Догляд за свиноматками у період годівлі молодняку

Догляд за свиноматками у період годівлі молодняку

Для свиноматки, яка опоросилася й годує новонароджених поросят, необхідно створити найкращі умови утримання, бо від цього залежить здоров’я і життєздатність молодняку й матері. Оптимальна температура повітря в приміщенні для свиноматки в цей період – 18–20°С, відносна вологість повітря – 70%.
Розмір станка для утримання свиноматки має бути близько 7 м2. Стінки висотою до 1 м краще робити з дощок. У задній або боковій частині станка влаштовують місце для відпочинку тварини – лігво. Розмір його повинен відповідати розміру свиноматки. Лігво краще відділити від решти станка перегородкою з дерев’яного бруска, прибитого до підлоги. Це запобігатиме розкиданню підстилки і потраплянню в лігво бруду. В передній стінці станка, краще посередині, облаштовують дверцята із защіпкою. Поряд розміщують корито. Воно може бути з дерева, заліза або з іншого матеріалу, але обов’язково має вміщувати разову даванку корму.
У станках підсисних свиноматок передбачають відділення для підгодівлі поросят-сисунів, а також барліжки для їх утримання при низькій температурі. Це відділення відокремлюють від свиноматки перегородкою з лазом розміром 20х30 см і ставлять коритце для підгодівлі поросят, а також посуд для води.
Щоб свиноматка не давила поросят, до стінок на відстані 20–25 см від підлоги прибивають дерев’яні бруски, що не дадуть тварині лягти впритул до стіни. В станку має бути сухо й чисто. Змокрілу знизу підстилку слід регулярно прибирати і підкладати зверху свіжу, суху. Не можна допускати у приміщенні протягів. Слід стежити за тим, щоб вим’я було завжди сухе й чисте.

Орієнтовні раціони для годівлі підсисних свиноматок

(добова даванка на голову), кг

КормиЗимовий періодЛітній період
свиноматки до двох років з живою вагою 140–160 кг (дев’ять поросят)свиноматки старше двох років з живою вагою 160–200 (кг десять поросят)свиноматки до двох років з живою вагою 140–160 кг (дев’ять поросят)свиноматки старше двох років з живою вагою 160–200 (кг десять поросят)
Суміш

концентрованих

3,43,33,83,7
У тому числі:    
кукурудза1,21,11,31,2
горох111,21,1
Соковиті89,5
У тому числі:    
цукрові буряки4,15,3
картопля1,51
морква0,90,8
Зелена трава9,111,9
Баштанні3,24,9
Трав’яне борошно0,81
Крейда, г60556055
Кухонна сіль, г40454045

У день опоросу тварині дають лише рідку бовтанку з пшеничних висівок, а коли їх немає – ячмінну дерть, рідко замішану водою або збираним молоком чи сироваткою: першого дня – 0,5 л, другого – 1 л і поступово збільшують, потроху додаючи інші корми з урахуванням віку свиноматки, живої ваги тіла, а також кількості поросят у гнізді. До повної норми годівлі кількість концентратів доводять протягом 6 днів. Соковиті корми розпочинають давати через 4–6 днів після опоросу. Отже, на повний раціон маток переводять на 4–6-й день залежно від стану вимені.
На початку другого тижня включають молокогінні корми – моркву, буряки, гарбузи, комбінований і трав’яний силос, траву, їжу тваринного походження, сінне і трав’яне борошно, суміш концентратів. Однак включення до раціону свиноматок значної кількості дерті кукурудзяної сприяє ожирінню і зменшенню молокоутворення. Годівлю матки організовувати слід так, щоб за два місяці лактації її жива вага зменшилася не більш ніж на 15 кг.
У присадибних господарствах раціони складають за такою структурою: 65–70% – сумішки концентратів, 3–5% – корми тваринного походження, 8–10% – трав’яне або сінне борошно, 15–25% – соковиті корми (морква, буряки, картопля, гарбузи тощо). Влітку основним кормом для підсисних свиноматок є зелена маса різних кормових культур та концентровані корми.
Раціони повинні бути багатими на протеїн, бо лактуюча матка виділяє за добу 250–370 г білка, 430 г жиру, 270 г молочного цукру, до 72 г мінеральних речовин. Якщо протеїну в раціоні не вистачає, молочність буде знижуватися, погіршуватимуться племінні якості, затримується ріст і розвиток поросят.
У молоці свиноматок приблизно 0,3–0,4% кальцію і 0,15–0,2% фосфору. З кормів свині засвоюють до 50% цих речовин, тому в раціоні їх має бути в 2 рази більше. Заліза лактуючі матки потребують значно більше на відміну від поросних. Норма кухонної солі в їхньому раціоні становить 0,6% від вмісту сухої речовини.
Під час опоросу й у перші 2–4 дні після нього в станку повинна бути чиста вода. Якщо в цей час свиноматку не забезпечити водою, вона з’їсть послід, що в свою чергу може призвести до поїдання поросят. Годують підсисних маток тричі на день. Вони повинні мати вільний доступ до води. Велике значення для здоров’я і продуктивності підсисних маток мають прогулянки на свіжому повітрі. Взимку підсисних маток випускають на прогулянку на 4–5-й день після опоросу (без поросят) двічі на день на 20–30 хв, пізніше прогулянки поступово збільшують до 1,5 години. З 10 дня після опоросу свиноматок випускають на прогулянку разом із поросятами. Особливо старанно слід доглядати за вим’ям маток, щоб вони його не застудили.

Дмитро БІЛАЙ
Магістр із технології виробництва і переробки продукції тваринництва

 

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий