Допоможе при висипах на шкірі

Допоможе при висипах на шкірі

«Крушину ламку використовують при закрепах. Це відомо. А при яких хворобах ще можна використовувати цю рослину?»
Т.С.ЗАБАРНИК.

Крушина ламка (крушина вільховидна; крушина ольховидная: Frangula alnus, синонім – Rhamnus frangula) – розгалужений кущ або невелике, 3–3,5 метра заввишки, дерево родини жостерових. Кора у верхній частині стовбура і на молодих гілках гладенька, червоно-бура, вкрита ланцетними білими сочевичками. Листки чергові, еліптичні або яйцевидні, коротко-черешкові, цілокраї, з 6–8 паралельними бічними жилками. Квітки дрібні, двостатеві, правильні. 5-пелюсткові, зібрані пучками по 2–6 у пазухах листків; пелюстки всередині білі, зовні зеленуваті. Плід – куляста, спочатку червона, потім чорна кістянка. Цвіте у травні – червні.
Крушина ламка росте майже по всій території України (в Степу – рідко, в долинах річок, у Криму – в горах) у лісах і між чагарниками, на вологих луках, по берегах боліт, річок та озер.
Лікувальне значення має кора крушини. Збирають її навесні до розпускання листків з молодих частин стовбура та молодих гілок, роблячи на відстані 10–15 сантиметрів один від одного кільцеві надрізи (до деревини) і з’єднуючи їх поздовжніми розрізами. Не можна заготовляти кору, покриту мохом і лишайниками.
Сушать кору на відкритому повітрі, на горищі або в приміщенні з доброю вентиляцією, розстеливши тонким (5–7 см) шаром на папері чи тканині й час від часу перемішуючи. Сушіння припиняють, коли кора стає ламкою. Сухої сировини виходить 43–45 відсотків. Термін придатності – 5 років. Зберігають її у сухому приміщенні, яке добре провітрюється. Сировину відпускають аптеки.
Свіжозібрана і висушена кора спричинює нудоту і блювання, але при тривалому зберіганні її побічна дія зникає. Через це кору крушини вживають не раніше, як через рік після збирання. Придатність кори до вживання можна прискорити, витримавши її в сушильній шафі при температурі 100° протягом 1 години. В народній медицині використовують і плоди крушини (також не раніше, як через рік після збирання).
Кора крушини містить антраглікозиди (8%), геніни (емодин, ізоемодин, хризофанол), вільні антраноли, тритерпенові глікозиди, смолисті речовини та сліди дубильних речовин. Головним глікозидом свіжозібраної сировини є франгулорозид, який в процесі сушіння і зберігання окислюється до франгуліну.
Кора крушини виявляє м’яку послаблювальну дію, яка проявляється через 8–12 годин після вживання ліків. Механізм дії полягає в здатності препаратів крушини посилювати перистальтику товстої кишки, не подразнюючи її слизової оболонки і не впливаючи на тонкий кишечник, і розріджувати калові маси.
Застосовують кору крушини при атонії кишечнику, звичайних хронічних закрепах. А в народній медицині, крім того, – при захворюваннях печінки, при водянці, геморої, подагрі та гарячці. Міцним відваром кори миють тіло при корості, а відвар плодів використовують для компресів і промивань при висипах на шкірі, фурункулах, гнояках і струпах. Порошок плодів вживають усередину при анемії, проносі, водянці й надмірних місячних.
Щоб запобігти звиканню до препаратів крушини, їх доцільно чергувати з іншими проносними засобами. Якщо звикання все-таки станеться, що спостерігається при тривалому призначенні крушини, доцільно збільшити дозу.
Кора крушини входить до складу шлункових і проносних чаїв, використовується при виготовленні препаратів вікаліну і вікаїру.
Передозування препаратів крушини може спричинити відчуття дискомфорту, тенезми, колікоподібного болю в животі тощо. Вагітним жінкам і жінкам, які годують груддю, препарати крушини протипоказані.
Внутрішньо вживають відвар кори (20 г, або 2 столові ложки, сировини на 200 мл окропу) – по півсклянки на ніч; екстракт крушини рідкий – по 20–40 крапель на прийом; екстракт крушини сухий – по 1–2 таблетки перед сном; рамніл – по 0,2 г на ніч; порошок із плодів крушини – по 0,2– 0,5 г тричі на день.
Столову ложку суміші кори крушини ламкої (50 г), листків бобівника трилистого, трави буркуну лікарського (по 20 г) і плодів кмину звичайного (10 г) настоюють 20 хвилин на склянці окропу і п’ють по півсклянки на ніч при хронічних закрепах.
Дві чайні ложки суміші кори крушини ламкої (30 г) і листків м’яти перцевої (40 г) заливають склянкою окропу, кип’ятять 20 хвилин, проціджують і вживають по склянці ввечері для підтримки регулярного випорожнення при гепатиті.
Столову ложку суміші кори крушини ламкої, квіток бузини чорної, плодів фенхелю звичайного (по 20 г) і плодів анісу звичайного (10 г) заливають склянкою окропу, кип’ятять 20 хвилин і п’ють по склянці двічі на день (після обіду і ввечері) при закрепах.
Столову ложку суміші кори крушини ламкої (60 г), трави фіалки триколірної, приймочок кукурудзи звичайної, трави деревію звичайного, плодів кмину звичайного і квіток терну звичайного (по 10 г) заливають склянкою окропу, кип’ятять 20 хвилин і п’ють по 2 склянки двічі на день при ожирінні.

Поділися:

Добавить комментарий