Частування на природі

Частування на природі

Весна у розпалі, дні давно стали довшими, друзі ще не поїхали у відпустку. То чому б не вирушити приємною компанією «на шашлики»?

Шашлик на мінералці

1 кілограм яловичини, 0,5 кілограма цибулі, спеції (мелений перець, коріандр і т.д.), 1 літр мінеральної води з газом, сіль для готового шашлику.
Цибулю ріжемо крупними півкільцями й добре розминаємо до появи соку. М’ясо ріжемо на невеликі шматочки й кладемо до цибулі. Додаємо спеції. Все добре перемішуємо руками, при цьому шматочки м’яса злегка стискуємо в кулаці. Заливаємо майбутній шашлик мінеральною водою. Ставимо в прохолодне місце на 1 годину.
Смажимо на шампурах чи на решітці. Тривалість смаження – близько 12–15 хвилин. Готовність перевіряємо, зрізавши ножем невеликий шматочок.

З олією

1,5 кілограма свинини (шийна частина), 200 мілілітрів нерафінованої олії; 1 чайна ложка чорного перцю горошком, кілька горошин запашного перцю, 500 – 600 грамів цибулі, сіль (за смаком).
В емальовану посудину наливаємо олію, всипаємо перемелений (але не на порошок) чорний і запашний перець, сіль і добре перемішуємо. Розрізаємо кожну цибулину на 4 частини, відправляємо в маринад і залишаємо на 20 хвилин, щоб усе настоялося.
Переливаємо маринад із цибулею в миску з м’ясом, порізаним на порційні шматки. М’ясо може маринуватися від 40 хвилин до 1 години при кімнатній температурі.
Нанизуємо м’ясо на шампури, чергуючи з четвертинками цибулі. Готуємо шашлик на середньому жарі, постійно перевертаючи.

На пиві

1 кілограм свинини, 300 мілілітрів темного пива, 150 грамів жирного майонезу, 4 зубчики часнику, 1 чайна ложка білої гірчиці (насіння), 0, 5 чайної ложки паприки, на кінчику ножа перець чилі, 1 чайна ложка базиліку, сіль.
Свинину ріжемо невеликими однаковими шматочками. Часник пропускаємо через прес.
У мисці змішуємо перець чилі, паприку, гірчицю, базилік, часник, сіль (за смаком), майонез і темне пиво. Перемішуємо до однорідної маси.
Свинину заливаємо маринадом, перемішуємо, щоб маринад рівномірно розподілився, і відправляємо в холодильник на 4 години.
Шматочки свинини дістаємо з маринаду, нанизуємо на шампури. Смажимо до готовності.

Із пікантними прянощами

1 кілограм свинини, 4 чайні ложки паприки, 2 чайні ложки меленого насіння коріандру, 3 чайні ложки меленого насіння кмину, 2 чайні ложки сухого базиліку, 0, 5 чайної ложки меленого імбиру, по великій щіпці меленої кориці, меленого мускатного горіха, чорного меленого перцю і червоного пекучого перцю, 2 дрібно покришених лаврових листки, сіль, 2 столові ложки оливкової олії.
У мисці змішуємо всі спеції і олію. Кладемо в маринад шматочки свинини і перемішуємо. Накриваємо кришкою і залишаємо в холодильнику на 8 – 12 годин, час від часу перемішуючи м’ясо ложкою.
Нанизуємо м’ясо на шампури. Смажимо 10 – 15 хвилин, поки свинина не зарум’яниться. Гарнірувати можна базиліком, лимонними скибочками і лавровим листом.

Із лимонами

1 кілограм баранини, 4 лимони, 2 цибулини, 4 зубчики часнику, сіль, сухі пряні трави для м’яса за смаком.
Із лимонів відтискуємо сік. Цибулю подрібнюємо комбайном чи тремо на дрібну тертку й потім відтискуємо сік через марлю. З’єднуємо обидва види соків.
У ступці (товстостінний посуд, в якому за допомогою товкача подрібнюють харчові продукти) товчемо часник із травами, сіллю і розводимо сумішшю соків.
Відправляємо у приготований маринад порізану на шматочки баранину, накриваємо невеликою тарілкою, зверху на яку ставимо банку з водою. Під таким пресом м’ясо буде повністю занурене в маринад.
Витримуємо баранину таким чином кілька годин, після чого злегка віджимаємо і готуємо шашлик як зазвичай.

У кефірі

2 кілограми курятини (стегенця), великий пучок кінзи чи петрушки, 2 цибулини, 5 часничин, сіль, чорний мелений перець.
Часник пропускаємо через прес і змішуємо з сіллю. Натираємо курячі стегенця цією сумішшю і посипаємо перцем. Додаємо цибулю кільцями. Вливаємо кефір, щоб він трохи покривав м’ясо.
Маринуємо 2 години під пресом в холодильнику. Шашлик смажимо близько 15 хвилин.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий