Гарбузова смакота

Гарбузова смакота

Гарбузовий суп-пюре

Якщо ви любите супи-пюре, то вам обов’язково сподобається ніжний та ароматний, пікантний та дуже смачний суп із гарбуза. Готується він настільки легко, що з його приготуванням упорається не лише недосвідчена куховарка, а й дитина.
Беремо невеликий гарбуз, кілька зубчиків часнику, півлітра жирного молока (краще – вершків), шматочок імбиру (розміром з яйце), сіль, карі (за бажанням), кілька ложок олії.
Очищуємо часник, імбир та гарбуз від шкірочки. Гарбуз нарізаємо кубиками. На пательню наливаємо олію, вичавлюємо часник та кладемо натертий на дрібній тертці імбир, злегка обсмажуємо (щоб з’явився запах).
Додаємо гарбуз, накриваємо кришкою і тушкуємо овочі, постійно помішуючи, поки вони не зм’якнуть.
Даємо гарбузу трохи охолонути, а потім перекладаємо в чашу блендра разом із соком, який утворився під час тушкування, перебиваємо все в пюре.
Утворену масу переливаємо до каструльки, додаємо сіль, карі, доводимо до кипіння, а потім вливаємо молоко (вершки), ще трошки кип’ятимо – все, наш суп-пюре готовий. Найкраще його подавати з грінками, натертими часником, або з тостами із сиром.
***
Для тих, хто не любить імбир, пропонуємо інший варіант: 500 грамів гарбуза, півлітрова баночка помідорів у власному соку (або ж 4–5 свіжих подрібнених помідорів без шкірочки), одна цибулина, один солодкий перець, сіль та перець до смаку, дрібка мускатного горіха, 0,5 чайної ложки карі.
Підготовлений гарбуз обсмажуємо на пательні в олії, солимо, приправляємо мускатним горіхом та карі, додаємо подрібнену цибулю, добре обсмажуємо, доки гарбуз не стане м’яким.
Додаємо помідори, порізаний соломкою перець, накриваємо кришкою і тушкуємо, доки всі овочі не будуть готовими. Отриману масу перекладаємо в чашу блендера і збиваємо до однорідності.
Смакує з грінками, натертими часником.

Гарбузово-курячі котлетки

Інгредієнти: 400 грамів курячого філе, 1 яйце, 200 грамів гарбуза, 1 цибулина, 2 зубки часнику, 1 столова ложка вершкового масла, 2 столові ложки манки, 2 столові ложки олії, мелений коріандр за смаком, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.
Гарбуз почистити від шкірки і насіння й натерти на крупній тертці.
Куряче філе пропустити через м’ясорубку разом із цибулею і часником.
З’єднати фарш і гарбуз, додати яйце, розм’якшене вершкове масло, манку, спеції, посолити і гарненько перемішати. Залишити фарш на 20 хвилин.
Сформувати невеликі котлети і обсмажити їх на олії з двох боків до золотистої скоринки приблизно по 5 хвилин.
Подавати гарячими із будь-яким гарніром, салатом або овочами.

Салат із запеченого гарбуза

Гарбуз миємо, чистимо від шкірочки, нарізаємо на кубики 2х2 см, викладаємо на деко, солимо та перчимо до смаку, притрушуємо вичавленим часником, скроплюємо олією і запікаємо в духовці 20 хвилин при температурі 200 градусів.
Охолоджений гарбуз викладаємо в салатницю, туди ж кладемо нарізаний кубиками сир, подрібнений салат, посипаємо все це підсмаженим гарбузовим насінням, розмарином та скроплюємо соусом.

Сирно-гарбузовий десерт

Цей десерт смакуватиме навіть найвибагливішим гурманам, крім того, він стане окрасою будь-якої чайної церемонії, адже вигляд у нього – просто досконалий.
Для його приготування нам знадобиться: 700 грамів солодкого гарбуза, 2 яйця, 3 столові ложки борошна, цедра лимона, 60 грамів цукру – це для помаранчевого шару. Для білого – 400 грамів свіжого сиру, 2 яйця, 100 міліграмів йогурту або ж кефіру, 80 грамів цукру, пакетик ванільного цукру, дрібка солі, 4 столові ложки борошна.
Миємо гарбуз, очищуємо від шкірочки, нарізаємо кубиками, викладаємо на деко і ставимо в духову шафу запікатися на 40–50 хвилин при температурі 200 градусів. Коли овочі зм’якнуть, виймаємо і ставимо охолоджуватися.
Тим часом сир викладаємо в глибоку миску (чи чашу блендера), вбиваємо яйця, додаємо сіль, цукор, ваніль, вливаємо кефір і збиваємо до однорідності. Додаємо борошно і легенько вимішуємо, щоб не було грудочок.
Гарбуз, що вже охолов, також перекладаємо в глибокий посуд, додаємо цукор, цедру лимона, борошно, яйця і збиваємо блендером. Головне, щоб обидві маси були однакової консистенції.
Якщо гарбузова маса вийде зарідкою, можна додати ще трошки борошна. Це важливо, коли ви будете накладати обидві маси у форму – одна з них не повинна розтікатися більше, аніж друга.
Беремо форму для запікання (якщо вона не антипригарна, то застеляємо пергаментним папером і змащуємо олією чи маслом) і викладаємо почергово по 2 столові ложки сирну масу – потім поверх неї гарбузову і т. д.
Ставимо наш десерт запікатися в духову шафу на 50 хвилин при температурі 180 градусів. Готову запіканку тримаємо у формі, поки не охолоне, а вже потім виймаємо, щоб не пошкодити краї.
За бажання притрушуємо зверху цукровою пудрою. Шматочки запіканки на тарілочці можна доповнити кулькою морозива або ж прикрасити зверху збитими вершками.

Гарбузові мафіни (кексики)

Інгредієнти: 250 грамів натертого на дрібній тертці гарбуза, 60 грамів вершкового масла кімнатної температури, 60 міліграмів олії, 120 грамів цукру, 2 яйця, 1 чайна ложка соди та 1 чайна ложка розпушувача, 2 столові ложки сметани чи густого кефіру, 180 грамів борошна, 1 чайна ложка кориці та 0,5 чайної ложки мускатного горіху, 80 грамів подрібнених горіхів, дрібку солі.
У глибокій мисці збиваємо блендером масло, доливаємо олію і продовжуємо збивати, доки маса не стане однорідною. Додаємо по одному яйцю і продовжуємо збивати. Вливаємо сметану, ще трохи збиваємо, а тоді перемішуємо цю масу з гарбузом.
В окремій мисці поєднуємо всі сухі інгредієнти: борошно, сіль, цукор, розпушувач, соду, корицю та мускатний горіх, все ретельно перемішуємо, а потім додаємо гарбузову масу та горіхи. Лопаточкою змішуємо все разом, щоб не було грудочок, та викладаємо у формочки для кексиків.
Випікаємо 30 хвилин при температурі 180 градусів. Готові мафіни притрушуємо цукровою пудрою або ж (якщо є час і натхнення) покриваємо глазур’ю чи поливаємо розтопленим шоколадом.

Поділися:

Добавить комментарий