Барвисте сяйво крашанки

Барвисте сяйво крашанки

Надходить час для святкових приготувань до Світлого Христового Воскресіння. У кожній українській родині, де шанують традиції, до цього радісного дня фарбуватимуть яйця, адже барвисті сяючі крашанки є одним із головних атрибутів урочистої зустрічі Великодня.
Процес оздоблення яєць настільки захоплюючий і простий, що мамам з легкою душею можна залучати до цієї справи своїх маленьких помічників. Море позитивних емоцій гарантовано всій родині.

Перед фарбуванням яєць їх можна відварити. Але зробити це треба так, щоб шкаралупа не тріснула. Для цього їх дістають із холодильника за годину до приготування і залишають при кімнатній температурі. У воду для варіння додають кілька столових ложок солі.
Природні барви. Якщо маєте час і бажання, для фарбування яєць можна скористатися не магазинними барвниками з пакетиків, а природними. Це і розважить дітей, і стане для них цікавим уроком про фарбувальні властивості дарів природи.
Буряковий сік забарвить яйця у рожевий колір. Жовтого кольору допоможе надати відвар лимонної цедри, березового листя чи календули, помаранчевого – сік моркви, відвар цедри апельсина. Зелений колір подарує відвар петрушки, шпинату, кропиви. Червоноголова капуста забарвить яйця в несподіваний блакитний відтінок. Кава залишить приємний бежевий тон на білих яйцях та коричневий – на жовтих. «Класика жанру» – фарбування яєць у відварі цибулиння, яке здатне надавати шкаралупі великої палітри відтінків від жовтого до червонястого й темно-коричневого.
Перед фарбуванням у готові охолоджені відвари потрібно додати по 1 столовій ложці оцту, потім занурити в ці розчини круто зварені яйця і залишити на кілька годин. За бажанням, яйця можна витримати у відварах навіть до півдоби, тоді вони набудуть інтенсивнішого забарвлення.
Фарбування сирих яєць відбувається за іншим алгоритмом. Спочатку потрібно покласти в каструлю обрану природну сировину, залити її водою і додати 1 столову ложку оцту. Довести до кипіння, відставити з вогню і залишити настоюватися протягом 30 хвилин. Потім занурити в остиглий відвар яйця, поставити на вогонь і варити 15 хвилин. При необхідності можна залишити яйця у відварі ще на якийсь час.
Пофарбовані яйця потрібно викласти на паперовий рушник, щоб вони висохли, а потім поверхню шкаралупи протерти змоченою в олії ганчірочкою – завдяки цьому вона стане блискучою.
Ефект мармуру. Особливо святково виглядають «мармурові» яйця. Для такого оздоблення знадобиться фарба для яєць різних кольорів (пакетовані харчові барвники) та трішки соняшникової олії.
Дотримуючись рекомендацій, вказаних на пакетиках із барвниками, пофарбуйте яйця в світлі яскраві кольори, наприклад, у жовтий, червоний, помаранчевий. Дайте яйцям висохнути. В окремих ємностях розчиніть у воді темні барвники (синій, коричневий, фіолетовий), додайте в кожну ємність по 1 чайній ложці олії й акуратно розмішайте (не збовтуючи). Занурте кожне яйце в будь-який один розчин і відразу ж вийміть.
Візерунчасті фантазії. Отримати великодні яйця «в цяточку» вдасться, якщо перед фарбуванням обкачати їх мокрими в рисі чи пшоні. Щоб прикрасити яйце малюнком у вигляді листочка, до його поверхні потрібно прикласти листочок петрушки й зафіксувати марлею чи капроновою панчохою, а потім фарбувати.
Цікавий лінійний орнамент можна створити за допомогою малярського скотчу чи тоненьких гумок. Достатньо обклеїти яйце перед зануренням у фарбувальний розчин скотчем чи обтягнути гумками. Щоб на крашанці були літери-символи ХВ (Христос Воскрес!) чи, наприклад, якісь цікаві силуети, виріжте їх із пластира чи ізоляційної стрічки, наклейте на яйце, а після фарбування акуратно зніміть.
Яйця «в клітинку» вийдуть, якщо занурити їх у барвник обгорнутими в сітчасті панчохи чи в сітку від овочів. Мереживний малюнок прикрасить яйце, якщо перед фарбуванням на ньому закріпити вирізаний із мережива мотив.
Оригінально виглядають крашанки, розмальовані восковою крейдою. Візерунок на шкаралупі потрібно виконати до фарбування, а проявиться він уже після закінчення цієї процедури.
Для наступного способу прикрашання великодніх яєць знадобиться цукрова пудра. Влийте в неї трішки води й розмішайте, утворена маса має бути досить густої консистенції. Солодку «фарбу» перекладіть у кондитерський шприц і відразу ж починайте розмальовувати вже забарвлені крашанки. Після застигання білосніжні візерунки матимуть дуже незвичайний вигляд, ефект набивної фактури надасть яєчній поверхні особливої чарівності.
Неможливо відвести погляду від великодніх яєць, пофарбованих за так званою технологією веселки. Тепле варене яйце занурте в ємність із харчовим барвником і залиште на деякий час, потім дістаньте, дайте обсохнути на паперовому рушнику й занурте в фарбу іншого (бажано контрастного) кольору, але не повністю, а лише до половини. Потім дістаньте й знову залиште сохнути. Надалі занурте крашанку в наступний барвник на чверть висоти. Завершальний етап – фарбування четвертинки шкаралупи з іншого боку яйця.
Для оздоблення великодніх яєць у техніці “декупаж” можна взяти спеціальні серветки з яскравим весняним малюнком. Картинки, які сподобалися, виріжте ножицями й за допомогою яєчного білка приклейте на поверхню звареного яйця. Зверху малюнок також змастіть яєчним білком. Прикрашене яйце залиште сохнути.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий