Додайте кропу

Додайте кропу

«Наша сім’я вживає багато кропу. Чи не може це зашкодити при хронічній коронарній недостатності?»
В.С.ЧИБИРЯК.

Кріп запашний (копрій; укроп душистый; Anethum graveolens) – однорічна трав’яниста з синюватою поволокою рослина родини селерових (зонтичних).
Кріп запашний розводять на городах як пряносмакову рослину. Іноді він дичавіє і росте як бур’ян. Походить із Персії і Східної Індії.
Для лікарських потреб використовують плоди кропу і свіже листя. Збирають плоди, коли половина з них дозріє. Зривають або зрізують цілі рослини з плодами, зв’язують у снопики й залишають достигати, а потім обмолочують. У разі потреби плоди досушують. Сухі плоди зберігають у добре закритих банках. Термін придатності – 2 роки. Плоди відпускають аптеки.
Плоди кропу містять ефірну олію (2–4%), флавоноїди, каротин, до 20% жирної олії. В листі кропу знайдено ефірну олію (1,5%), флавоноїди (кверцетин, ізорамнетин, кемпферол), вітамін С (135 мг%), каротин (до 12 мг%), фолієву, нікотинову і пантотенову кислоти, солі калію, кальцію, фосфору і заліза. Головними складовими частинами ефірної олії є кетон карвон, терпеноїди феландрен, дилапіол, терпінен і лимонен.
У науковій медицині настій плодів застосовують як відхаркувальний і вітрогінний засіб. У народі настій або порошок насіння кропу вживають всередину для профілактики приступів грудної жаби, при гіпертонічній хворобі 1-го і 2-го ступенів, хронічній коронарній недостатності, безсонні, при спастичних станах м’язів органів черевної порожнини, алергійному дерматиті, сверблячці, виразці гомілки, геморої, як сечогінний, проносний і молокогінний засіб та як засіб, що збуджує й поліпшує апетит і травлення, заспокоює коліки й судому.
Часто плоди кропу використовують у сумішах з іншими лікарськими рослинами. Свіже листя кропу корисно вживати при гіпохромній анемії й серцевій астмі.
Як зовнішній засіб настій насіння застосовують у вигляді примочок при хворобах очей і при гноячкових ураженнях шкіри.
Молоде листя й стебла використовують як ароматичну приправу для страв, а на початку утворення насіння – як спеції при солінні огірків і помідорів. З насіння добувають ефірну олію, яку використовують у парфумерній, кондитерській і консервній промисловості.
Внутрішньо вживають настій плодів (чайна ложка подрібненої сировини на 300 мл окропу, настоюють годину) – по півсклянки тричі на день. Порошок плодів кропу приймають по 1 г тричі на день, запиваючи водою.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий