Попри величезний вибір пасхального декору, все більше сучасних господинь вважають за краще не використовувати штучні барвники та «хімію» для приготування крашанок. У домашніх умовах цілком реально натуральними продуктами пофарбувати яйця красиво, цікаво та просто.
Існує прекрасний звичай на Великдень – битись яйцями. Щоб шкаралупа не тріснула і всім дісталася ціла, міцна крашанка для забави, необхідно додати під час фарбування сіль. Також не кладіть в гарячу або киплячу воду холодні яйця, рекомендуємо дістати їх завчасно з холодильника і нагріти до кімнатної температури.
Перед фарбуванням подбайте про посуд: підійдуть тільки скляні ємності для витримування яйця в концентраті або металеві для приготування відвару. Ємності навіть з такого матеріалу можуть «тонуватися», але з часом пігмент зійде. А ось емальована каструля вже ніколи не буде, як раніше, після, наприклад, куркуми, цибулевого або бурякового концентрату.
З чого отримати натуральні фарби для яєць
Існує безліч овочів, фруктів, приправ, напоїв, які здатні забарвити шкаралупу. Більшість із них, напевно, є і на вашій кухні. Приготування крашанок з натуральних продуктів – це дуже оригінально, а результат іноді навіть краще, ніж зі штучними пігментами.
Цибулеве лушпиння
Цибулиння надає яйцям яскраво-червоного або темно-помаранчевого відтінку, залежить від насиченості відвару. Фарбування лушпинням – один із найпростіших і найпопулярніших способів, оскільки овоч є на прилавках увесь рік. Крім цього, лушпиння можна поєднувати із зеленкою для отримання мармурового ефекту, буряком, робити візерунки і малюнки.
Морква
Використайте моркву, а точніше її сік, щоб отримати світло-помаранчеві крашанки. Для цього приготуйте свіжовичавлений сік і за бажанням додайте 2 ложки куркуми для більш насиченого відтінку. Опустіть попередньо зварені яйця в сік на 5–6 годин. Щоб колір взявся краще, легенько потріть яйце старою щіткою перед процедурою.
Червонокачанна капуста
Щоб отримати ніжно-блакитний або ніжно-бузковий колір шкаралупи, спробуйте червону капусту. Годиться для цього як відвар, так і сік. У кожному з варіантів необхідно попередньо зварити яйця круто, а потім замочити на 3–5 годин в концентраті. Якщо залишити яйця на ніч, вийде глибокий небесно-блакитний відтінок, не менш яскравий, ніж після штучного барвника.
Шпинат
Бачили, як за допомогою соку шпинату роблять млинці зеленого кольору? Такий фокус можна зробити і з крашанками. Залийте жмут шпинату літром води, доведіть до кипіння і варіть ще 4–5 хвилин. Зніміть з вогню, дайте рідині трохи охолонути, покладіть до неї свіжозварені круто яйця і залиште на 6 годин. Крашанки виходять ніжно-зеленого, трохи м’ятного відтінку і дуже незвично виглядають у великодньому кошику.
Буряк
Ніжно-рожевого, карміново-червоного і бордового кольору шкаралупу отримують завдяки відвару або соку буряка. Коренеплід має відмінні фарбувальні властивості.
Очистіть і натріть буряк. Залийте літром води та поставте на вогонь на 30 хвилин. Тим часом зваріть яйця круто і остудіть. Готовий відвар пропустіть через сито або марлю і видаліть м’якоть. У рідину додайте оцет, потім яйця і залиште на 2–3 години. Час від часу виймайте яйця, щоб перевірити відтінок.
Кава
Щоб пофарбувати яйця кавою, залийте 5 чайних ложок меленої кави літром прохолодної води, варіть на повільному вогні після закипання ще 7–10 хвилин, зніміть з плити і процідіть, щоб відокремити гущу. Остудіть рідку частину до кімнатної температури, покладіть в неї яйця, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть 10–12 хвилин.
Якщо колір вийшов недостатньо насиченим, залиште крашанки остигати в кавовому відварі на кілька годин. В результаті шкаралупа набуде ніжно-коричневого або коричневого відтінку, залежно від часу витримки.
Куркума
Яйця, фарбовані куркумою, мають дуже симпатичний золотисто-жовтий колір.
У металеву каструлю налийте 2 л води. Додайте куркуму, оцет, сіль перемішайте і поставте на повільний вогонь. Зачекайте 5–7 хвилин поки куркума розчиниться, але не доводьте до кипіння. Покладіть у відвар яйця. Після закипання варіть від 10 до 12 хвилин. Якщо хочете, щоб яйце вийшло блідо-жовтим, зніміть каструлю з вогню раніше. І навпаки – для золотистого кольору шкаралупи яйця слід залишити у відварі «настоюватися» на 3–4 години або навіть на ніч, але в такому випадку є ризик, що забарвиться білок. Готові яйця опустіть в холодну воду.
Каркаде
Всупереч всім очікуванням чай каркаде фарбує яйця не в червоний або рожевий, а в сіро-блакитний колір, іноді навіть сіро-коричневий. Багато залежить від виробника чаю. Щоб крашанки вийшли дійсно гарними, радять витримувати по кілька яєць різну кількість часу у відварі – так можна скласти цілу композицію.
Покладіть в каструлю чай, залийте літром води та поставте на вогонь. Доведіть до кипіння, зніміть з плити та залиште охолоджуватися. Тим часом зваріть яйця круто в окремій посудині. Як тільки яйця зваряться, остудіть їх, поклавши в холодну воду. Пропустіть відвар через сито та перелийте в зручну ємність. Додайте у відвар оцет. Візьміть для початку 5–6 яєць, покладіть по черзі в чай і залиште на 2 години. Час від часу перевіряйте яйця, щоб оцінити насиченість кольору.
Паприка
Червоний мелений перець стане в пригоді, якщо вдома раптом не виявилося цибулі. Колір крашанки після лушпиння і паприки майже ідентичний. Столову ложку паприки залийте літром води і варіть при повільному кипінні 5–7 хвилин. Остудіть розчин, додайте ложку оцту і покладіть варені яйця на 20–40 хвилин. Готові яйця протріть серветкою. Виходить швидко, ефективно і дуже красиво.
Пам’ятайте:
* для фарбування натуральними продуктами підійдуть тільки білі яйця;
* маркування на шкаралупі – не перешкода, вона сходить під час теплової обробки;
* готові крашанки рекомендуємо відполірувати соняшниковою олією для блиску, так вони будуть виглядати значно ефектніше.