Чим більше в медові квітів, тим він краще пахне, тим розкішніший його аромат

Чим більше в медові квітів, тим він краще пахне, тим розкішніший його аромат

Який мед найкращий? За словами досвідчених пасічників, це найдурніше запитання, яке їм доводиться чути від покупців. Бо, наприклад, тим, хто страждає на діабет, але ще не залежить від ін’єкцій інсуліну, для зниження рівня цукру треба вживати соняшниковий, оскільки в ньому найменше цукрів. Підійде також мед із білої акації, але все-таки соняшниковий кращий.
Хороший мед із різнотрав’я. Його смакуєш і відчуваєш неймовірні запахи і чебрецю, і звіробою, і материнки, і конюшини… Чого в ньому тільки немає! На жаль, багато лугів переорано, тож останніми роками таку гаму запахів в одному медові важко знайти. Це універсальний продукт, який має антибактеріальні та протизапальні властивості. Тож його споживають для зміцнення імунітету, лікування простудних захворювань. Він позитивно впливає на органи дихання, серце, печінку.
Гречаний мед важкий для шлунку. Але в ньому багато заліза, цинку, магнію, тож він підвищує гемоглобін, зміцнює судини і загалом корисний для системи кровотворення, а ще сприяє загоєнню ран, зокрема лікує гастрити.
Липовий мед містить ферменти, що мають антибактеріальні та протизапальні властивості. Тож кращого засобу при простуді (для лікування інфекцій дихальних шляхів та інших запальних процесів, зниження температури) не треба й шукати.
Багато хто віддає перевагу меду з білої акації. І не дарма. Він найлегший з усіх, малоцукристий, гіпоалергенний. Його рекомендують дітям і дорослим, які мають проблеми з травною системою, з легкою формою діабету.
Порівняно недавно з’явився білий мед з ріпаку. Він також має багато цілющих властивостей: завдяки вмісту бору підтримує нормальну роботу щитоподібної залози, а також сприяє нормалізації тиску та покращує кровообіг, поліпшує травлення та відновлює мікрофлору кишечнику. Він підходить тим, хто страждає безсонням, бо поліпшує стан нервової системи.
Багато корисних властивостей має коріандровий мед. А саме: покращує виділення жовчі, знижує рівень холестерину та кров’яний тиск, зміцнює імунітет, має заспокійливий ефект. Також може бути корисним для серцево-судинної системи та покращувати стан при бронхітах та бронхіальній астмі.
Ці та інші меди були представлені на Святі меду-2025, який проходив 2–3 серпня біля Центру культури та дозвілля у Полтаві. На жаль, цьогоріч сезон для бджолярів був геть невдалим. Практично вся весна і цілий червень, коли цвіли дерева та кущі, стояла холодна й дощова погода. А потім установилась спека. Тож на Свято меду лише десять пасічників вивезли свою продукцію.
– Весняного меду – акацієвого й липового – майже немає, – каже організаторка фестивалю, голова громадської спілки «Обласне об’єднання «Полтавський пасічник» Наталія Сенчук. – Тільки нещодавно зацвів соняшник, і хоч спека виснажує, але саме вона стимулює медонос до виділення нектару.
Гарно вродив коріандр – його цього року багатенько. Ще є трохи різнотрав’я. Ті, хто вивозить вулики під ліс або до лук, – там ще можна щось зібрати. Але загалом вибір невеликий, усього потроху.
Зважаючи на складні погодні умови, меду в цьому році буде мало і його ціна буде високою (на ярмарку, до речі, літр меду продавали за 300–400 гривень). Але його можна замінити іншими продуктами бджільництва. Про них ми розповімо в наступному номері. А зараз про те, як правильно вибирати мед при покупці.
Наталя Сенчук радить насамперед запитати, де зібрано мед, з яких квітів. Понюхати, оцінити зовнішній вигляд, консистенцію, скуштувати. Цього не треба соромитись. Для проби продавець повинен запропонувати одноразову ложечку. Кожен мед треба куштувати чистою ложечкою, оскільки він має здатність зчіплюватись на молекулярному рівні, й справжній смак дуже важко буде розібрати.
Смак меду зберігається на кінчику язика. Тому не поспішайте його ковтати – спочатку посмокчіть.
До речі, варто мати при собі пляшечку з водою, щоб після кожної дегустації змити смак у ротовій порожнині.
Чим більше в медові квітів, тим він краще пахне, тим розкішніший букет ароматів.
Вибір акацієвого меду має свої особливості. Зазвичай він прозорий із зеленкуватим відтінком. Це означає, що стільники були чистими. Але він може мати також жовтуватий або червонуватий відтінки, що свідчить про те, що пасічник невчасно відкачав мед і до нього додався нектар з інших квітів.
При перевертанні банки з акацієвим медом в ній утворюється велика кулька, яка розривається на багато дрібних. Інші меди такої особливості не мають.
Існують так звані поліфлорні меди, які містять нектар з кількох медоносів. Зрозуміло, коли це різнотрав’я, але іноді буває, що мед має аромат однієї рослини, а колір іншої. Це часто трапляється, якщо вулики стоять на межі полів, засіяних гречкою і соняшником. Гречка виділяє нектар лише з 5-ї години ранку до 11-ї, а соняшник – протягом усього дня. Тому гречка може лише зафарбувати мед і дати аромат, але насправді він буде соняшниково-гречаний, а не гречано-соняшниковий. Як його називає продавець, це на його совісті.
В одного продавця не може бути більше п’яти сортів меду, бо часто перевозити пасіку на різні локації нереально.
Хороший мед не стікає цівкою, а складається «книжечкою».
Не бійтеся білого нальоту зверху закристалізованого меду (іноді буває, що такі «ниточки» пронизують усю банку). Це глюкоза. Вона утворюється при переливанні рідкого меду. Коли цівка падає згори, глюкоза при цьому витискується і, поєднуючись із повітрям, при кристалізації утворює такий наліт. Це ознака природності продукту.
Якщо ви купили мед і засумнівались у його якості, вам не сподобався його смак чи ще щось, віднесіть його в лабораторію Держспоживслужби для перевірки. І якщо з ним буде щось не так, то у того бджоляра, який вам його продав, ви більше нічого не купуватимете. Тобто це буде йому мінус.
Зберігають мед у сухому затемненому місці. У холодильнику він може потягнути запахи і забродити.
Мед – хороший консервант. Тож на його основі роблять лікувальні суміші з продуктами бджільництва, горіхами, лавандою, лохиною, курагою, м’ятою, часником, імбирем тощо.

Марина КРАВЧЕНКО.

Поділися:

Залишити відповідь