Безпечний енергетик  з власного саду

Безпечний енергетик з власного саду

Останнім часом все більше інформації з’являється про горіх-пекан. Багатьом з наших садівників він незнайомий. Для України пекан є досить екзотичною рослиною. Його батьківщина – Північна Америка. Проте він активно відвойовує собі місце у садах українських господарів, навіть більше – з’явилися перші сади заморських горіхів. Це й не дивно, адже дерево – близький родич поширеного у нас волоського горіха. Вони навіть за смаком схожі.
У сприятливих умовах вік цих рослин може досягати до 400 років, а висота крони – 60 м. Ширина стовбура дорослого дерева дорівнює 3 м, а крони – 4 м.

Особливості рослини і її плодів

Пекан є досить невибагливою рослиною, певні види здатні витримувати температури нижче нуля, а також рости в умовах посухи або неродючого ґрунту. Найпопулярнішими сортами, які вже зараз пропонують розсадники, є: Грінрівер, Успіх, Стюарт, Текстан, Майор, Індіана.
Плоди пекана мають високу калорійність, що може стати в пригоді для застосування його в їжу за відсутності апетиту, через втому або занепад сил. Лише кількох плодів достатньо, щоб поповнити запас поживних речовин в організмі. Це пояснюється великим вмістом корисних елементів в ядрах горіхів. Вони багаті на безліч вітамінів, кальцій, магній, цинк, залізо, фосфор і калій. Харчова промисловість в основному використовує пекан для виготовлення горіхової олії, яка практично не поступається за своїми смаковими якостями оливковій.
Багатство елементів робить цей горіх дуже корисним для медицини, особливо відзначається його благотворний вплив при лікуванні та профілактиці онкологічних захворювань. Олія з цих плодів ефективно зміцнює імунітет, помічна при головному болі. Вона полегшує стан при укусах комах, появі подразнення або сонячних опіках. Для цього необхідно зробити примочки або компреси.
При занадто великій сухості шкіри рекомендується навіть втирати олію з пекана в шкіру. Це дозволить наситити її корисними елементами, що містяться в ній.
Деревина цієї рослини успішно застосовується при виготовленні меблів. Красива фактура і хороші експлуатаційні характеристики дозволяють робити з неї дуже якісні й естетично приємні елементи інтер’єру.
Проте, незважаючи на таку кількість корисних властивостей, пекан не надто поширений в нашій країні. В основному це пов’язано з незнанням, як його правильно вирощувати. А також з невисокою морозостійкістю окремих форм.
Однак на півдні країни, особливо поблизу морського узбережжя, для пекана створюються оптимальні умови. А в центральних і північних районах потрібно висаджувати його в захищених місцях – подібно до персика, біля південних стін будівель. А також спробувати різні сорти цього горіха, щоб відібрати найбільш пристосовані.

Агротехніка вирощування і розмноження

Головне при висаджуванні цього дерева – правильний вибір місця. Для цього найкраще підійде розпушений родючий ґрунт з хорошим дренажем. Не варто використовувати ділянку, на якій неглибоко залягає вода. Найкраще, якщо на ній забезпечується хороша пропускна здатність повітря і води.
До освітлення ця рослина не така вимоглива і однаково добре виростає як на затінених, так і на добре освітлюваних ділянках. Вона може перенести сильні, але не затяжні заморозки. Щоб пекан краще і швидше ріс, потрібний рясний полив. Це дозволить збирати великі врожаї, а плоди матимуть насичений горіховий смак. Спочатку деревця будуть рости зі швидкістю близько 20 см на рік, але через деякий час темпи росту збільшаться.
Вирощувати пекан можна в тепличних або кімнатних умовах, а також в оранжереї. При вирощуванні в сухому приміщенні необхідно регулярно обприскувати його водою. Поява плодів починається через 4–8 років після висаджування.
Для розмноження цієї рослини можна застосовувати такі способи: насіння; щеплення; окулірування; живцювання.
Найпопулярнішим з них є висаджування з насіння. Робиться це восени або навесні. Для цього збираються зрілі і вже опалі плоди дорослого дерева. Дуже важливим моментом є те, щоб горіхи опали самі, а не під дією будь-якої сили, включаючи сильний вітер та інші фактори. Вони повинні мати приємний запах, на них не повинно бути темних плям.
Якщо висаджування планується навесні, то необхідно попередньо здійснити стратифікацію. Висаджування необхідно здійснювати в середині весни, попередньо обробивши і загартувавши ядра. Оптимальною щільністю посадки вважається від 10 до 15 саджанців на 1 м при відстані між рядами не менше метра.
Висаджування слід здійснювати на добре освітлюваній ділянці. На ній не повинна довго затримуватися волога, а також вона має бути добре захищена від вітру. При близькості ґрунтових вод практично гарантовано те, що рослина підгниє, не встигнувши навіть вкоренитися. Після висаджування необхідно добре удобрити ґрунт і не забувати регулярно поливати.
Осіннє висаджування дуже схоже на весняне, але проводити стратифікацію вже не обов’язково. Насіння висаджують в борозенки близько 10 см завглибшки і засипають ґрунтом. Через 3 роки дерево можна пересаджувати на місце постійного зростання. Найкраще робити це в яму з габаритами 0,6 х 0,6 м. При підвищеній кислотності необхідно внести певну кількість вапна.
Коли горіх пекан досяг зрілості, він набуває стійкого імунітету до різних садових шкідників і захворювань. Якщо умови росту сприятливі, то навіть одне дерево буде давати дуже велику кількість горіхів. Дорослий екземпляр здатний давати до 200 кг плодів. І так до досягнення ним трьохсотрічного віку.

Дмитро ЖИВОГЛЯД,
агроном.
м. Харків.

Поділися:

Добавить комментарий