Дванадцять страв на Святий вечір

Дванадцять страв на Святий вечір

Святкове частування у переддень Різдва Христового, на Святий вечір, було виключно пісним, але багатим. Господині готували дванадцять страв, що асоціювалося з дванадцятьма апостолами Христовими. За стіл сідали, коли на вечірньому небі з’являлася перша зірка – символ зорі Вифлеємської, яка сповістила про народження Богонемовляти.
Окрім обов’язкових куті та узвару, до свята готували рибні, грибні, овочеві страви. Власне, перелік їх варіювався в залежності від регіону та статків родини: голубці з грибами, борщ із вушками (борошняні вироби), тушкована капуста з квасолею, смажена риба, пампушки, вареники, січеники з гороху, грибна юшка…
Дещо осучаснені рецепти цих страв використовують шеф-кухарі ресторанів, які пропонують відвідувачам меню на Святвечір. Не менш творчо чаклують над пісними варіаціями традиційних страв і господині в кожній українській родині.

Пісні голубці

12 капустяних листків, 400 грамів картоплі, 300 грамів грибів, 1 цибулина, 1 морквина, 200 мілілітрів густого томатного соку, 2 лаврових листки, сіль за смаком, олія для обсмажування.
Картоплю відваріть до готовності в підсоленій воді, потім воду злийте, а картоплю потовчіть на пюре. Гриби обсмажте на олії разом із дрібно посіченою цибулею, натертою на тертці морквою. З’єднайте з картопляним пюре, посоліть до смаку.
Капустяне листя відваріть до м’якості. Воду злийте в окрему посудину. З листків позрізайте грубі прожилки. У кожен листок загорніть картопляно-грибну начинку, формуючи голубці.
На сковороді розігрійте трохи олії, обсмажте голубці з обох боків під кришкою. Складіть у каструлю.
Влийте у воду, в якій варилося капустяне листя, томатний сік, додайте трохи солі й залийте голубці так, щоб рідина злегка їх прикрила. Покладіть лаврове листя, доведіть рідину до кипіння, накрийте кришкою і тушкуйте на слабкому вогні 20–25 хвилин.
***
1 капустина, 400 грамів грибів (печериць), 1 морквина, 2 цибулини, 1 склянка рису, 6 столових ложок томатної пасти, 3 столових ложки олії, 2 лаврових листки, сіль, перець чорний мелений за смаком.
Виріжте з капустини качан, видаліть верхнє листя. Підготовану капустину покладіть у каструлю, залийте водою і доведіть до кипіння. Проваріть кілька хвилин і починайте за допомогою виделки розбирати на окремі листки.
Моркву натріть на крупній тертці, додайте порізану дрібним кубиком цибулю й обсмажте на олії до золотистого кольору. Покладіть до засмажки 2 столових ложки томатної пасти й тушкуйте протягом кількох хвилин.
Рис відваріть до напівготовності. Додайте дрібно нарізані печериці й половину овочевої засмажки. Сформуйте з капустяного листя й начинки голубці.
Дно каструлі застеліть капустяними листками, потім укладіть кількома шарами голубці й залийте водою, у якій попередньо розчинили 4 столових ложки томатної пасти. Зверху викладіть решту засмажки, накрийте каструлю кришкою. Тушкуйте голубці на маленькому вогні протягом 45 хвилин.

Грибна юшка з вушками

300 грамів сушених білих грибів, 1 цибулина, 1 морквина, 1 склянка борошна, 2 столових ложки олії, сіль, перець чорний мелений, перець чорний горошком, лаврове листя.
Сушені гриби залийте гарячою водою і залиште на пів години. Потім ретельно промийте, наріжте невеликими шматками, залийте водою і варіть на невеликому вогні протягом 20 хвилин. Гриби дістаньте шумівкою.
Натерту на крупній тертці моркву й дрібно посічену цибулю обсмажте на олії, додайте гриби й готуйте ще протягом кількох хвилин. Посоліть, поперчіть. Половину маси покладіть у каструлю, залийте 2 літрами води, доведіть до кипіння і відразу ж зніміть з плити. Іншу половину маси переробіть на м’ясорубці.
Замісіть тісто, як на вареники. Сформуйте з тіста невеликі кружечки, на середину кожного покладіть 1 чайну ложку начинки. Ліпіть варенички, але кінці виробів з’єднуйте разом, як це роблять для пельменів. Саме за таким принципом ліплять вушка.
У підсолену киплячу воду додайте 1 столову ложку олії, 1 лавровий листок, 3 горошини чорного перцю. Через 2 хвилини покладіть у воду 5–6 вушок, варіть після закипання 2–3 хвилини. Готові вушка розкладіть у тарілки й залийте грибною юшкою.

Риба запечена

1,5 кілограма судака, 350 грамів сушених грибів, 2 цибулини, 100 мілілітрів олії, 1 чайна ложка гірчиці, 2 зубки часнику, сіль за смаком.
Порізаний на порційні шматки судак посоліть і змастіть натертим на дрібній тертці часником. Приберіть на 2 години в холодильник.
Гриби спочатку замочіть у гарячій воді, а потім зваріть до готовності. Коли остигнуть, нашаткуйте. Дно посудини для запікання вистеліть нарізаною кружальцями цибулею і половиною грибної маси. Потім викладайте рибу, перекладаючи її цибулею і грибами так, щоб верхнім шаром була цибуля.
У відвар із грибів додайте олію і гірчицю, ретельно перемішайте. Залийте рибу з грибами й готуйте в духовці на середньому вогні протягом 1 години. При подачі на стіл полийте соусом, який утвориться під час запікання.

Риба заливна

1,5 кілограма щуки, 2 цибулини, 4 морквини, 1 корінь петрушки, 1 корінь селери, 3 лаврових листки, 1 лимон, 2–3 чайних ложки желатину, запашний перець горошком, гвоздика, по 0,5 столової ложки солі й цукру.
Очистіть рибу від шкірки й кісток, наріжте на шматки. Голови, плавники, хвости, кістки залийте водою, доведіть до кипіння, додайте нарізані брусочками моркву, корінь петрушки і селери, цибулю, а також перець горошком, гвоздику, сіль. Варіть протягом 1 години. Потім бульйон процідіть, знову закип’ятіть, покладіть у нього шматки риби й варіть 15–20 хвилин.
Готову рибу дістаньте й остудіть. У бульйон додайте попередньо замочений у воді желатин, цукор, вичавлений із лимона сік. Прогрійте до повного розчинення желатину. Процідіть й залиште остигати до кімнатної температури.
Розкладіть рибу в порційні тарілки, залийте бульйоном і охолодіть. Прикрасьте зеленню петрушки.

Пампушки

3 склянки борошна, 1 склянка теплої води, 1–2 столових ложки цукру, 4 столових ложки олії, 3 чайних ложки сухих дріжджів, дрібка солі, 2 зубки часнику.
У теплу воду додайте цукор, потім – сухі дріжджі. Перемішайте. Всипте сіль і 3 столових ложки олії. Потроху підсипаючи борошно, замісіть тісто (за необхідності борошна можна додати).
Деко змастіть олією і викладіть на нього сформовані з тіста невеликі кульки. Поставте на 5–10 хвилин у тепле місце, щоб підросли. Потім випікайте в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 15–20 хвилин.
Розчавіть часник, змішайте з олією і змастіть цією заправкою теплі пампушки.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий