ЦІП-ЦІП-ЦІП, МОЇ КУРЧАТА

ЦІП-ЦІП-ЦІП, МОЇ КУРЧАТА

Нині якраз надійшла «пора курчат». Чимало селян, а також міських жителів, власників дачних ділянок, навесні їх купляють. Дехто вирощує, щоб одержати майбутніх несучок, а хтось – щоб восени мати смачне і поживне куряче м’ясо.

Відносно породи, то якщо вам потрібні несучки, можна порадити білих леггорнів або курочок кросу Ломан-Браун (це гібридні курчата). Кури цього кросу добре несуться, вони крупніші за леггорнів. А якщо вам потрібні кури, які непогано несуться і мають хороші м’ясні якості, підійдуть полтавські глинясті, род-айланди, адлерські, кучинські чи інші породи. Справжніх представників тієї чи іншої породи ви можете придбати тільки на інкубаторній станції, адже на ринку вам запропонують будь-яку породу, та цьому не завжди треба вірити. Зазвичай приватники, які виводять курчат у власних інкубаторах із придбаних яєць, і самі не знають, якої вони породи.

Як вибрати якісних курчат?

Передовсім вони повинні бути достатньо рослі, з блискучим, рівним, добре пігментованим, розпушеним на всіх частинах тіла сухим пухом. Голова велика, очі добре розкриті, блискучі, дзьобик короткий і товстий, разом з лапками інтенсивно жовтого окрасу. Животик невеликий, м’який, і головне – щоб добре загоїлася пуповина; крила щільно притиснуті до тулуба. Курчата повинні міцно триматися на ніжках і вільно рухатися. Якщо постукати пальцем по стінці ящика і покликати курчат «Ціп-ціп-ціп», то найкраще розвинуті курчата відразу ж побіжать до вас на стук. Ось саме їх і треба обрати – це найбільш здорові й активні курчата.
Слабкі курчата малорухомі, присідають на ноги, живіт одвислий, очі каламутні або заплющені, крила обвислі, пух нерівномірно покриває тулуб, матового кольору, підсохлий. Наявність лише однієї з наведених ознак ще не дає підстави для вибракування молодняку, але в такому разі їм необхідний кращий догляд і відповідна годівля.
Перевозити курчат бажано у чистих картонних або фанерних ящиках чи коробках з отворами для вентиляції або в плетених корзинах, при цьому щільність посадки повинна становити 30 см2 на голову. Кути в ящиках заокруглюють, що запобігає скупченню молодняку. На дно ящика стелять м’яку підстилку. В холодну погоду ящик прикривають теплою тканиною, зберігаючи можливість проникнення до нього свіжого повітря. Час від часу перевіряють стан курчат. Якщо вони сидять з розкритими дзьобиками і часто дихають, це означає, що їм жарко, отже, кришку ящика треба відхилити й збільшити доступ повітря. При скупченні курчат ящик вкривають тепліше.
Приміщення для курчат готують заздалегідь. Температура повітря у перші п’ять днів вирощування повинна становити 29 – 30°С, з 6-го по 10-й – 26 – 28°С, з 11-го по 20-й – 23 – 25°С, з 21-го по 30-й день – 20 – 21°С, у наступну декаду – 18 – 21°С. З 40-денного віку додаткове обігрівання для молодняку не потрібне. Дотримання нормативів температури визначають за поведінкою курчат. При нормальній – вони жваві, рухливі, охоче клюють, пух у них рівний, блискучий. Якщо курчата мляві, важко дихають, багато п’ють води, оперення скуйовджене і матового кольору, це ознака вищої за норму температури повітря. При цьому сповільнюються ріст і розвиток молодняку. Низька температура призводить до скупчення курчат. Вони стають малорухливі, часто пищать. Особливо небезпечні за таких умов протяги.
Обігрівають курчат електрообігрівачами протягом перших 2 – 3 тижнів вирощування. Курчат, виведених улітку, вирощують без додаткового обігрівання.

Чим годувати курчат перші дні

Важливою умовою для нормального росту і розвитку молодняку є повноцінна годівля. Вперше годують курчат безпосередньо після повного виводу їх, а якщо він затягнувся, то молодняк, що вивівся раніше, годують не пізніше як через 8 – 10 год.
Перші дві доби курчатам потрібно давати суху крупу (свіжу, а не прілу). Це може бути пшоно, кукурудзяна крупа тощо. На третій день слід давати круто варені яйця: 1 яйце на 20 голів курчат на добу (сам білок). З п’ятого дня дають яйця з жовтком. З шостого, сьомого дня можна вводити до раціону кашу. Вона повинна бути розсипчаста і майже суха. Варять її так: в каструлю наливаєте певний об’єм води, коли вона закипить – всипаєте такий же об’єм крупи і варите на маленькому вогні. Коли каша підійшла і зверху зробилася суха – вона вже готова. Коли її потерти, вона розсипається на окремі крупинки.
Кашу слід пересипати дрібною дертю з додаванням 10 – 15% добре подрібненої макухи і 10% висівок. А ліпше – пересипати курячим стартовим комбікормом. Якщо застосовувати сухий тип годівлі, то можна давати не кашу, а сухий комбікорм. З сьомого дня можна давати добре відтоплений нежирний сир. Зелень досхочу треба давати вже з третього дня життя. Це подрібнена конюшина, люцерна, кропива, кульбаба, спориш, пір’я зеленої цибулі тощо.
Годувати курчат треба часто, через кожні дві години. А в перший тиждень, якщо є така можливість, годувати і вночі (хоча б двічі за ніч). До місячного віку кратність годівлі скорочується до п’яти разів у день, а старшим дають їсти чотири рази на день. Коли немає достатньої кількості зелені, до раціону вводять вітамінно-мінеральні добавки тривіт або тривітамін.
Свіжа вода кімнатної температури повинна постійно бути у напувалках. Для профілактики шлункових захворювань 1 – 2 рази на тиждень до неї додають розчин калію марганцевокислого блідо-рожевого кольору. З шостого дня з окремих годівниць згодовують черепашки і крейду, ще ліпше – висушену шкаралупу з яєць, а також грубозернистий пісок або дрібний гравій.
Риб’ячий жир дають переважно тоді, коли курчата не користуються вигулом. Його старанно змішують з кормосумішшю. Картоплю згодовують у вареному вигляді з 14-денного віку спочатку по 5 г на голову, з місячного – по 10 – 20 г і більше. Курчат старше 2-місячного віку навіть привчають їсти сиру картоплю. Перед роздаванням її старанно миють.
Щоб курчата не хворіли різними шлунково-кишковими хворобами, їх треба утримувати в чистоті. Годівнички і напувалки щодня на ніч потрібно мити гарячою водою. Підстилку міняти щодня.

Дмитро БІЛАЙ,
магістр із технології виробництва та переробки продукції тваринництва.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий