Домашній кетчуп

Домашній кетчуп

Найпопулярнішим соусом у наш час є, певно, кетчуп. Він вдало доповнює багато страв. Для приготування кетчупу в домашніх умовах вибирають м’ясисті стиглі помідори, бажано не магазинні, а вирощені на городі – тоді соус гарантовано матиме насичений смак і сильний приємний аромат.

Із зеленню

5 кілограмів помідорів, 1 склянка цукру, 4 бутони гвоздики, 40 горошин чорного перцю, 4 столові ложки оцту, 1 столова ложка солі, зелень за смаком (базилік, петрушка, кріп).
Помідори поріжте дрібними шматочками, відправте у велику каструлю і доведіть до кипіння. Варіть 20 хвилин, прикривши посудину кришкою. Коли суміш трохи остигне, перетріть її через сито. Отриману однорідну масу знову вилийте в каструлю і поставте на середній вогонь. Варіть, не накриваючи кришкою, протягом години до помітного загустіння.
На складену вдвічі марлю викладіть горошини перцю, бутони гвоздики й усю зелень. Зав’яжіть вузликом і занурте його у киплячу томатну масу. Всипте цукор, влийте оцет. Усе перемішайте й залиште настоюватися протягом 10 хвилин. Марлевий вузлик викиньте, а кетчуп розлийте у простерилізовані банки і закатайте кришками.

З яблуками

4 кілограми помідорів, 0,5 кілограма кисло-солодких яблук, 250 грамів цибулі, 1,5 столової ложки солі, 250 грамів цукру, 50 мілілітрів яблучного оцту, щіпка меленого чорного перцю, 0,5 чайної ложки меленої кориці.
Очистіть помідори від шкірки. Для цього опустіть плоди в окріп і, проваривши протягом 5 хвилин, перекладіть у миску з холодною водою. У результаті шкірка сама почне відділятися і помідори буде легше очистити.
Пропустіть очищені помідори через м’ясорубку. Перелийте отриману масу в каструлю і поставте на помірний вогонь. Готуйте близько 1,5 години, поки маса не загусне.
Додайте в томатне пюре крупно нарізані очищені яблука й подрібнену цибулю. Доведіть до кипіння, зніміть з вогню і залиште на 15–20 хвилин для остигання.
Перетріть теплу масу через сито до однорідної консистенції. Швидше впоратися із цим завданням допоможе блендер. Знову поставте каструлю на помірний вогонь, всипте сіль, цукор і перемішайте. Після закипання додайте оцет, чорний перець і корицю. Готуйте ще 5–10 хвилин. Розлийте в банки, закатайте.

Зі сливами

2 кілограми помідорів, 1 кілограм слив, 250 грамів цибулі, 100 грамів часнику, кілька гілочок петрушки, 2 гострі червоні перчини, 1,5 столової ложки солі, 200 грамів цукру, 0,5 чайної ложки суміші перців, 2 лаврових листки, 2 столові ложки оцту.
Зніміть з помідорів шкірку. Видаліть зі слив кісточки. Розріжте цибулю на кілька великих частин. Пропустіть ці інгредієнти через м’ясорубку. Перелийте отримане пюре в каструлю, поставте на помірний вогонь і варіть, періодично помішуючи, протягом 2 годин.
Пропустіть через м’ясорубку часник, петрушку й очищений від насіння перець. Додайте в томатно-сливове пюре часникову суміш, сіль, цукор, суміш перців, лаврове листя і оцет. Перемішайте і готуйте до загустіння близько 40–50 хвилин. Після приготування видаліть з кетчупу лаврове листя. Соус розфасуйте в банки, закупорте.

Із болгарським перцем

3 кілограми помідорів, 600 грамів болгарського перцю, 0,5 кілограма цибулі, пів часничини, 1 столова ложка солі, 0,5 чайної ложки меленої кориці, 12 горошин чорного перцю, 3 горошини запашного перцю, 4 бутони гвоздики, 0,5 чайної ложки меленого мускатного горіха, 100 мілілітрів оцту, 150 грамів цукру.
Наріжте очищені помідори, перець, цибулю і часник великими шматочками. Викладіть овочі в каструлю і додайте сіль. Варіть під кришкою на помірному вогні близько 3-х годин, періодично помішуючи. За цей час маса зменшиться вдвічі-тричі.
Зніміть каструлю з вогню і переробіть томатну масу блендером до однорідної консистенції. У ступці чи в кавомолці подрібніть чорний і запашний перець, гвоздику і мускатний горіх, корицю. Додайте в каструлю суміш спецій, оцет і цукор, перемішайте. Поставте кетчуп на середній вогонь і варіть ще пів години. Розлийте в банки, закатайте.
***
1 кілограм помідорів, 1 кілограм болгарського перцю, 1 кілограм цибулі, 2 столові ложки солі, 0,75 склянки цукру,
1 склянка олії, 0,5 склянки оцту, 6 зубців часнику.
Всі овочі очистіть, пропустіть через м’ясорубку і поставте тушкувати. Коли маса закипить, додайте сіль, цукор, олію і перемішайте. Готуйте на повільному вогні 1–1,5 години. За 10–15 хвилин до закінчення тушкування додайте подрібнений на дрібній тертці часник. Влийте оцет, усе добре перемішайте й зніміть з вогню. Розкладіть кетчуп у банки, закатайте.

Поділися:

Добавить комментарий