Дозарювання помідорів

Дозарювання помідорів

Незабаром похолодає, і, щоб не втрачати залишки урожаю помідорів, необхідно буде зібрати всі плоди. Зрілі одразу переробимо на сік чи покришимо в салат, бурі викладемо на сонечко для почервоніння. А що робити із зовсім зеленими томатами? Їх можна заквасити в діжці або досягти їхнього достигання в хатніх умовах. Та перш ніж закладати томатні плоди на достигання, необхідно їх посортувати. Окремо складаємо зібрані з кущів із ознаками фітофторозу (чорні плями) або інших хвороб. Потім слід відібрати помідори за ступенем їх стиглості: окремо – зовсім зелені, окремо – ледь рожеві, а в третю купку – червонуваті.
Тепер – про те, як допомогти достигнути помідорам із “хворих” кущів. Кілька хвилин їх поливаємо гарячою водою (до 60 градусів – не більше), просушуємо природним способом і абсолютно (!) сухими вкладаємо в пластиковий ящик із отворами для дозарювання, щодня перебираючи й видаляючи, за потребою, ті, на яких з’явилися ознаки хвороби.
Щоб томати дійшли до своєї товарної стиглості в умовах квартири, необхідно знімати їх з куща дуже обережно, разом із зеленими плодоніжками (із ними плоди достигають краще). Робити це слід до того, як плоди нагріються на сонці, але на них не повинно бути роси. Якщо температура повітря в нічну пору наблизилася до 5 градусів, пора збирати всі плоди, інакше вони примерзнуть і не зберігатимуться взагалі. Сорти томатів різних кольорів закладати на дозрівання треба окремо.
А тепер – кілька простих й ефективних способів дозарювання.
Кущовий спосіб. Якщо помідори на рослині достигають більш-менш дружно, можна їх не обривати, а просто викопати такий кущ разом із коренями. Можна обережно пересадити рослину із відкритої грядки у захищену, тобто в теплицю. Плоди достигатимуть природним шляхом, ще й набираючи вагу. Інший варіант – закріпити кущі до стелі в сухому сараї. При температурі близько 15 градусів у такому положенні рослинні соки “перекочують” із коріння в пагони з томатами, й вони достигатимуть за їх рахунок.
Традиційний спосіб – у ящиках. Томати великого й середнього розміру розкладаємо по ящиках або корзинах 2–3 шарами. Щоб уникнути конденсату (краплин вологи), шари треба перекласти паперовими рушничками або пересипати сухою тирсою. Томати час від часу слід перебирати, відсортовуючи стиглі й вибраковуючи уражені інфекціями.
До речі, досвідчені господарі стверджують, що коли до ящика із недозрілими томатами покласти кілька повністю стиглих плодів, перші почервоніють швидше. Це справді так: стиглі плоди, причому не лише томати, а й інші овочі та фрукти виділяють газ етилен. Він стимулює достигання. Тож покладіть у ящик із зеленими помідорами кілька стиглих томатів, бананів або червоних яблук – результат не забариться.
І наостанку – кілька порад про те, як, навпаки, загальмувати достигання помідорів і тим самим подовжити задоволення від споживання їх свіжими.
• Знімайте плоди тільки зеленими, але тоді, коли вони вже доростуть до характерного для сорту розміру.
• Тримати ємності із зеленкуватими плодами треба у добре провітрюваному приміщенні без доступу світла.
• Оптимальна температура для зовсім зелених помідорів – 12 градусів тепла, для бурих – 6 градусів, а для рожевих – 2 градуси.
• При вологості вище 85% помідори можуть погнити, якщо ж показник вологості нижчий, – втратити соковитість.

Підготувала агроном Людмила СЕМЕНЮК.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий