Чудеса генетики чи реклами?

Чудеса генетики чи реклами?

Останнім часом з’явилося чимало нових таємничих назв популярних рослин та овочів. Деякі є цілком доречними, як, приміром, кавбуз – гібрид гарбуза і кавуна. Але часто трапляється, що з рекламною метою багатьом рослинам дають назви, які вводять в оману покупців, але не відповідають ні самій рослині, ні її властивостям.
Огірок-бабан – це ніщо інше, як давно всім відома люфа. Молоді рослини використовуються в їжу як кабачки. Зі зрілих плодів отримують ніжні екологічні губки. Люфа не дуже поширений овоч на наших грядках, тому часто спритні продавці реалізують її насіння як насіння екзотичного огірка-банана.
Огірок-диня – це дикий вид китайської дині, листя й квіти якої схожі на справжню. Плоди довгастої форми з невеликим пушком нагадують огірки. В кулінарії цей овоч використовується рідко.
Огірок-квасоля. Під цією екзотичною назвою прихована циклантера їстівна. Ця рослина належить до гарбузових, її молоді початки можна споживати в їжу замість огірків, але за смаковими властивостями нічого спільного з квасолею немає.
Кавун-гарбуз – це не завжди кавбуз. Іноді так називають перуанський, або фіголистий, гарбуз, чиї плоди мають певну схожість з кавунами (на зеленій поверхні плодів сіточка, як у кавунів, а насіння також чорне і блискуче). М’якуш у цього гарбуза білувато-кремового кольору, у зрілому віці стає жорстким і непридатним у їжу.
Виноград-томат – це сорт дрібних помідорів, грона яких схожі на виноградні грона. Міні-плоди дуже смачні, неабияк подобаються дітям, але, на жаль, нічого спільного з виноградом не мають.
Назва червоний огірок належить тладіанті – зимуючому декоративному багаторічнику. Рослина частіше використовується з декоративною метою, плоди її справді червоного кольору, але смачними їх точно назвати важко.

А.Ярошевська,
садівниця.

Поділися:

Добавить комментарий