Зазвичай господині користуються кухонними лопатками, обробними дошками, тертками аж допоки ті остаточно не втрачають пристойного вигляду. Але чи припустима така економія?
Дерев’яна ложка. Дерево загалом не вважається довговічним матеріалом. А якщо воно використовується на кухні, то й поготів. У процесі приготування їжі приладдя доводиться постійно мочити, сушити та занурювати в кисле середовище. І це, звичайно ж, не може не позначитися на стані кухонного інструменту.
Поступово на ложках із дерева утворюються мікротріщини, які згодом стають великими та накопичують значну кількість мікробів і бактерій. Використання такого приладдя для приготування їжі з великою імовірністю може призвести до харчового отруєння.
Силіконовий пекарський пензлик. Цей незамінний на кухні сучасної господині аксесуар для приготування випічки в середньому повинен служити два роки. Справа в тім, що під впливом високих температур він з часом починає плавитися. Як результат, дрібні частинки силікону потрапляють із пошкоджених ділянок пензлика у випічку.
Гумова лопатка. Таке кухонне начиння доволі швидко втрачає первісний вигляд, оскільки постійно стикається з гарячими, а потім відразу ж із холодними поверхнями. Цілком зрозуміло, що це призводить до змін матеріалу. Гумові лопатки з помітними деформаціями не повинні застосовуватися у процесі приготування їжі.
Тертушка й овочерізка. Кожна господиня на особистому досвіді переконалася, що з часом леза цих кухонних «помічників» неминуче тупляться та стають тоншими. А в деяких випадках на металевих предметах навіть з’являються сліди іржі. Користуватися таким начинням украй небезпечно, оскільки частинки металу чи іржі можуть потрапити у їжу. Якщо ви дбаєте про своє здоров’я і здоров’я своїх близьких, намагайтеся міняти тертушки й овочерізки кожні 3–4 роки.
Губка для миття посуду. Термін безпечного та ефективного використання губок складає лише два тижні. Ці невеликі шматки поролону постійно перебувають у вологому стані, на них накопичується величезна кількість мікробів.
Дехто залишає губку після миття посуду в раковині на тривалий час. У такому середовищі із залишків їжі та води бактерії почуваються особливо добре: при наступному митті вони потрапляють на тарілку, а потім і у ваш організм.
Господині старшого покоління, які віддають перевагу звичайній ганчірці, а не поролоновій губці, мають рацію, адже ганчірка набагато швидше висихає.
Пластикова обробна дошка. Продавці запевняють, що пластикова дошка набагато зручніша за дерев’яну: і легка, і більш довговічна та гігієнічна. Авжеж, у ній не накопичується стільки мікробів, як у товщі дерева. Але з часом на пластику з’являються подряпини та надрізи, й саме в них оселяються небезпечні бактерії. Тому пластикова обробна дошка не повинна затримуватися на вашій кухні більше двох років.