Апетитні варіації із крупами

Апетитні варіації із крупами

Здавалося б, що можна приготувати з крупи? Хіба що кашу. Та насправді варіантів страв не злічити – від незвичайних салатів до вишуканих десертів.

Гречка купецька

1 склянка гречаної крупи, 300 грамів свинячого фаршу, 1 цибулина, 1 морквина, 2 зубці часнику, 2 столові ложки томатної пасти, 20 грамів олії, трішки вершкового масла, сіль.
Крупу промийте. Змастіть сковорідку маслом, висипте туди крупу й підсушіть на середньому вогні.
Натерту на крупній тертці моркву та посічену цибулю обсмажте в олії до золотистого кольору. Потім додайте фарш, а згодом – томатну пасту. Тушкуйте до потемніння фаршу. Викладіть до цієї маси гречку й залийте окропом так, щоб крупа була лише злегка покрита водою. Посоліть. Тушкуйте на повільному вогні під кришкою, поки вода не випарується. Якщо гречка ще не готова, долийте трохи води.
У готову гречку додайте дрібно нарізаний часник. За бажанням можна додати також чорний мелений перець і лавровий лист.

Горох з овочевою заправкою

1 склянка сушеного гороху, 1 морквина, 2 цибулини, 3 столові ложки олії, 2 зубці часнику, сіль, 4 гілочки зеленої петрушки.
Горох замочіть звечора, а вранці поставте варитися у тій же воді. Варіть при слабкому кипінні до м’якості.
Обсмажте на олії посічену цибулю та натерту на крупній тертці моркву.
Готовий горох розімніть на пюре. Додайте сіль і обсмажені овочі. Проваріть масу ще 5 хвилин, заправте вичавленим часником і посіченою зеленню.

Салат із перловки

100 грамів перлової крупи, по 1 столовій ложці соняшникової і оливкової олії, 100 грамів консервованої кукурудзи, 100 грамів відвареної квасолі, 0,5 столової ложки лимонного соку, 3 гілочки зеленої петрушки, сіль, перець чорний мелений.
Перлову крупу ретельно промийте. У каструлі закип’ятіть воду, додайте 1 столову ложку соняшникової олії, всипте крупу й перемішайте. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть 40–60 хвилин під кришкою. Готова перлова крупа буде розсипчастою.
Відкиньте перловку на друшляк, промийте холодною водою. Повністю остиглу кашу з’єднайте з кукурудзою і квасолею. Додайте подрібнену петрушку, всипте сіль і чорний мелений перець, влийте оливкову олію і лимонний сік. Перемішайте.

Манний десерт

1 літр молока, 250 грамів манної крупи, 1 яйце, 2 пакетики ванільного цукру, 10 – 11 столових ложок цукру, 40 грамів вершкового масла.
Зваріть густу манну кашу на молоці. Зніміть з плити й, безперервно помішуючи, додайте яйце, 7 – 8 ложок цукру, ванільний цукор. Викладіть манку в застелену фольгою форму й залиште до повного остигання.
Наріжте манник на квадратики. Розігрійте на сковорідці вершкове масло (20 грамів) і обсмажте в ньому манні шматочки з двох боків до зарум’янювання. Перекладіть на блюдо.
На сковорідку викладіть другу частину вершкового масла, розтопіть і додайте решту цукру. Проваріть масу, помішуючи близько 10 хвилин, щоб утворилася темно-золотиста карамель. Полийте нею обсмажені шматочки манки.

Поділися:

Добавить комментарий