Цілющі ягоди обліпихи:  домашні запаси на зиму

Цілющі ягоди обліпихи: домашні запаси на зиму

Збирають ці яскраві ягоди у вересні-жовтні. Корисні властивості обліпихи обумовлені високим вмістом вітамінів, мінералів, антиоксидантів, білків і клітковини. Варто знати, що вітаміну С в ній в 9–12 разів більше, ніж у цитрусових.
Найчастіше обліпиху використовують як природний засіб для полегшення симптомів застуди та грипу. Вживання її сприяє зниженню ваги, оздоровленню травної системи. До того ж ягоди мають ефект антидепресанту.

Сік без цукру

На 2 кілограми ягід обліпихи –1 літр води.
Ягоди промийте, обсушіть і трохи розімніть за допомогою дерев’яного товкачика для картоплі. Залийте утворену масу водою, перемішайте, а потім процідіть через марлю і відіжміть з ягід сік.
З’єднайте проціджену рідину й обліпиховий сік, розлийте в літрові банки, пастеризуйте при температурі 85° протягом 20 хвилин, закупорте і зберігайте в темному прохолодному місці.

Сік із цукром

На 1 кілограм ягід обліпихи – 0,5 літра води, 1 склянка цукру.
Ягоди обліпихи викладіть у каструлю, залийте гарячою водою, накрийте кришкою і поставте на повільний вогонь. Варіть, поки вони не стануть м’якими і не почнуть лопатися. Відвар процідіть у глибоку посудину, а ягоди протріть через сито. Змішайте відвар і отриманий сік, всипте цукор і доведіть до кипіння (не кип’ятіть). Гарячий сік розлийте в банки й закатайте.

Концентрований сік із м’якоттю

Промиті ягоди переробіть на сокоробці два-три рази. Причому щоразу використовуйте і сік, і жмих із ягід. Такий продукт вважається найбільш цінним, тому що в шкірці й кісточках ягід міститься велика кількість корисних речовин. Розлийте сік у підготовані півлітрові банки й пастеризуйте протягом 10 хвилин.
Перед споживанням чистий концентрат розведіть кип’яченою водою (на третину об’єму), додайте цукор за смаком.

Сироп

2 кілограми ягід обліпихи, 1,2 кілограма цукру, 2 літри води.
Воду закип’ятіть і всипте в окріп заздалегідь підготовлені ягоди на 3–4 хвилини. Перекладіть обліпиху в друшляк і дочекайтеся, поки вся рідина стече. Потім каструлю з водою знову поставте на плиту, доведіть до кипіння, всипте цукор і варіть до його повного розчинення.
Перетріть ягоди через дрібне сито. Влийте в це пюре приготовлений цукровий сироп. Поставте на плиту і прогрійте на повільному вогні, не доводячи до кипіння. Розлийте в півлітрові банки й пастеризуйте протягом 15 хвилин.

Компот

1 кілограм ягід обліпихи, 2 літри води, 800 грамів цукру.
Ягоди промийте і просушіть. Цукор розчиніть в окропі й варіть на середньому вогні протягом 3 хвилин.
У стерилізовані банки засипте ягоди так, щоб вони займали третину об’єму, залийте їх гарячим сиропом і закатайте.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий