Червневі дні – у сонячних променях та наполегливій праці

Червневі дні – у сонячних променях та наполегливій праці

Здається, посадили вже все, що тільки могли. І можна б відпочити, але город, сад, поле люблять, щоб за ними доглядали. Та й шкідники не дрімають… Не зчуємося, як почнуть родити полуниця, огірочки, інші ранні культури. Тому в червні роботи – хоч відбавляй.

Сад
У червні ще можна зробити санітарне обрізування чагарників і дерев. Уже добре видно, які гілки живі, а які слід видалити або вкоротити. Користуйтеся при цьому гострим секатором і обрізуйте сухі частини дерева до живої тканини. Якщо дерево сильно підмерзло і погано розвивається, не поспішайте його викорчовувати, а краще спиляйте вище місця щеплення: є ймовірність того, що воно пустить молоді пагони, і тоді виберете найсильніший, видаливши інші. Якщо пагін піде з кореня або навіть із землі – теж не біда.
Виберіть один або два найсильніших порослевих пагони і створіть їм умови для зростання. У майбутньому сезоні навесні їх легко можна буде переприщепити методом копулірування, з’єднавши рівний за розміром пагін підщепи і сортовий живець, який прищеплюється. Не забудьте обробити зріз садовим варом, щоб уникнути інфікування дерева.
Червень – саме час для розмноження чагарників (малини, ірги, червоної і чорної смородини, аронії, жимолості, обліпихи). Зробити це можна способом зеленого живцювання. Зрізуйте молоді однорічні пагони, які тільки починають дерев’яніти. Секатор не використовуйте – він пережме живець, беріть прищеплювальний або інший гострий ніж.
На кожному живці має бути 4–5 бруньок. Зрізи робіть як зазвичай: нижній – косим, 5 мм від нижньої бруньки, а верхній – під прямим кутом, вище верхньої бруньки на 2 см. Нижнє листя приберіть, а верхнє вкоротіть наполовину. Садіть живці в пухкий родючий ґрунт в парник або тепличку в тіні, опудривши перед цим будь-яким коренеутворювачем.
Обов’язково врахуйте, що для вкорінення повинен підтримуватися вологий мікроклімат, інакше живці висохнуть. Тепличку для вкорінення можна зробити і переносну, просто взявши звичайний контейнер або ящик і натягнувши над ним плівку. Або просто накриваючи живці скляними банками чи розрізаними пластиковими пляшками.
Якщо будете вкорінювати лохину або чорницю, обов’язково додайте в ґрунт торф.
Щоб малинник дав хороший урожай, не забувайте його проріджувати, видаляючи зайві порослеві пагони. До речі, їх можна не знищувати зовсім, а відсадити на нове місце. А щоб вони не засохли через пошкодження коренів при пересаджуванні в результаті сильного випаровування вологи, пагони слід вкоротити і видалити все листя. Пізніше, коли коріння освоїть ґрунт на новому місці, молоді малинові саджанці швидко підуть у ріст.
Окрема розмова про захист саду від хвороб і шкідників. Настав час вдруге обробити груші і яблуні від парші одним з доступних препаратів. Також не чекайте, коли борошниста роса проявить себе «у всій красі»: заздалегідь обприскайте аґрус і смородину. Якщо помітите скручене листя, павутину, гнізда комах, слід обприскати дерева і чагарники вже іншими засобами – інсектицидами.
Під час зав’язування й дозрівання плодів дуже важливий полив – від нього багато в чому залежать кількість і якість урожаю. Дерева і чагарники, посаджені цієї весни, в червні потрібно полити 2–3 рази. Дорослі дерева слід рясно пролити 1 раз. Для 3–5-річних дерев приблизна норма витрати води – 60–70 л, для дерев віком 6–10 років потрібно близько 120 л, а для старших норма поливу – від 40 до 50 л на 1 кв. м.
Ягідні кущі поливають з розрахунку 50 л води на 1 кв. м. Але це все дуже відносно, а на місці потрібно оцінювати погодні умови і зменшувати полив, якщо підуть часті дощі. Та й ґрунт у всіх різний: піщаний вимагає більше вологи, а глинистий і так її добре тримає, тому зайво заливати таку землю не варто.
У червні важливо не прогавити кореневу поросль. На жаль, нічого кращого, ніж її викопування, поки не придумали. Гербіциди можуть пошкодити маточну рослину. Та й хімія не кращий варіант: земля її не любить, людський організм – теж.
Город
У червні на городі ще тривають посадкові роботи. Підсіваємо зелень (кріп, руколу, крес-салат), тоді на столі вона завжди буде свіжа. Щоб салати не гірчили, а зелень була ніжною і соковитою, її треба регулярно поливати.
