Чавунний посуд: поза  модою і конкуренцією

Чавунний посуд: поза модою і конкуренцією

Молодим господиням чавунний посуд здається пережитком з бабусиних часів. Важкий, найчастіше чорний, з незручною ручкою – навіщо він потрібен, якщо сучасні аналоги виглядають незрівнянно привабливіше? Але досвідчені господині нізащо не розлучаться з чавунною сковорідкою чи сотейником. Надійнішого посуду справді ще не придумали!
У продажу є найрізноманітніший чавунний посуд: сковорідки, каструлі, казани, гусятниці-качатниці.

Переваги чавунного посуду. Чавун – це сплав заліза з вуглецем (понад 2 % вуглецю за масою) та іншими елементами: зазвичай з незначними добавками кремнію, марганцю, сірки. Для виготовлення посуду його використовували з давніх часів і продовжують успішно використовувати в усьому світі донині.
Основні переваги чавуна в тому, що він нагрівається повільно, але здатний розігріватися до дуже високих температур, прогрівання відбувається рівномірно, потім посуд довго зберігає тепло. Для приготування м’яса це просто незамінне кухонне начиння. У ньому страви не потрібно часто помішувати в процесі приготування.
У хімічні реакції матеріал практично не вступає (тому безпечний при приготуванні їжі), стійкий до кислот. Посуд із чавуну довговічний. Сковорідка може передаватися від бабусі до онуки й буде такою ж, якою була при покупці, – не надто красивою, зате дуже практичною. У такій сковороді їжа не прилипає до дна без будь-якого спеціального антипригарного покриття, адже чавун сам має антипригарні властивості.
Різноманітні каструлі й казани годяться для духовки, відмінно підходять для приготування страв на відкритому вогні. Знавці стверджують, що приготувати плов без чавунного казана взагалі неможливо.
Чавунний посуд буває двох видів: з емалевим покриттям і без такого.
Недоліки чавунного посуду. Основним недоліком чавунного посуду є його значна вага, він відчутно важкий. Чавунна сковорідка прекрасно підходить для приготування млинців, але готувати на ній млинці на велику сім’ю важко – руки втомлюються. Напевно, саме тому в наш час такі популярні різноманітні легкі й зручні тефлонові сковорідки.
Чавунний посуд без емалевого покриття може іржавіти від вологи, та цей недолік нескладно виправити: сковорідку можна відчистити, на її якість це не вплине. Щоб не спровокувати процес іржавіння, після миття необхідно витирати посуд насухо. У ньому також не можна зберігати приготовлені страви.
Покритий емаллю посуд красивіший, покриття не дозволяє чавуну іржавіти, але емаль, як відомо, може сколюватися від ударів та розтріскуватися, що вимагає надто акуратного поводження з кухонним начинням.
Як вибрати чавунний посуд? Купуючи чавунну сковорідку, важливо знати: чим вона важча, тим краще. Розмір підбирають у залежності від величини сім’ї. Для приготування млинців випускають спеціальні сковорідки з низькими бортиками – вони трохи легші. Але найчастіше покупці беруть універсальну сковорідку, де висота бортиків – 4 – 5 сантиметрів. Кришка теж потрібна, вона знадобиться і для тушкування, і при смаженні, зайвою буде тільки для млинців. Кришки підходять як чавунні, так і з жаростійкого скла, алюмінієвих сплавів.
Ручка сковорідки, сотейника може бути дерев’яною чи з жаростійкого пластику, що зручно при смаженні. Але за наявності такої ручки посуд не можна ставити в духовку. У продажу є конструкції з ручкою, яка знімається, однак вони не дуже надійні, поломки виникають саме в ділянці кріплення ручки. Найоптимальніший варіант – використовувати сковорідку для смаження на плиті, а широку каструлю чи казан – для духовки.
Як підготувати новий посуд до експлуатації? У новій чавунній сковорідці чи каструлі без покриття їжа може пригорати тільки при першому-другому використанні. Матеріал повинен «просочитися» жиром. Для цього в новий посуд наливають трохи олії і розігрівають, потім залишають постояти до охолодження. Відтак олію виливають, а посуд використовують для приготування їжі, як зазвичай.
Догляд за чавунним посудом. Щоб посуд із чавуну прослужив довго, за ним потрібно доглядати. Але догляд цей зовсім простий. Мити чавунне кухонне начиння рекомендують просто в гарячій воді, без будь-яких миючих засобів. Не можна терти сковорідку жорсткою мочалкою, навіть якщо рештки їжі прилипли до дна посудини. Тертя чи дряпання може пошкодити природну антипригарну поверхню, і для її відновлення знову доведеться кип’ятити в сковорідці олію.
Якщо щось пристало до дна чавунної сковорідки, в посудину слід налити гарячої води й залишити на певний час. Потім помити й витерти насухо.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий