Чорний проти зеленого:  якому чаю надати перевагу?

Чорний проти зеленого: якому чаю надати перевагу?

Із давніх часів чай вважається не тільки тонізуючим, але й корисним напоєм. Його цілющі властивості благотворно впливають на роботу серцево-судинної системи, а також сприяють зниженню ваги. Обидва сорти містять мінерали, вітаміни, ефірні масла й дубильні речовини. Але є деякі особливості, які відрізняють ці два напої.

Обробка. Багато людей переконані, що зелений і чорний чай – це продукти, виготовлені з сировини, зібраної від різних рослин. Насправді ж вони обидва можуть бути зібрані з одного чайного куща. Різниця полягає лише в обробці чайного листа.
Чорний чай проходить процедуру ферментативного окислення. Така обробка надає йому насиченого кольору, терпкості й смаку. Однак при цьому чай втрачає велику частину корисних речовин. Зелений чай не окислюється або окислюється не більш ніж на 12%.
Таким чином, у зеленому чаї зберігається на 30–40% більше корисних речовин. Крім того, зелений чай – джерело великої кількості антиоксидантів (речовин, які уповільнюють старіння організму, виводять токсини, знижують ризик утворення ракових пухлин).
Кофеїн. У сортах, які китайці називають червоним, а ми – чорним чаєм, на чашку місткістю 240 мілілітрів може припадати від 14 до 70 міліграмів кофеїну. На такий же обсяг зеленого чаю доводиться 24–45 міліграмів кофеїну. Крім того, завдяки вмісту таурину (сульфокислота) кофеїн, який міститься в зеленому чаї, діє менш агресивно, ніж у чорному чаї.
Заварювання. Зелений чай особливо чутливий до часу заварювання: напій, настояний протягом 2 хвилин, має тонізуючі властивості, а при настоюванні протягом 5 хвилин виходить вже заспокійливе питво.
Якщо чайне листя знаходиться в заварювальному чайнику більше 6 хвилин, то ефірні олії, які в ньому містяться, починають випаровуватися, а цілющі властивості напою втрачаються.
Чорний чай, як правило, заварюється трохи довше – близько 7–8 хвилин. Після того, як чай заварився, чайне листя необхідно прибрати.
Експерти й гурмани радять вживати і чорний, і зелений чай протягом 15 хвилин після заварювання.
Корисні властивості. У чорному чаї містяться вітаміни групи B, вітаміни P і PP. Ці вітаміни підвищують тонус судин і капілярів. Чорний чай містить велику кількість дубильних речовин, завдяки яким напій знімає шлункові спазми, зупиняє нудоту. Чорний чай зміцнює імунітет і підвищує опірність організму до різних інфекцій.
Зелений чай – один із кращих засобів від депресії, поліневритів та головного болю. Його компоненти добре впливають на виснажену стресами нервову систему. Цей напій знижує рівень холестерину в крові, сприяючи профілактиці розвитку атеросклерозу, захворювань судин головного мозку та інших проблем із серцем.
Протипоказання. Найчастіше зелений чай цінують саме за багатство і різноманітність смаку, якого немає в чорному чаї. Однак у зеленого чаю є і протипоказання. У людей, які страждають на гастрит і виразкову хворобу шлунку, зелений чай може викликати печію і посилення болю.
Чорний чай не рекомендують пити людям, які страждають на глаукому, оскільки він підвищує очний тиск. Також чорний чай протипоказаний при варикозі та атеросклерозі. Варто утриматися від зловживання ним і під час вагітності. Тонізуюча дія кофеїну може негативно позначитися на організмі вагітної жінки, призвести до зниження ваги плоду і навіть до передчасних пологів.
Денна норма. Зеленого чаю можна випивати не більше трьох чашок (600 мл) на день. Зловживання цим напоєм може спровокувати різкі перепади артеріального тиску, стан гіперактивності й важкі порушення сну.
Денна норма чорного чаю – не більше 4–5 чашок (близько 1 літра).

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий