Деруни з начинкою

Деруни з начинкою

Не буває картоплі смачнішої за ту, що з нового врожаю. Так само неповторний смак мають і приготовлені з неї деруни. Їх можна просто посмажити на олії як оладки, а можна урізноманітнити за допомогою начинок.

Із кисломолочним сиром

1 кілограм картоплі, 2 цибулини, 2 яйця, 4 столові ложки борошна, сіль, олія для смаження. Для начинки: 400 грамів домашнього кисломолочного сиру, 1 яйце, сіль.
Натріть картоплю і цибулю на дрібній тертці, ретельно все змішайте з борошном і яйцями. Посоліть за смаком.
Для приготування начинки додайте до сиру яйце і сіль, добре перемішайте і протріть масу через сито.
На середньому вогні розігрійте олію в сковорідці з товстим дном. Викладайте картопляне тісто столовою ложкою, формуючи деруни. Зверху на кожен дерун кладіть сирну начинку, потім знову – трохи картопляної маси, щоб вона повністю покрила сирну.
Смажте до підрум’янювання. Акуратно переверніть вироби на другий бік і смажте до готовності.

Із курятиною і грибами

400 грамів картоплі, 300 грамів курячого філе, 150 грамів свіжих печериць, 2 середні цибулини, 1 зубчик часнику, 1 яйце, 3 столові ложки натурального йогурту чи кефіру, 2 столові ложки борошна, 0,5 чайної ложки соди, 1 столова ложка оцту, 100 мілілітрів олії, сіль.
Гриби і курятину дрібно наріжте і обсмажте на олії. Очищену картоплю натріть на крупній тертці, а цибулю – на дрібній. Віджату від зайвої рідини картопляну масу змішайте з подрібненою цибулею, обсмаженими грибами і курятиною. Потім додайте в отриману суміш йогурт і борошно, гашену оцтом соду, подрібнений часник і вбийте яйце.
Тісто ретельно перемішайте і залиште на 10 хвилин настоюватися. Далі столовою ложкою викладайте на розігріту з олією сковорідку й формуйте деруни середнього розміру. Смажте з обох боків до готовності.

Із свинячим фаршем, у духовці

На три великих (на всю сковорідку) деруни: 1,5 кілограма очищеної картоплі, 250 грамів твердого сиру, 2 яйця, сіль, будь-які мелені прянощі, олія. Для начинки: 600 грамів свинячого фаршу, прянощі, сіль.
Картоплю натріть на дрібній тертці, відіжміть сік. Додайте до картопляної кашки натертий на дрібній тертці твердий сир, яйця, сіль, прянощі. Все ретельно перемішайте.
Розігрійте сковорідку з олією, викладіть частину картопляного тіста, сформувавши один великий млинець. Зверху викладіть і розрівняйте рівним шаром фарш. Накрийте другим шаром картопляного тіста. Готуйте у розігрітій духовці протягом 20 хвилин.

Із грибами і вершковим соусом, у горщиках

1 кілограм картоплі, 1 яйце, 2 столові ложки борошна, 0,5 кілограма грибів, 1 цибулина, 200 мілілітрів жирних вершків, 200 мілілітрів сметани, 2 зубки часнику, 200 грамів твердого сиру, суміш перців мелена, сіль.
Картоплю натріть на дрібній тертці. Зайвий сік злийте. Додайте яйце, борошно, перець і сіль. Усе ретельно перемішайте. Посмажте невеликі картопляні оладки.
Гриби подрібніть і обсмажте на олії до випаровування рідини. Покладіть до них нарізану півкільцями цибулю, потім – подрібнений часник. Усе разом обсмажте протягом 5 хвилин, періодично помішуючи. Посоліть, поперчіть. Додайте сметану та вершки й тушкуйте масу ще кілька хвилин.
На дно невеликих керамічних горщиків покладіть по кілька ложок грибів із вершковим соусом. Потім – 3 – 4 деруни, а зверху – знову гриби в соусі. Затріть усе сиром. Закрийте горщики кришками й поставте в розігріту до 180 градусів духовку на 30 – 35 хвилин.

Із ковбасою

1 кілограм картоплі, 2 цибулини, 2 столові ложки борошна, 2 зубки часнику, 300 грамів напівкопченої ковбаси чи копчених сосисок, 1 яйце, олія, сіль.
Спочатку натріть на крупній тертці картоплю, потім – цибулю і часник. На цій же тертці натріть і ковбасу. Все з’єднайте, додайте яйце, борошно. Посоліть, ретельно перемішайте.
Смажте деруни на розігрітій з олією сковорідці з двох боків до золотистого кольору.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий