Червень – рум'янець року

Червень – рум’янець року

На порозі – червень. Продовжуватимемо боротьбу з бур’янами й шкідниками, поливати грядки й підживлювати рослини, на яких вже зав’язується майбутній урожай. А за сезонними клопотами не забуваймо про відпочинок, про тихі вечірні посиденьки у заплетеній диким виноградом бесідці…

ТУРБОТИ ГОРОДНИКІВ

У червні ще не пізно засіяти огіркову грядку. До речі, нерідко буває, що саме огірки, посіяні в червні, виявляються найбільш врожайними і здоровими. Ця культура – теплолюбна, тож їй зараз вистачить тепла і сонця, яких у травні бракувало через часті дощі.
Огіркові рослини пізніх сортів, вирощені з розсади, до цього часу вже мають сформувати довгі пагони. Для стимуляції появи жіночих квіток їх над 6–7 листком слід прищипнути, видаливши верхівку. На пагонах першого порядку, що з’являться після такої операції, й почнуть масово утворюватися жіночі квіти. Якщо ж рослини почали галузитися самостійно, можна й не прищипувати.
Доречно буде посіяти у відкритий грунт й цвітну капусту скоростиглих сортів. Один із них – Мовір-74. Цей сорт стійкий до спеки, не боїться він і тимчасового зниження температури, що цілком можливо у першій половині червня. Підійде для червневого висіву й середньоранній сорт Сніжний шар. Він теж не боїться погодних примх і формує невеликі головки вагою до 900 г.
Найкраща ділянка для цвітної капусти – із родючим суглинком, підживленим з осені садовим компостом. Протягом вегетації капусту час від часу слід підживлювати добривами із підвищеним вмістом бору й молібдену. Можна полити рослини й розчином вітаміну В1 (0,5 мг на 1 л теплої води). З органічних добрив цвітна капуста найкраще реагує на розчин коров’яку (100 г органіки на 10 л води).
Не забудьмо посіяти в червні й багаторічні цибулі (батун, шнітт), щоб забезпечити себе вітамінною зеленню у наступному році, а також моркву, ріпу й редьку пізніх сортів для зимового зберігання.
Підживлення помідорів і баклажанів азотними добривами краще перенести на більш пізній час. Справа в тім, що ця пожива, сприяючи росту зелені, водночас різко знижує здатність рослин витримувати тимчасові заморозки, а вони на початку червня ще цілком імовірні. Гній можна вносити на ділянку з цими пасльоновими культурами не раніше, ніж на рослинах з’явиться перша зав’язь.
Для захисту рослин від фітофторозу в 10–20-х числах червня слід провести профілактичні заходи. Хороший результат дає настоянка, приготовлена з часнику: його зубки, листя і стрілки пропускають через м’ясорубку і півтори склянки отриманої “кашки” заливають 10 л води. Витримують добу, проціджують, додають 1,5 г марганцівки і обприскують рідиною городину, в першу чергу томати, баклажани. Крім того, можна застосувати і молочно-йодовий розчин: на 1 л сироватки додаємо 11 крапель йоду. Готовий розчин слід розвести у 9 літрах чистої води, перемішати й обприскувати ним рослини.
Досвідчені городники рекомендують викошувати бур’яни у міжряддях серпом або плоскорізом Фокіна, заглиблюючись у грунт на 2–3 см. Після скошування зрізану зелень можна залишити на місці. Вона прив’яне й перетвориться на якісну, а головне – безкоштовну мульчу і захищатиме грунт від пересихання та перегріву. Але надзвичайно важливо зрізати бур’яни до цвітіння, щоб запобігти масовому засмічуванню грунту їхнім насінням.

САДОВІ РОБОТИ

У посушливий період молоді дерева, чиї корені ще не встигли достатньо заглибитися, рекомендується рясно поливати не менше 4–5 разів за сезон. Оптимальними вважаються нечасті, але рясні поливи. Воду під плодові дерева заливають по “чашах” – штучно сформованих грунтових заглибленнях – або через свердловини завглибшки 0,5 м (найчастіше їх роблять у винограднику). Для цього в землю закопують пластикові труби й заповнюють їх піском.
Плодові кущі в червні за відсутності опадів поливають два рази – на початку місяця, коли рослини активно ростуть і формують зав’язь, і в кінці, коли ягоди починають наливатися соком.
Червневі поливи саду бажано поєднувати з підживленням, особливо якщо посадки розміщені на легкому супіску або бідних суглинках. Ягідники підгодовують рідким гноєм (з розрахунку 1 л на 10-літрове відро води) або настоєм пташиного посліду (0,5 л на велике цебро рідини). Рекомендована норма витрат розчину – 1 відро готової поживи на 2–3 кущі.
Сіянці й щеплені весною рослини також підгодовують органікою з розрахунку 1 частина коров’яку на 10 частин води або водним розчином пташиного посліду (в співвідношенні 1:20). Перед цим рослини треба рясно полити.
Дорослий плодоносний сад у червні підгодовують азотистими добривами. Якщо рядки між деревами задернені, то відразу після цвітіння під них вносять розчин сечовини (з розрахунку 45 г засобу на 10 л води). Рекомендована норма витрати рідкої поживи – 1 відро готового розчину на 2–3 дерева.
Багато роботи у садівників у червні, пов’язаної із отриманням посадкового матеріалу плодово-ягідних культур. На початку літа рекомендують розмножувати вишню, сливу, обліпиху, а також чорну смородину, аґрус, малину, суницю.
Найсприятливішим часом для проведення зеленого живцювання горобини, вишні, сливи, обліпихи вважається закінчення періоду інтенсивного росту пагонів. Так, вишню, обліпиху і сливу найліпше живцювати в першій-другій декадах червня, чорну смородину – в середині місяця, агрус – наприкінці. Суницю розмножують “вусами” після того, як вона почне плодоносити. Про те, як ці культури розмножувати, читайте в окремому матеріалі.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий