Гасить гіперацидний гастрит

Гасить гіперацидний гастрит

«Якими властивостями відрізняється конюшина польова від конюшини повзучої?»
С.І.ЗУБАР.

Конюшина польова (клевер пашенный; Тrilolium arvense) – однорічна трав’яниста рослина родини бобових.
Трапляється вона на луках, узліссях, переважно на піщаних грунтах, по всій території України.
Для виготовлення ліків використовують траву, яку заготовлюють під час цвітіння рослини. Після попереднього пров’ялювання на сонці сировину досушують під накриттям або в приміщенні, яке добре провітрюється. Рослина неофіцинальна.
Трава конюшини польової містить глікозид трифолін, дубильнці речовини (до 5 %), ефірну олію, кверцетин, вітаміни С і Е, смолисті речовини, незначну кількість алкалоїдів та інші речовини.
Рослина проявляє протизапальні, обволікальні, болезаспокійливі, антисептичні, сечогінні та гіпоглікемічні властивості.
Настій трави п’ють при кашлі, бронхітах, трахеїтах, туберкульозі легень.
Допоможе рослина також при гіперацидних гастритах, дизентерії, захворюваннях нирок і сечового міхура, при цукровому діабеті, мігрені та нервових розладах.
Зовнішньо, у вигляді припарок, траву конюшини польової використовують як болезаспокійливий засіб при ревматизмі та для гоєння ран.
Внутрішньо п’ють настій трави (3 чайні ложки сировини на 200 мл окропу, настоюють 30 хвилин) – по чверті склянки 4 рази на день за 20 хвилин до їди.
Три столові ложки трави загортають у марлю, занурюють в окріп, виймають і прикладають до хворої ділянки тіла.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий