина стекла. Потім відіжміть масу руками: сік вилийте, а картопляне тісто перекладіть у миску.
Додайте до отриманої маси потерту на дрібній тертці цибулю, яйця, спеції та кукурудзяне борошно. Останній інгредієнт надасть страві особливо золотавого кольору.
Смажте деруни на сковорідці з олією як зазвичай.

Млинці

350 грамів картоплі, 12 столових ложок борошна, 80 грамів цибулі, 1 яйце, 200 мілілітрів ряжанки, 200 мілілітрів води, 1 грам перцю чорного меленого, 1 чайна ложка солі.
Картоплю натріть на дрібній тертці. Отриману масу відіжміть. Додайте ряжанку й перемішайте. Вбийте яйце, натерту на дрібній тертці цибулю, сіль, перець. Всипте борошно й перемішайте масу до однорідної консистенції. Потім влийте окріп і все швидко перемішайте.
Смажте картопляні млинці на сковороді, змащеній олією, з обох боків до золотистого кольору. Подавайте гарячими зі сметаною.

Палички з сиром

1 кілограм картоплі, 100 грамів твердого сиру, 2 яйця, 2 – 3 столові ложки борошна, сіль, перець, панірувальні сухарі, олія.
Зваріть картоплю «в мундирі» до готовності. Очистіть від шкірки й натріть на крупній тертці. Додайте яйця, сіль, перець, борошно і перемішайте.
Сир наріжте шматочками. Вологими руками ліпіть із картопляної маси довгасті пласкі заготовки, на середину яких кладіть сир. Потім з’єднуйте повздовжні кінці заготовок і формуйте «палички». Обкачайте їх у сухарях і обсмажте до золотистого кольору з обох боків на середньому вогні.
Готові палички з сиром трохи потримайте на паперовому рушнику, щоб зайва олія стекла. Подавайте страву гарячою.

«Котлети» з грибами

10 картоплин, 300 грамів свіжих грибів, 1 цибулина, 3–4 столові ложки борошна, 150 мілілітрів олії, сіль.
Картоплю почистіть, поріжте й поставте варитися. Коли закипить, посоліть і варіть до готовності.
До подрібнених грибів додайте посічену цибулю, посоліть і підсмажте на олії.
Із картоплі злийте воду. Коли картопля охолоне, приготуйте з неї пюре. Додайте в нього борошно й перемішайте, щоб вийшло однорідне тісто. Поділіть його на порції, з кожної зліпіть коржик і покладіть на нього грибну начинку. Сформуйте котлети, ретельно заліплюючи «шви». Обсмажте вироби на сковорідці з олією до золотистої скоринки.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий