Горіхи в раціоні – корисні властивості

Горіхи в раціоні – корисні властивості

Горіхи є одним з найпопулярніших продуктів харчування. Вони вирізняються приємним смаком, зручністю споживання, можливістю використання у будь-якій дієті. Вживання горіхів поліпшує стан здоров’я.
До найпоширеніших видів цього продукту належать: фісташки, мигдаль, макадамія, кедровий горіх, горіхи пекан і волоський, фундук, кеш’ю, бразильський горіх.
Горіхи є одними з найбагатших джерел поживних речовин. У 28-ми грамах цього продукту міститься приблизно 173 калорії, 5 грамів білка, 16 грамів жирів, 6 грамів вуглеводів і 3 грами клітковини. У горіхах є велика кількість вітамінів і мінералів, що дозволяє частково задовольнити добову потребу організму, а саме: вітамін E – 12%, магній – 16%, селен – 56%, мідь – 23%, фосфор – 13%, марганець – 26%.
Усі види горіхів вважаються одними з найкращих продуктів для маловуглеводної дієти.
Володіють антиоксидантними
властивостями
Горіхи мають антиоксидантні властивості завдяки високому вмісту поліфенолів, що дозволяє запобігати негативному впливу окислювального стресу, який сприяє руйнуванню клітин і виникненню різних захворювань.
В одному з досліджень було встановлено, що волоські горіхи набагато ефективніше перешкоджають дії вільних радикалів, аніж риба. Так, антиоксиданти, що містяться в мигдалі і волоських горіхах, забезпечують захист ненасичених жирів від окислення.
Також вченими було встановлено, що через 2–8 годин після споживання пекана рівень «шкідливого» холестерину знижується на 26–33 відсотки, що істотно знижує ризик захворювань серцево-судинної системи.
Незважаючи на все вищезазначене, дослідження, проведене за участю осіб поважного віку, продемонструвало, що кеш’ю і волоські горіхи не здатні знижувати рівень окислювальних процесів в організмі літніх людей, проте можуть покращувати інші показники.
Сприяють зниженню ваги
При тому, що горіхи вважаються продуктом з високим вмістом жирів, вони дозволяють позбутися зайвих кілограмів і обсягів. Так, у результатах одного з експериментів вказувалося, що регулярне вживання горіхів дозволяє зменшити обсяги талії на 5 сантиметрів за порівняно невеликий період часу. Більш того, вчені встановили, що людський організм поглинає на 21,5% менше калорій з волоських горіхів і фісташок.
Знижують рівень тригліцеридів
і холестерину
Горіхи також здатні знижувати рівень тригліцеридів і холестерину. Проведений дослідниками експеримент показав, що подібний вплив цього продукту спостерігається переважно в осіб, які страждають від ожиріння і діабету. Так, при споживанні фісташок протягом 12-ти тижнів рівень тригліцеридів у осіб з ожирінням знизився на 33%.
Вчені стверджують, що вплив горіхів на зниження обсягів холестерину пов’язаний з високим вмістом у їхньому складі мононенасичених і поліненасичених жирних кислот. Скажімо, фундук і мигдаль здатні одночасно знижувати рівень «шкідливого» холестерину й підвищувати рівень «хорошого» холестерину.
Дозволяють поліпшити стан осіб
з діабетом 2-го типу
Діабет 2-го типу є одним з найпоширеніших захворювань, від якого страждають мільйони людей у різних країнах світу. Не менш поширеним захворюванням є і метаболічний синдром, який суттєво підвищує ризик першого захворювання, інсультів і ряду інших захворювань серцево-судинної системи. Тож лікарі рекомендують включати в раціон горіхи особам з вищезазначеними захворюваннями. Це пов’язано з тим, що горіхи мають високий вміст вуглеводів і не підвищують рівень цукру в крові. Таким чином, цей продукт здатний забезпечувати організм енергією і знижувати рівень цукру в крові.
Згідно з результатами досліджень, горіхи також здатні знижувати рівень кров’яного тиску й окисного стресу, а також покращувати ряд інших показників у осіб з метаболічним синдромом і діабетом.
Встановлено, що щоденне споживання 25-ти грамів фісташок дозволяє знизити рівень цукру в крові на 9%. Крім того, такий обсяг цього виду горіхів дозволив знизити рівень кров’яного тиску й запального маркера, пов’язаного із захворюваннями серця.
Знижують рівень запальних процесів
Вчені стверджують, що горіхи є одним із найсильніших протизапальних засобів, що перешкоджає пошкодженню внутрішніх органів і знижує ризик розвитку різних захворювань. Дослідження за участю осіб, які страждають від діабету й захворювань нирок, показало, що вживання таких продуктів, як мигдаль, фісташки та волоські горіхи дозволяє усунути чимало запальних процесів. Такий же ефект спостерігався і в абсолютно здорових людей.
Мають високий вміст клітковини
Клітковина має велике значення для здоров’я. Ця речовина не перетравлюється в шлунку, проте вона переробляється бактеріями, які живуть у кишківнику. У більшості випадків клітковина діє подібно пребіотикам – речовинам, які є джерелом живлення для кишкових бактерій. При переробці цієї речовини бактеріями утворюються корисні жирні кислоти з коротким ланцюгом (SCFA). Варто зазначити, що SCFA покращують здоров’я кишківника, знижують ризики ожиріння і розвитку діабету.
Крім цього, клітковина забезпечує відчуття ситості, що знижує обсяг споживання калорій. Дослідження показало, що збільшення обсягу спожитої клітковини на 18 грамів за добу дозволяє знизити обсяг калорій на 130 одиниць.
Найбільше клітковини у бразильських горіхах – 2,1 грама; макадамії – 2,4; арахісі – 2,6; пекані, кедрових, волоських горіхах і фісташках – по 2,9; мигдалю – 3,5 грама.
Знижують ризик інсульту
Горіхи дуже корисні для зміцнення здоров’я серцевого м’яза. За рахунок зниження рівня «шкідливого» холестерину й підвищення рівня прохідності артерій цей продукт дозволяє знизити ризик інсульту й серцевих захворювань. Дослідники зазначають, що високий рівень «шкідливого» холестерину може підвищувати ризик захворювань серця. Проведений вченими експеримент довів, що включення в раціон горіхів дозволяє не тільки знизити обсяг «шкідливого» холестерину, але й зменшити розмір бляшок.
В іншому дослідженні порівнювався ефект впливу на здоров’я серця оливкового масла й горіхів. У групі, що вживала горіхи, спостерігався нижчий рівень тригліцеридів і більш висока прохідність артерій у порівнянні з групою, яка вживала оливкову олію.
Горіхи можна вживати як у сирому вигляді, так і у вигляді масел або в якості добавок до основних страв.
Найкориснішими вважаються сирі і смажені горіхи. Для приготування останнього варіанту їх необхідно смажити в духовці при температурі не вище 175 градусів.
Загалом цей продукт вважається ідеальною їжею для подорожей. Для тривалого зберігання горіхів рекомендується використовувати морозильник, що дозволяє зберегти свіжість і всі корисні властивості.

https://sayyes.com.ua/ua/

Поділися:

Добавить комментарий