"Добросусідство" в холодильнику

«Добросусідство» в холодильнику

Усі ми зберігаємо певні запаси продуктів у холодильнику. Тут і готові страви, які вживаємо порційно протягом кількох днів (борщ, суп), і м’ясні та молочні продукти, яйця, свіжі овочі й фрукти. Влітку обійтися без холодильника майже неможливо, адже за високих температур їжа псується дуже швидко.
Однак зберігання харчів у холодильнику ще не є гарантією того, що вони не втратять своїх корисних та смакових властивостей чи й взагалі не зіпсуються. Значення мають багато чинників. Більше про них ідеться на інтернет-сайті harchi.info.

Товарне сусідство. Ми звикли думати, що правила товарного сусідства – це вимоги до розміщення продуктів при зберіганні в магазинах та закладах харчування. Але насправді вони так само актуальні для кожної господині, яка дбає про безпечне та тривале зберігання їжі вдома.
Ви ніколи не помилитися, якщо будете розділяти харчі за такими категоріями: «молочка», м’ясо, риба, овочі та фрукти, готові страви – і кожну групу зберігатимете окремо (не тільки у різних контейнерах, а й у різних ящиках, на окремих полицях).
Продукти, які будуть споживатися без попередньої теплової обробки, у жодному разі не мають знаходитись біля сирих м’яса, риби, овочів, фруктів, яєць. Також не варто розміщувати сирі продукти поряд із готовими стравами.
Різні види фруктів та овочів зберігайте в окремих тарах, в іншому випадку в них набагато швидше розвинуться процеси гниття.
Молочну продукцію, яка вся без винятку «чутлива» до сторонніх запахів, поміщайте в додаткову упаковку. Це допоможе захистити її від вбирання небажаних «ароматів».
«Клімат» у холодильнику. Вибираючи температурний режим для зберігання харчів у холодильнику, необхідно розуміти, що саме від нього залежатиме можливість упередити розмноження численних мікроорганізмів у продуктах, що призводять до їх псування.
Як відомо, значна частина продуктів надходить у продаж уже в охолодженому чи замороженому вигляді. Охолодження полягає у підтриманні температури продукту на кріоскопічному рівні (температура замерзання води). Залежно від вмісту в продукті мінеральних солей ця температура може коливатись у межах від –0,5 до –2,50С. Дієтологами встановлено, що при нульовій температурі розмноження мікроорганізмів у свіжих продуктах починається на 6 – 8 добу, залежно від їх виду та стану. Відповідно до цього і визначається термін зберігання в охолодженому вигляді. Однак варто враховувати, що продукт перед охолодженням повинен бути свіжим. Якщо він куплений у магазині вже в охолодженому вигляді, то термін його зберігання у такому стані ще скорочується.
Температура в холодильнику не є сталою і може коливатися від –24 до –150С у морозилці й від +3 до +80С у самому холодильнику. При цьому знижується температура згори донизу (що і зумовлює основні принципи зберігання продуктів). Найхолодніше в холодильнику (від 0 до +30С) там, де «плюсова камера» торкається морозильної. У більшості сучасних агрегатів морозилка знаходиться знизу, тому на полицю над нею складаємо все, що швидко псується: молочні продукти, сирі м’ясо та рибу. Причому намагаємось розмістити їх подалі від дверцят. Бо чим ближче до них, тим у холодильнику тепліше.
Часто виробники холодильників розташовують над морозильною камерою закриті ящики для фруктів та овочів. Проте не поспішайте складати туди все підряд: у це відділення краще покласти термостійкі продукти: селеру, яблука, сливи, груші, капусту. «Вибагливішими» є огірки, гриби, хурма та свіжі ягоди. Їх краще забрати від морозилки якомога далі: підморожені, вони швидко втрачають смак та свіжість. Ідеальна температура зберігання для них – від +7 до +90С. Тому їм місце на найвищій полиці.
