Домашні ласощі

Домашні ласощі

Солодощі, приготовлені мамою, – улюблений десерт дітвори. Часу на цю справу потрібно чимало, але результат того вартий: малеча нарешті забуває про нашпиговані «єшками» магазинні ласощі й із задоволенням смакує продуктом, склад якого у вас повністю під контролем.

Іриски

200 мілілітрів молока, 200 грамів цукру, 100 грамів меду, 15 мілілітрів лимонного соку, 50 грамів какао-порошку, 30 грамів вершкового масла.
Молоко влийте в глибоку миску, додайте цукор, мед, лимонний сік, какао-порошок. Ретельно вимішайте масу за допомогою міксера до однорідного кольору й появи на поверхні легкої пінки.
Вилийте масу в товстостінну глибоку сковорідку й поставте на вогонь. Після закипання додайте вершкове масло. Надалі потрібно враховувати, що чим більше часу варитиметься продукт, тим твердішими будуть цукерки. Тим, кому смакують саме тверденькі іриски, слід варити масу на середньому вогні протягом 40 хвилин. При цьому не забувайте періодично помішувати її ложкою, інакше ласощі пригорять.
Гарячу масу розлийте у фігурні силіконові форми для випікання печива й залиште остигати при кімнатній температурі протягом 12 годин (на ніч). Надалі солодощі залишиться витрусити з формочок і викласти на тарілку.
Якщо скористатися однією великою силіконовою формою, готовий продукт доведеться порізати ножем чи поламати руками.

Згущене молоко

2 літри молока, 700 грамів цукру, ванільний цукор за смаком.
Найкраще для приготування згущеного молоко купити домашнє. Якщо такої можливості немає, доведеться взяти магазинне молоко з позначкою «незбиране» та вершки 20% жирності (1:1).
Налийте домашнє молоко (магазинне молоко та вершки) в широку товстостінну каструлю і випарюйте на дуже слабкому вогні, поки первинний об’єм не зменшиться вдвічі. Потім додайте цукор і варіть ще близько 30 хвилин – в залежності від того, якої густоти ви хочете отримати згущене молоко.
Загалом цю домашню смакоту потрібно варити півтори-дві години.

Сирне суфле

2 великих солодких яблука, 2 середні морквини, 400 грамів кисломолочного сиру (не вологого), 4 великих яйця, 2 столові ложки цукру, 1 пакетик ванільного цукру, вершкове масло для змащування форми, панірувальні сухарі чи вівсяні пластівці.
Моркву і яблука очистіть, наріжте скибочками та відваріть на парі чи спечіть у духовці. Підготовлену масу засипте цукром і переробіть у блендері на густе пюре. Злегка остудіть.
Яйця збийте вінчиком, додайте сир і також переробіть у блендері. В отриманій масі не повинно бути «крупинок» сиру.
З’єднайте сирно-яєчну суміш з яблучно-морквяним пюре, додайте ванільний цукор і перемішайте. За консистенцією маса нагадуватиме рідку сметану.
Неглибоку форму для випікання змастіть маслом і присипте паніровкою (бортики також). Вилийте підготовлену масу у форму і поставте випікатися при 170 градусах на 40–45 хвилин. Готовність перевіряйте сірником – він повинен бути сухим.
Готове суфле остудіть при кімнатній температурі й відправте в холодильник на кілька годин. Тільки після цього його можна виймати з форми. Найправильніше – перевернути суфле з форми на блюдо.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий