Дизентерія: як вберегтись від інфекції, яка легко передається

Дизентерія: як вберегтись від інфекції, яка легко передається

Дизентерія – бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової. Наслідки від інфекції доволі неприємні. Про це розповіли у прес-службі Міністерства охорони здоров’я.
Дизентерія – це синдром гострого ураження людини із запаленням дистального відділу товстої кишки, з типовими проявами коліту, з появою крові у випорожненнях.

Причини дизентерії

Збудником дизентерії є бактерія Shigella dysenteriae. При руйнуванні мікробів виділяється токсин, який відіграє велику роль у розвитку хвороби й обумовлює її прояви. Збудники дизентерії відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно від температурно-вологісних умов вони зберігаються від 3–4 діб до 1–2 місяців, а в ряді випадків – до 3–4 місяців і навіть більше. Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства.

Симптоми дизентерії

Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму.
Зокрема це нудота, діарея, головний біль, зневоднення організму, підвищена температура, млявість, болі у печінці та шлунку.

Лікування дизентерії

Хворий із розладами функцій шлунку й кишечнику потребує особливого догляду.
При блювоті необхідно підставити місткість для збору блювотних мас, притримувати голову пацієнта, стежити за тим, щоб вміст шлунку не потрапив у дихальні шляхи.
Часті рідкі випорожнення викликають роздратування в анальній ділянці. У зв’язку з цим потрібен особливий догляд за промежиною – обмивання, змазування вазеліном, маслом обліпихи або дитячим кремом.
Треба пити багато рідини для заповнення втраченої організмом води. У перші дні захворювання у раціоні харчування мають бути лише протерті страви, в невеликому обсязі. При високій температурі застосовують жарознижувальні засоби.
З огляду на те, що ця інфекція бактеріальна, для лікування можуть знадобитися антибіотики (не застосовувати без призначення лікаря!).

Профілактика дизентерії:

– ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
– не купуйте продукти харчування в сумнівних місцях, де їхні якість і свіжість не перевіряються, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
– перед вживанням молока та молочних продуктів, куплених на фермерських ринках, обов’язково треба провести їх термічну обробку;
– не вживайте продукти сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
– для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду із централізованих джерел водопостачання, а при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;
– ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, а перед споживанням дітьми – обдайте окропом;
– при виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, негайно зверніться за допомогою до медичного закладу.

Поділися:

Добавить комментарий