У середній частині холодильника зазвичай «помірний клімат» – від +3 до+60С. Тому тут доречно тримати готові страви, свіжу зелень, яйця, вершкове масло, сир, ковбасу, нарізки, відкриті консерви, солодощі.
Найтепліше в холодильнику – на дверцятах. «Клімат» тут нестабільний: кожного разу, коли ви зазираєте всередину, температура різко підвищується і потім довго повертається до норми. Тому тут припустимо розташувати тільки найбільш невибагливі щодо зберігання продукти – напої, соуси у герметичних упаковках, ліки. Можна і яйця, але тільки ті, які плануєте з’їсти у найближчі 3 – 4 дні. Зберігати їх тут довше експерти не рекомендують: через коливання температури продукт швидше зіпсується.
«Домашня Північ». У морозилці також діють уже згадані принципи температурного режиму: чим вище полиця, тим більший градус. Тому у верхніх відділеннях (від –10 до –140С) розташовуємо вершкове масло, морепродукти, рибу, фрукти та овочі. При дуже низьких температурах всі ці продукти змінюють структуру (особливо ягоди) і втрачають смак.
На середній полиці морозилки (від –14 до –160С) найкраще зберігати напівфабрикати. При більш низьких температурах тісто в пельменів, вареників тощо з часом починає кришитися та ламатися, що негативно позначається, зокрема, і на їхньому смакові.
А ось м’ясу та морозиву це не загрожує. Ці продукти треба зберігати при температурі від –17 до –240С. Тобто у відділені морозильника, яке розташоване найнижче.
Упаковка. Одна з головних умов тривалого зберігання продуктів у холодильнику – наявність упаковки. У «плюсовій камері» завжди є своя мікрофлора. Вологість та конденсат на стінках холодильника – поживне середовище для бактерій, які «з радістю» переберуться на продукт без упаковки – чи це сире м’ясо, чи котлети.
Сирі продукти (особливо рибу та м’ясо) найкраще зберігати в поліетиленових пакетах, пластикових контейнерах чи в скляному посуді. Алюмінієвий, а також емальований посуд для цього непридатний. Стикаючись із продуктами, особливо сирими, металізована поверхня посуду може окислюватися та отруювати їжу. Саме тому відкриті консерви краще одразу перекладати в керамічну чи скляну тару. Також ніколи не залишайте ложки чи інші столові прибори в продукті, який ставите у холодильник, – це порушує герметичність, а окислювальні процеси, що виникають при цьому, сприяють швидкому псуванню.
Без упаковки до холодильника можна класти лише овочі та фрукти: в целофані чи пластику вони, навпаки, зіпсуються швидше через надлишок власної вологи. А ось мити їх перед зберіганням не варто, адже так ви позбавляєте продукти захисної плівки, що продовжує термін їх зберігання.
Якщо всі правила зберігання продуктів дотримано, свіжа риба та курятина «проживуть» у холодильнику близько двох діб, м’ясо – до 5. Молочні продукти будуть придатними до споживання від 3 діб до тижня (щоб не помилитись, читайте етикетку). А деякі овочі та фрукти можуть залишатися свіжими близько місяця.
Не варто завантажувати холодильник різноманітними консервами. Багатьом із них не потрібен спеціальний температурний режим, вони можуть довго та безпечно зберігатися просто в темному прохолодному, сухому місці. А їх надлишок у холодильнику унеможливлює належну циркуляцію повітря, що призводить до порушення температурного режиму і шкодить іншим продуктам.
Пам’ятайте, що деякі продукти краще зберігатимуться поза холодильником. Так, наприклад, картоплю, цибулю, буряк та часник найдоречніше тримати в темному сухому місці. Туди ж кладіть помідори (від холоду їхня м’якоть розшаровується), диню, гарбуз, баклажани, а також копченості та шоколад. Але і тут не забудьте потурбуватися про товарне сусідство та відповідну упаковку.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий