Диня – смакота цілюща

Диня – смакота цілюща

«Чи можна використовувати диню для видалення пігментних плям?»
З.Г.ВОЛОШИНА.

Диня посівна (диня звичайна; дыня обыкновенная; Melо sativus) – однорічна трав’яниста шорстко-опушена рослина родини гарбузових. Походить із Південної Азії. В Україні широко вирощують, переважно в південних районах.
З лікувальною метою використовують плоди. Вживають їх свіжими. Про запас в’ялять, сушать, переробляють на цукати, варення, джеми, маринади тощо. Рослина неофіцинальна.
Плоди містять органічні кислоти, цукри (16–18%), пектинові речовини, вітаміни (Е, С, В6, В2, каротин, нікотинову, пантотенову та фолієву кислоти), клітковину, азотисті й мінеральні речовини.
Диню використовують як помірно послаблювальний, сечогінний та жовчогінний засіб при захворюваннях сечовивідних шляхів, серцево-судинної системи і жовчних шляхів, при порушенні обміну речовин (подагра, нирковокам’яна хвороба тощо), при геморої, хворобах горла й хронічному кашлі та від глистів.
Ніжна клітковина посилює перистальтику кишок і сприяє виведенню холестерину. Завдяки наявності в дині великої кількості фолієвої кислоти її корисно вживати при недокрів’ї, захворюваннях печінки та при атеросклерозі. Надмірне вживання спричиняє біль у животі, пронос.
Із косметичною метою сік дині використовують для видалення пігментних плям, вугрів та ряботиння. Для цього готують динні маски: спочатку вмиваються теплою водою, подрібнений м’якуш плоду тонким шаром наносять на обличчя. Через 10–15 хвилин м’якуш змивають, обличчя просушують і змазують поживним кремом.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий