Дієтична смакота: кулінарні  шедеври з кабачків

Дієтична смакота: кулінарні шедеври з кабачків

Триває літній сезон вживання в їжу кабачків. Це смачні дієтичні овочі, які містять необхідні для нашого організму вітаміни С, В1 і В2, а також добре впливають на роботу шлунково-кишкового тракту.
Страви з кабачків чудово урізноманітнюють повсякденне меню. Утім, є чимало рецептів, гідних святкового столу й частування навіть найвибагливіших гостей.

Запіканка

3 середні кабачки, 4 яйця, 50 мілілітрів молока, 1 цибулина, 2 зубці часнику, 100 грамів твердого сиру, 2 столові ложки олії, зелень, сіль, перець чорний мелений.
Цибулю і часник дрібно посічіть, обсмажте на олії до прозорості. Додайте нарізані кружечками (завтовшки 4 мм) кабачки і тушкуйте протягом 7 хвилин, періодично помішуючи.
Яйця збийте з молоком, сіллю і перцем. Сир натріть. Зелень дрібно посічіть. Додайте все до яєчної маси і перемішайте. Потім додайте тушковані кабачки.
Форму для випікання змастіть олією і викладіть отриману масу. Випікайте 30–40 хвилин при 180°С.

Котлетки

700 грамів курячого філе, 300 грамів кабачків, 2 невеликі цибулини, 2 яєчні жовтки, 2 столові ложки сметани (майонезу), 1 столова ложка гірчиці, 0,5 склянки борошна, 4 столові ложки олії, сіль, перець чорний мелений.
Невеликі кабачки натріть на дрібній тертці, присоліть і залиште на 5 хвилин. Потім відіжміть масу від зайвого соку й перекладіть у миску. Додайте натерту на тертці цибулю, пропущену через м’ясорубку курятину, жовтки, сметану, гірчицю, сіль та перець. Усе ретельно перемішайте, накрийте харчовою плівкою і відправте в холодильник на 30 хвилин.
Присипте обробну дошку борошном, фарш набирайте ложкою і формуйте котлетки. Викладайте заготовки на дошку й зверху також присипайте борошном.
Смажте котлетки на добре розігрітій олії до появи рум’яної скоринки з обох боків.

Пиріг

750 грамів кабачків, 1 цибулина, 1 склянка борошна, 1 чайна ложка розпушувача, 250 грамів твердого сиру, 3 яйця, 0,25 склянки олії, зелень, 1 чайна ложка солі, 0,5 чайної ложки перцю чорного меленого.
Кабачки і сир натріть на крупній тертці, цибулю і зелень дрібно посічіть. Усе змішайте (але 1 столову ложку подрібненого сиру залиште окремо), додайте яйця, борошно з розпушувачем. Посоліть, поперчіть.
Розігрійте духовку до 175°С. Викладіть підготовану масу в змащену олією форму для випічки. Випікайте пиріг 45 – 50 хвилин до золотисто-коричневого кольору. Зверху готовий виріб посипте сиром. Дайте пирогу охолонути протягом 15 хвилин і наріжте на порції.

Тортик

4 середні кабачки, 3 яйця, 5 столових ложок борошна, віхтик кропу чи кінзи, 5 помідорів, 5 столових ложок майонезу, 4 зубки часнику, сіль, перець чорний мелений.
Кабачки натріть на крупній тертці, підсоліть і залиште на 15 хвилин. Відтак відіжміть масу від соку, посоліть, поперчіть, додайте посічену зелень і яйця. Добре перемішайте, всипте борошно й знову перемішайте. Отриману масу розділіть на 4–5 частин і смажте на олії, як млинці, до рум’яної скоринки з обох боків.
В окремій посудині змішайте майонез і натертий на дрібній тертці часник. Сформуйте з млинців тортик. Кожен млинець змащуйте столовою ложкою майонезу з часником, а зверху викладайте порізані тонкими пластинами помідори. Прикрасьте тортик на свій розсуд. Поставте у холодильник на 1 годину. За цей час він встигне просочитися.

Оладки

2 середні кабачки, 2 яйця, 50 грамів твердого сиру, 3 зубці часнику, 2 столові ложки борошна, зелень (кріп, петрушка), сіль, перець чорний мелений.
Кабачки натріть на крупній тертці. Додайте яйця і добре перемішайте. Потім додайте натертий на крупній тертці сир, пропущений через прес часник і посічену зелень. Всипте борошно, перець, перемішайте.
Посоліть тісто перед самим смаженням. Розігрійте сковорідку з олією, викладіть кабачкове тісто столовою ложкою. Смажте до рум’яної скоринки з обох боків.

Сирники

2 середні кабачки, 200 грамів (пачка) кисломолочного сиру, 2 яйця, 3 столові ложки борошна, олія, 0,5 чайної ложки солі.
Кабачок натріть на дрібній тертці й відіжміть від соку. Додайте до отриманої маси яйця, сир, борошно і сіль. Ретельно перемішайте й смажте вироби на сковорідці з олією.

Рулетики з сиром

2 кабачки, 250 грамів вершкового сиру (кремоподібний несолоний), віхтик кропу, 2 зубчики часнику, 1 столова ложка сметани, олія, сіль, перець чорний мелений.
Кабачки наріжте вздовж тонкими пластинами, розкладіть на блюді, трохи присоліть і залиште на 15 хвилин. Потім злийте утворену на поверхні кабачків рідину й витріть заготовки паперовим рушником.
Розігрійте сковорідку, змастіть кабачкові скибочки з обох боків олією і обсмажте до м’якості. Викладіть на паперові рушники, щоб ті ввібрали зайвий жир.
Для приготування начинки вершковий сир розімніть виделкою, додайте сметану, посічену зелень, натертий на дрібній тертці часник і перемішайте. Посоліть, поперчіть і знову перемішайте. На краєчок обсмаженої скибочки кабачка викладіть чайну ложку начинки. Згорніть заготовку у вигляді рулетика. У такий спосіб приготуйте рулетики з усіх кабачкових скибочок.

Рулетики «Святкові»

1 кабачок, 50 грамів бекону, 2 столові ложки вершкового сиру, оливки без кісточок, оливкова олія, сіль.
Поріжте й обсмажте кабачок, як і в попередньому рецепті (з тією лише різницею, що замість соняшникової олії слід використовувати оливкову). Бекон також обсмажте й трохи потримайте на паперовому рушнику.
На кожну смужку кабачка викладіть вершковий сир і бекон, додайте одну оливку й згорніть рулетиком. Скріпіть шпажкою.

Фаршировані «човники»

1 кілограм дрібних кабачків, 400 грамів м’ясного фаршу, 0,5 склянки рису, 1 склянка сметани, 150 грамів твердого сиру, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, кріп чи петрушка, сіль, перець чорний мелений.
Кабачки розріжте вздовж, у формі човників. Серединку виріжте ножем, щоб товщина стінки становила близько 1 см.
Рис відваріть до готовності. Цибулю дрібно посічіть і обсмажте. Додайте у фарш рис, цибулю, подрібнений часник, сіль, перець, зелень. Нафаршируйте цією масою підготовлені кабачки, викладіть на деко.
Для приготування соусу в сметану додайте сіль, перець, часник, зелень і ретельно перемішайте. Залийте цим соусом кабачки. Посипте тертим сиром. Поставте в духовку на 40 хвилин при температурі 200°С.

Поділися:

Добавить комментарий