Апетитні варіації для пікніка

Апетитні варіації для пікніка

Тільки-но небо виясниться і встановиться суха сонячна погода, багато родин та дружних компаній вирушать у вихідні на пікнік. До приємного спілкування й милування природою додасться, безумовно ж, і смачне частування. Передусім ситний і ароматний шашлик.

Зі свинини

1,5 кілограма свинини (шийна частина), 200 мілілітрів нерафінованої олії, 1 чайна ложка чорного перцю горошком, кілька горошин запашного перцю, 500 – 600 грамів цибулі, сіль.
За цим рецептом м’ясо досить швидко і маринується, і просмажується. До того ж завдяки просоченню олією воно стає дуже соковитим.
Олію налийте в емальовану посудину, всипте крупно перемелені чорний і запашний перці, сіль, перемішайте. Додайте порізану на четвертинки цибулю і залиште настоюватися протягом 1 години.
Відтак залийте цим маринадом порізану на порційні шматочки свинину. Маринуйте м’ясо 40 – 60 хвилин (відправляти в холодильник не потрібно).
На шампури нанизуйте м’ясо, чергуючи з четвертинками цибулі. Готуйте шашлик на середньому жарі, постійно перевертаючи і контролюючи ступінь готовності за допомогою ножа.

Із реберець

1 кілограм свинячих реберець, 1 кілограм цибулі, 5 зубків часнику, 1 лимон, 3 столові ложки меду, 250 мілілітрів світлого пива, 3 столові ложки оцту, 1 чайна ложка меленої паприки, чорний мелений перець, сіль.
Для гриля виберіть свинячі реберця з невеликою кількістю сала. Помийте, поріжте на порційні шматки (по 2 – 4 ребра). Чим більше реберець буде в кожному порційному шматочку, тим соковитішим вийде шашлик.
Зробіть надрізи на внутрішній плівці реберець, щоб у процесі приготування на грилі вона не стягувала м’ясо. Змастіть кожен шматок сіллю, перцем, паприкою і покладіть у миску.
Дрібно поріжте цибулю і часник, почавіть руками, щоб цибуля пустила сік, і викладіть на свинячі реберця. Із лимона також вичавіть сік, змішайте з медом і оцтом, додайте до реберець і перемішайте. Наостанок залийте свинячі реберця пивом та поставте під гніт у прохолодне місце на 6 годин, а краще – на ніч.
Розпочинаючи приготування реберець, викладіть їх на гриль над гарячим вугіллям і обсмажуйте, періодично перевертаючи й акуратно поливаючи маринадом. Стежте, щоб вугілля не спалахнуло.
Готувати свинячі реберця потрібно 20 – 40 хвилин, залежно від їх розміру. На м’ясі має утворитися золотиста скоринка. Сік, що скапує із реберець, повинен бути прозорим.

Зі стегенець

На 4 курячих стегенця – 3 цибулини, 1,5 столової ложки оцту, 1 столова ложка солі, 1,5 столової ложки майонезу, 1 склянка мінеральної води з газом, 15 грамів приправи до шашлику.
Кожне стегенце розріжте на 6 частин (разом із кісткою). Складіть у каструлю, присипте сіллю і спеціями, перемішайте, накрийте кришкою і залиште на півгодини. За цей час м’ясо вбере в себе всі аромати приправ.
Потім залийте курятину холодною мінеральною водою, додайте майонез, перемішайте й знову накрийте кришкою.
Окремо наріжте цибулю якнайтоншими кільцями, складіть у пластиковий судок, додайте оцет, щільно закрийте й залиште маринуватися, допоки смажитиметься шашлик.
Шматки курятини понанизуйте на шампури (уздовж кісточок). Смажте на вугіллі, періодично перевертаючи, до утворення золотистої скоринки. Гарячий шашлик зніміть із шампурів на блюдо і зверху викладіть мариновану цибулю.

Із риби

1,5 кілограма скумбрії (ставриди), 2 цибулини, 5 грамів чорного меленого перцю, сіль, 100 мілілітрів натурального гранатового соку, півлимона, зелень за бажанням.
Підготовлену рибу поріжте великими шматками (6 см на 6 см), цибулю – півкільцями. Покладіть рибу й цибулю у каструлю, додайте сіль, перець, зелень. Усе ретельно перемішайте й залиште маринуватися протягом 3-х годин.
Обсмажуйте рибу на мангалі, періодично збризкуючи підкисленою водою. Перед споживанням, не знімаючи з шампурів, скропіть гранатовим соком.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий