Дайкон містить солі калію, які виводять з організму надлишок рідини, а також кальцій, клітковину, пектинові речовини, вітаміни, ферменти. Крім того, в ньому на 30% більше, ніж у редьки, індометилглюкозиду, продукти гідролізу якого перешкоджають розвитку онкологічних захворювань. Також він містить специфічні білкові речовини дуже складної будови, які стримують розмноження шкідливих бактерій.
Із усіх овочевих рослин тільки редька, хрін і дайкон мають найбільшу здатність очищати нирки й печінку, розчиняти камені. Однак коренеплоди перших двох культур містять багато гірчичних олій, що надають їм гостроти. Через це вживати їх треба обережно. А ось у дайконі цих олій майже нема.
Та найголовніша властивість дайкона – його екологічна чистота. Учені встановили, що ця рослина не вбирає із ґрунту солі важких металів і радіоактивні елементи, проте сприяє виведенню з організму всіх шкідливих елементів, які надійшли з іншими продуктами, у тому числі і з овочами.
У медицині дайкон широко використовують для профілактики цукрового діабету, застуди, як бактерицидний, антисептичний і лікувальний засіб у разі захворювань жовчного міхура і печінки, для поліпшення роботи кишечнику та за радіоактивного опромінення. Існує думка, що дайкон має здатність виводити радіацію, якщо вживати його сирим. Він корисний і для профілактики та лікування атеросклерозу, різноманітних серцево-судинних захворювань, адже виводить з організму надмірний холестерин.
Дайкон протипоказаний до вживання в разі виразкових хвороб, гіперацидних гастритів, захворювань нирок та печінки, подагри і хвороб, пов’язаних із обміном речовин.