Висаджуємо пізні сорти капусти, сіємо моркву, призначену для тривалого зберігання, а також чорну редьку і ріпу. Ще не пізно садити розсаду помідорів і баклажанів. Зараз це навіть вигідно – по-перше, на ділянці утворилися порожнечі від зниклих рослин. А розсадники на ринку починають скидати ціну, бо розсаду вже мало хто бере. Але зверніть увагу, щоб розсада була здоровою, без плям на листках. Інакше з нею ви занесете на ділянку грибкові хвороби.
Також варто оглянути розсаду при покупці і на предмет її зараженості білокрилкою. Ці дрібні білі метелики розміром з попелицю поширені в тепличних господарствах. Вони сидять зазвичай на нижньому боці листка і роєм злітають, якщо їх потривожити. Словом, оглядайте розсаду уважно – якщо занесете білокрилку на город, вона розселиться на всіх культурах і буде там до морозів.
Встигнуть дозріти і висаджені в червні огірки, кабачки, гарбуз, квасоля. Якщо хочете отримати до осені молоденький буряк, садіть його теж в червні. Також можна поекспериментувати з висаджуванням картоплі в перший місяць літа, щоб у вересні вона була не загрубілою, а з тоненькою шкіркою.
Буряк і моркву, посіяні в квітні-травні, проріджуємо для отримання великих коренеплодів. Робити це потрібно ввечері або в похмурий день, а після процедури рослини, що залишилися на грядці, бажано рясно обприскати водою. Рихлити буряк і моркву слід подалі від коренів: вони не люблять дотиків, коли їх турбують.
Є думка, що буряк обожнює підживлення сіллю (20 г на 10 л води): тоді він виростає з підвищеною цукристістю. А вже якщо почервоніло листя, то сольовим розчином потрібно полити обов’язково, оскільки з ним до коріння прийде необхідний натрій, на нестачу якого листя і реагує почервонінням.
Можна «порадувати» буряк і позакореневим підживленням – обприскуванням розчином з мікроелементами (на 10 л води 1/2 чайної ложки борної кислоти, 1 г марганцівки і 1/4 чайної ложки йоду). Цей же розчин добре засвоюється, якщо ним пролити міжряддя.
Морква в червні активно росте, і для цього їй потрібні комплексні добрива, які обов’язково мають у своєму складі азот. Зелена маса (а разом з нею і коренеплід) добре відгукнеться на сечовину, суперфосфат, а в кінці місяця – на Нітрофоску. Добрива використовують згідно з інструкцією. Не завадить і полив зольним розчином або просто посипання міжрядь сухим деревним попелом. Але добрива потрібно розділяти і вносити їх не частіше 1 разу на 2 тижні. Полив після внесення поживних речовин обов’язковий.
Вважається універсальним для всіх грядок підживлення в кінці червня розчином 1 л коров’яку (його попередньо зброджують у співвідношенні 1 л гною на 10 л води) і 20 г Нітроамофоски на 10 л води.
Щодо поливів, то потрібно пам’ятати, що після них, коли трохи підсохне, землю належить розпушити. Поливаючи перці, баклажани і особливо томати, намагайтеся, щоб вода не потрапляла на листя. У холодну погоду при температурі нижче 15°С ці культури поливати не бажано.
Дуже любить воду капуста. Її поливають через кожні 2–3 дні і досить рясно, так, щоб земля промокла на 40 см. Якщо вологи мало, одразу ж з’являються шкідники: хрестоцвітні блішки і капустяна муха.
Помідори вчасно підв’язуємо, пасинкуємо (якщо сорт і обрана система підв’язки кущів цього вимагає) і видаляємо у них нижнє листя. В огірків і баштанних культур прищипуємо батоги для більш рясного плодоношення.
Картоплю підгортаємо по можливості кілька разів, а у разі потреби одночасно прополюємо від бур’янів. Але підгортати потрібно лише у вологу погоду, оскільки при сухому ґрунті підгортання додатково відкриває ґрунтову вологу, яка швидко випаровується. Активно боремося з колорадським жуком і його личинками.
Ще однією великою проблемою городу є фітофтора. Вже в червні потрібно починати обприскування томатів з профілактичною метою. Дотримуючись інструкцій до препаратів, використовуємо на вибір бордоську рідину або інші фунгіциди.
Також дуже важливо рятувати город від бур’янів, адже вони не тільки віднімають у культурних рослин живлення і дорогоцінну вологу, але і є розсадником багатьох хвороб та притулком багатьох шкідників.

Дмитро ЖИВОГЛЯД,
агроном.
(Видання «Господар»).

Добавить комментарий