Царівна яблучна шарлотка

Царівна яблучна шарлотка

Ласуни обожнюють цей пиріг за неповторний яблучний смак, ніжне тісто й надзвичайний аромат. Господині – за те, що готується він із доступних інгредієнтів і доволі швидко.

Класична

0,5 кілограма яблук (бажано кислих сортів), 160 грамів цукру, 160 грамів борошна, 4 крупних яйця, 50 грамів вершкового масла, дрібка солі.
Збийте яйця з цукром і дрібкою солі за допомогою міксера в світлу густу масу. Частинами просійте в цю масу борошно й акуратно перемішайте лопаткою, рухами знизу вгору.
Форму (діаметр – 22 см) застеліть пергаментом, змастіть папір маслом. Вилийте частину тіста і розрівняйте. Половину яблук, нарізаних часточками, викладіть на тісто, починаючи від бортиків і рухаючись по спіралі до середини форми. Зверху залийте другою половиною тіста і таким же чином викладіть решту яблук. Випікайте шарлотку протягом 30 хвилин при температурі 180 градусів.

Пишна

5 яблук, 150 грамів борошна, 4 яйця, 200 грамів цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 2 чайні ложки меленої кориці, 0, 5 пакетика розпушувача, сік половини лимона, вершкове масло для змащування форми, цукрова пудра для оздоблення.
Міксером збийте яйця з цукром, але пам’ятайте, що 2 столові ложки цукру треба лишити для посипання яблук. Збита маса повинна значно збільшитися в обсязі й побіліти.
У борошно додайте розпушувач, перемішайте і просійте порціями в збиту яєчну масу. Акуратно перемішайте міксером на низькій швидкості.
Яблука наріжте кубиком, полийте соком лимона, щоб вони не потемніли. Роз’ємну форму для випічки застеліть пергаментом, змастіть маслом. На дно викладіть більшу частину яблук і посипте цукром та корицею.
Вилийте на яблука все тісто. Розрівняйте його лопаткою. Зверху викладіть решту яблук і також посипте їх цукром та корицею.
Поставте форму в духовку, розігріту до 180 градусів, на 40 хвилин. Перед подачею посипте шарлотку цукровою пудрою.

Сирна

400 грамів яблук, 100 грамів борошна, 50 грамів цукру, 100 грамів нежирного кисломолочного сиру, 3 яйця, 5 грамів ванільного цукру, 1,5 чайної ложки розпушувача.
Яйця, цукор і ванільний цукор збийте вінчиком протягом 10 хвилин, до розчинення цукру і появи густої піни. Продовжуючи збивати, невеликими порціями додайте просіяне з розпушувачем борошно. Покладіть сир і ще раз усе збийте.
Яблука очистіть від шкірки, наріжте кубиком і покладіть у тісто. Перемішайте. Викладіть тісто у силіконову форму. Випікайте сирну шарлотку в духовці при 190 градусах 30 – 40 хвилин.

Сметанкова

5 яблук, 200 мілілітрів сметани, 1 крупне яйце, 1 склянка цукру, 1 склянка борошна, 50 грамів вершкового масла, 0,5 чайної ложки соди.
У сметану всипте соду й розмішайте. В окремій ємності збийте цукор і яйця. Потім обидві маси з’єднайте. Всипте просіяне борошно. Ретельно все перемішайте. Тісто має бути середньої густоти, без грудочок.
Вилийте частину тіста у форму для випікання. Викладіть на тісто часточки очищених від шкірки яблук. Зверху залийте рештою тіста. Розрівняйте. Випікайте в розігрітій духовці 35 – 40 хвилин при температурі 180 градусів.

Молочна

2 яблука, 200 грамів борошна, 120 мілілітрів молока, 120 грамів вершкового масла, 1 яйце, 150 грамів цукру, 10 грамів розпушувача.
У миску насипте 120 грамів цукру, покладіть 80 грамів розм’якшеного вершкового масла і збийте міксером. Додайте яйце, влийте молоко і ще раз ретельно все збийте.
Борошно перемішайте з розпушувачем і всипте в підготовану масу. Збийте до однорідності.
Дно і боки форми для випікання змастіть вершковим маслом. Вилийте тісто в форму і розрівняйте лопаткою. Яблука очистіть від шкірки, наріжте тоненькими скибочками. Викладіть яблучні скибочки на тісто. Трохи посипте цукром. Відправте в розігріту духовку до 180 градусів і випікайте 30 хвилин.
***
1 кілограм яблук, 170 грамів борошна, 3 яйця, 200 грамів цукру, 100 мілілітрів молока, 1 чайна ложка розпушувача, 0, 5 чайної ложки меленої кориці, 100 грамів вершкового масла.
Збийте яйця з цукром (150 г), влийте молоко. Всипте борошно, попередньо перемішане з розпушувачем і корицею. Додайте нарізані тонкими пластинками яблука (без шкірки) й усе акуратно премішайте.
Викладіть тісто в змащену маслом форму, зверху покладіть шматочки масла (50 г) і посипте тісто цукром (50 г). Печіть яблучний пиріг при 180 градусах 50 – 60 хвилин.

Поділися:

Добавить комментарий