Чому погнили буряки?

Чому погнили буряки?

“Минулого року буряки в нас вродили як ніколи – великі, смачні. Але вже восени почали масово гнити, й що ми тільки не робили, аби врятувати урожай, – нічого не допомогло. То тепер і не знаємо, чи варто їх закладати в підвал. Може, просто продати, аби знову не втратити плоди своєї праці?..”
Катерина БОЙКО.
м. Полтава.

– Найбільш розповсюджені причини гниття овочів у сховищах – закладання на збереження уражених інфекціями плодів і надмірна вологість повітря в приміщенні. Якщо цей показник перевищує 90%, навіть здорові овочі зберегти без втрат буде неможливо. Знизити кількість вологи в приміщенні допоможе розміщення у ньому ємностей із сухими сіллю чи піском (вони добре її всотують) із періодичною заміною. Різкі температурні коливання теж значно погіршують лежкість коренеплідних овочів.
Щоб буряки зберігалися довго, в першу чергу треба правильно збирати врожай. Так, ні в якому разі не можна обчищати коренеплоди від землі, оббиваючи їх один об один чи об землю. Довгий час зберігатимуться тільки овочі без пошкоджень і зібрані в оптимальні строки.
Один із найкращих способів збереження буряків у підвалі – викласти їх у засік на картоплю, притрусивши крейдою (до 200 г на 10 кг коренів). До речі, саме так зберігали овочі ще наші пращури. Цей спосіб є особливо ефективним за умови підвищеної сухості повітря в приміщенні. Буряки поглинатимуть вологу, що поступово виділятиметься картоплею, й завдяки цьому всі овочі зможуть довше зберігатися. Інший спосіб – тримати коренеплоди (буряки, моркву, редьку, корені селери) у великих дерев’яних ящиках, пересипавши їх злегка зволоженою тирсою чи крупнозернистим річковим піском.
Щоб визначити оптимальний час викопування буряків, треба оглянути листя. Як тільки воно почне масово жовтіти й усихати, вже можна братися за лопату. Встигнути треба до заморозків, адже навіть короткочасне зниження температури до нуля градусів різко знизить лежкість коренеплодів. Копати буряки в дощ або одразу після нього не можна – обліплені мокрою землею корені відчистити буде дуже важко, а з нею у сховище можуть потрапити збудники інфекцій. Перед закладанням на збереження корені необхідно перебрати, вибраковуючи пошкоджені. Потім обрізаємо гичку, залишаючи черешки завдовжки до 1 см і просушуємо по три години з обох боків.

Відповідь підготувала агроном Марія ПРИХОДЬКО.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий