Ароматні супи  зігріють і наситять

Ароматні супи зігріють і наситять

У морозну чи сиру зимову погоду чудово зігріє і підбадьорить тарілка гарячого поживного супу. Рецептів цієї простої страви навіть не злічити.

Із галушками

600 грамів курячих стегенець, 2 яйця, 80 грамів борошна, 1 морквина, сіль.
Із курятини зваріть бульйон. М’ясо дістаньте й залиште остигати, а потім поріжте кубиком. Подрібнені моркву й цибулю спасеруйте на олії.
В окремій посудині з’єднайте борошно, сіль і яйця. Замісіть виделкою в’язке тісто. Потім набирайте його столовою ложкою, а чайною формуйте з нього галушки й відправляйте в суп. Щоб тісто не приставало до чайної ложки, змочуйте її холодною водою. Варіть галушки разом із кубиками курятини й засмажкою 8 – 10 хвилин. Вимкніть вогонь, накрийте каструлю кришкою і дайте страві настоятися близько 10 хвилин.

Із фрикадельками

3 картоплини (на 1,5 літра води), 2 дрібні цибулини, 1 морквина, 1 солодка перчина, 2 столові ложки олії, 300 грамів м’ясного фаршу, 1 яйце, 1 столова ложка манної крупи, сіль, чорний мелений перець.
Цибулю і моркву наріжте дрібним кубиком. Цибулю обсмажте на олії до напівготовності, після чого половину її додайте до фаршу. Туди ж вбийте яйце, сіль, перець. Масу добре вимішайте і всипте манну крупу. Залиште на 15 хвилин, щоб крупа розбухла. Завдяки цьому фрикадельки будуть особливо ніжними.
Вологими руками сформуйте фрикадельки й викладіть на кухонну дощечку. До решти обсмаженої цибулі додайте моркву і обсмажте все разом, в кінці поклавши подрібнений кубиком солодкий перець.
У каструлі доведіть до кипіння воду (або бульйон). Вкиньте порізану кубиком картоплю, посоліть і варіть 10 хвилин. Обережно перекладіть у суп підготовлені фрикадельки, варіть 5–7 хвилин. Додайте обсмажені овочі й продовжуйте варити суп іще 1 – 2 хвилини. Подавайте зі сметаною.

Із плавленим сиром

300 грамів курячого філе, 1 цибулина, 100 грамів кореня петрушки, 1 морквина, 3 картоплини, 400 грамів плавленого сиру, 50 грамів вершкового масла, 4 столові ложки дрібної вермішелі, 3 лаврових листки, 1 чайна ложка сухого базиліку, 1 щіпка чорного меленого перцю, 1 столова ложка солі, 4 літри води.
Доведіть воду до кипіння, додайте в каструлю очищені морву, корінь петрушки й цибулю, варіть 30 хвилин на слабкому вогні. Потім покладіть в овочевий бульйон крупно нарізану картоплю. Варіть іще 20 хвилин.
Дрібно наріжте філе курки. Вийміть усі овочі з супу, а натомість покладіть курятину. Цибуля, морква і корінь петрушки більше не знадобляться. Картоплю перекладіть в глибоку посудину.
У бульйон додайте подрібнений сухий базилік, лавровий лист, мелений перець і сіль. Картоплю злегка потовчіть, але не до стану пюре. Відправте її у суп, коли куряче філе буде готове.
На розігріту суху сковороду висипте вермішель. Обсмажте до золотистого кольору. Плавлений сир натріть на крупній тертці. Щоб сир легше було натирати, варто потримати його 10 хвилин у морозильній камері.
Невеликими порціями додайте сир у суп, постійно його перемішуючи. Коли сир повністю розчиниться, всипте вермішель і варіть 1 хвилину. Далі зніміть суп із вогню, додайте шматочок вершкового масла й накрийте кришкою, щоб страва настоялася.

Із шампіньйонами

5 картоплин (на каструлю об’ємом 2 літри), 0,5 склянки гречаної крупи, 200 грамів шампіньйонів, 1 цибулина, 1 морквина, 2 столові ложки олії, чорний мелений перець, сіль.
Обсмажте на олії подрібнені пластинками гриби, додайте натерту на крупній тертці моркву, дрібно посічену цибулю і тушкуйте ще протягом кількох хвилин.
У киплячу воду покладіть порізану картоплю, доведіть до кипіння і додайте промиту гречану крупу, а потім – грибно-овочеву масу. Посоліть, поперчіть за смаком. Варіть до готовності.

Із хребтами червоної риби

1–2 хребти червоної риби, 5 картоплин, 1 цибулина, 1 морквина, 150 грамів макаронів, перець горошком, лавровий лист, сіль.
Хребти залийте холодною водою, поставте на вогонь і проваріть 10 – 15 хвилин. Потім вийміть із каструлі, а порізану картоплю покладіть. Відокремте від кісток м’якоть і подрібніть.
Після того, як звариться картопля, поверніть шматочки риби в каструлю. Додайте приготовлену з овочів засмажку, сіль, перець горошком, лавровий лист. Всипте макарони. Все варіть до готовності. Дайте супу настоятися.

Із копченими реберцями

1 склянка гороху, 400 грамів копчених реберець, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 морквина, сіль, чорний мелений перець.
Промийте горох і замочіть на 4 години в холодній воді. Потім залийте свіжою водою і варіть (без солі) на маленькому вогні. Щоб суп вийшов смачним, горох обов’язково повинен добре розваритися.
Нежирні копчені реберця поріжте і покладіть у каструлю із водою. Після закипання зменшіть вогонь і додайте порізану картоплю. Варіть 10 – 15 хвилин.
Дрібно наріжте моркву і цибулю. З’єднайте горох і бульйон, додайте овочі, сіль, перець і варіть ще 8 – 10 хвилин на повільному вогні. Готовий суп подавайте із сухариками.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий