Вересень вступає в свої права. Зібрано урожай овочів, фруктів, зелені, ягід. На городі ще достигають пізні помідори, віддають останній врожай огірочки, набираються соків морква та бурячок… Отже, що ж належить зробити на початку осені?
Подбайте про сад
Після того, як дерева відплодоносили, проведіть санітарну обрізку. Приберіть слабкі, хворі пагони, прикореневу поросль. Кущі прорідіть, залишаючи лише необхідну кількість сильних здорових пагонів. Місця зрізів краще замазати садовим варом, а гілки спалити.
Вересень – час для підгодівлі плодових дерев і чагарників. Внесення калію і фосфору допоможе рослинам підготуватися до зимівлі. Азотні добрива використовувати не можна, оскільки азот провокує зростання зелені і утворення нових пагонів. Така поросль, яка встигла визріти, взимку неминуче загине і послабить плодові культури. У вересні корисно використовувати сухі гранульовані підгодівлі, які злегка закладають в грунт. Суміші пролонгованої дії будуть поступово розчинятися, надходити до коріння в уже доступному для засвоєння вигляді. До приходу холодів чагарники і плодові дерева корисно полити. Це особливо важливо, якщо останній літній місяць і початок осені видалися посушливими. Заряд вологи допоможе рослинам підготуватися до зими і уникнути вимерзання. На середній кущ витрачають трохи менше 2–3 відер води, деревам потрібно близько 50–60 літрів.
У вересні зручно готувати посадкові ями. Якщо їх викопати заздалегідь, а також підготувати відповідні опори і ґрунт для засипання, куплені саджанці з відкритою кореневою системою відразу виявляться на постійному місці посадки і відмінно перенесуть зиму.
Обрізку виноградної лози використовують для заготівлі живців. Їх висаджують у спеціально організовану шкілку, яку вкривають, щоб захистити від заморозків, осінніх дощів і шкідників. Тут саджанці укореняться і в наступному році будуть готовими до перенесення на постійне місце.
Збір врожаю
Не поспішайте, але й не затягуйте зі збором останнього врожаю. При надто ранньому підході ви втратите частину вирощених овочів, занадто довго чекатимете – багато плодів уразиться гнилями і зіпсуються.
Якщо ви спізнилися зі збором картоплі, у вересні ще можна все надолужити. Але врахуйте, що осінні дощі спровокують проростання бульб. Краще відразу розсортувати продукцію за окремими ємностями. Залиште насіннєвий матеріал на сонці до появи зеленого кольору на шкірці, а вже потім перенесіть до сховища.
Гарбузові культури можуть без наслідків перебувати на грядці до невеликих заморозків. У вересні, як тільки шкірка дозрілих плодів загрубіє, овочі час вибрати, закласти на зберігання в підвали або сховища при температурі не вище +15 градусів. Помідори, що дозріли до початку вересня, переробляють, а недозрілі зривають і кладуть у сухе прохолодне місце для дозарювання. При температурі повітря не нижче
–2 градуси викопують моркву. Прибирають зелень: петрушку листову і кореневу, селеру, пастернак, інші прянощі.
Грядки звільняють від бадилля, ділянку готують до майбутнього сезону: перекопують, вносять органічні добрива. Якщо земля сильно виснажена, висаджують рослини-сидерати для збагачення грунту поживними речовинами. Не залишайте землю голою навіть у вересні. На звільнених грядках ще можна посіяти салат, кріп або коріандр. За місяць до настання стійких холодів ви ще встигнете зібрати один урожай свіжої зелені.
У квітнику
Підходить до завершення життєвий цикл багатьох квітів. До настання холоду встигніть викопати цибулинні. Цибулини гладіолусів висушують на відкритому повітрі і прибирають на зберігання в сухе тепле місце. Посадковий матеріал бегоній поміщають в горщики з землею і зберігають у прохолодному темному місці.
Прийшов час зрізати стебла півоній, провести обробку кущів від грибкових захворювань, внести в грунт мінеральні добрива. Варто знати, що вересень сприятливий місяць для їх поділу і пересадки. Це ж стосується і таких багаторічників, як флокси, іриси, дельфініуми та ін.
Також висаджують цибулини нарцисів і ранніх первоцвітів, лікарських рослин. Протягом усього місяця виконують посадку декоративних чагарників, хвойних культур, збір насіння, пересадку домашніх квітів.
За матеріалами відкритих джерел підготувала Юлія ХОМЕНКО.