Фіголистий гарбуз

Фіголистий гарбуз

“Чув, що є в родині гарбузових екзот під назвою фіцефалія. Це – фіголистий гарбуз, який і в стравах добре смакує, й у лікуванні багатьох хвороб допомагає. От якби ви розповіли про цю рослину докладніше…”
Микола ІЩЕНКО.
с. Штомпелівка Хорольського району.

Листя цього гарбуза подібне до листкових пластинок фігового дерева (інжиру) – воно таке ж лапате, з довгими черешками, верхнє має серцеподібну форму. Незвичайна форма гарбузового листя, невеликі світлі плями на зеленому тлі шкірки мають доволі декоративний і привабливий вигляд.
Стебла рослини п’ятигранні й сягають у довжину 25 см. Квітки фіцефалії нічим не відрізняються від тих, що в усіх рослин гарбузової родини, – вони такої ж форми й такого ж яскраво-жовтого чи помаранчевого кольору.
Плоди фіголистого гарбуза своїм цікавим візерунком нагадують кавуни. Вони мають довгасту, а нерідко – й вигнуту форму. М’якоть у такого гарбуза біла і соковита, але несолодка, усередині містить чорне насіння.
Фіцефалія стійка до патогенних грунтових грибків, що робить її доволі перспективною культурою. Багато хто із садівників прищеплює на цей вид гарбуза інші культури, чутливі до прикореневої гнилі, але не інші види гарбузів, бо вони не здатні схрещуватися між собою.
Цей гарбуз, що має чорне насіння, можна використовувати не тільки для приготування різноманітних страв, а й у лікувальних цілях. Дозрілі плоди дуже смачні й корисні. З них можна варити варення, тушкувати їх, маринувати, смажити, солити, додавати в різні салати.
У народній медицині фіголистий гарбуз застосовують для підтримки здоров’я підшлункової залози, лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи. Він допомагає при хворобах печінки і нирок, а також жовчного міхура. Фіцефалія покращує вироблення інсуліну, сприяє виведенню з організму холестерину. Для приготування цілющих зборів, відварів використовуються всі частини культури – коріння, стебла, листя, насіння, плоди.
Особливості агротехніки. Технологія вирощування фіголистого гарбуза майже нічим не відрізняється від агротехніки інших гарбузових, але має свої тонкощі. Так, фіцефалія доволі невибаглива до грунту, любить полив і яскраве освітлення. Обов’язкова умова – дренажний шар. Перед висівом зернятка цього гарбуза необхідно помістити у воду кімнатної температури і залишити так на 3 дні, періодично міняючи рідину. На відміну від інших видів гарбузових культур, фіцефалія – холодостійка рослина і може витримати заморозки до –3°С.
Ділянку для неї необхідно вибирати безвітряну. Висаджувати цю культуру рекомендується там, де раніше росли картопля, капуста, цибуля, а от після “родичів гарбузових” її садити не можна. Насіння проростає при температурі 10–12°С. Це є оптимальна температура для висіву зернят у відкритий грунт. Перед цим його слід збагатити перегноєм (по 3–5 кг на 1 м2), попелом (1,5 склянки відповідно) і все добре перемішати. У кожну ямку треба класти по 2–3 насінини й заробляти їх на глибину 3–4 см. Засаджену фіцефалією ділянку було б добре замульчувати перегноєм, торфом або тирсою. Для оптимального росту і розвитку гарбуза температурний режим – 20–25°С. Перші сходи з’являються вже через 2 тижні з моменту висіву насіння.
Як виростити розсаду. Як основні компоненти поживної суміші для розсади фіцефалії використовують дернову землю, торф і перегній. Кислий грунт необхідно обов’язково вапнувати. У горщики або невеликі ємності сіють насіння за 2–3 тижні до запланованого садіння сіянців у грунт. Суміш у горщиках треба добре полити. Як тільки замочене у воді насіння проросте, його висівають у невеликі ємності паростками донизу і засипають поживною сумішшю.
Як тільки з’являться перші сходи, денну температуру необхідно буде знизити до 17 °С, а нічну – до 12–14°С. Необхідно забезпечити сходам посилене провітрювання. Розсаду треба поливати нечасто і помірно. Перед висаджуванням у грунт її слід підгодувати гноєм, сечовиною або розчином коров’яку.
Сіянці фіцефалії у відкритий грунт висаджують тільки після останніх заморозків. Можна перемістити їх на грядку й на 2–3 тижні раніше, але виключно під плівку чи спанбонд. Глибина садіння – близько 12 см. Якщо грунт на ділянці бідний, то ямки слід заглибити до 30 см, закласти туди поживну ґрунтосуміш, попередньо додавши мінеральні та органічні добрива. Висаджувати саджанці рекомендується на відстані 1 м один від одного.
Плоди фіголистого гарбуза збирають восени, коли листя на рослинах зів’яне. Щоб прискорити налив і дозрівання плодів, треба прищипнути всі точки росту. Зберігати зрілі гарбузики можна протягом усього зимового періоду.

Відповідь підготувала агроном Людмила СЕМЕНЮК.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий