Готуємося до Масляної: кращі рецепти

Готуємося до Масляної: кращі рецепти

Масляна – одне з улюблених свят в Україні, яке знаменує прощання із зимою та зустріч весни. Масляна розпочинається за тиждень перед Великим постом і триває сім днів, кожен з яких має свою назву.
Дата початку Масляного тижня залежить від Великого посту, який залежить від дати Великодня. Тож дата початку посту, а відповідно й Масляної щороку змінюється, хоча традиційно припадає на кінець лютого – початок березня.
Великдень у цьому році українці відзначатимуть 5 травня.
Великий піст розпочинається 18 березня, а Масляний тиждень триватиме з 11 березня (понеділок) по 17 березня (неділя).
На Масляну заведено пекти млинці, ліпити вареники з різними начинками, а також готувати кашу (зазвичай банош).

Як приготувати смачні млинці

Обов’язково просіюйте борошно – так тісто буде краще підніматися. Використовуйте чавунну пательню або спеціальну для випікання млинців. Добре розігрівайте сковороду і лише потім змащуйте її вершковим маслом чи салом.

Прості млинці на молоці

Почнемо з простих бездріжджових млинців на молоці. Це перевірена страва, яка швидко готується і виходить навіть у кулінарів-початківців. Саме тому, на думку багатьох господинь, це найкращий рецепт млинців на Масляну.
Для таких млинців нам знадобиться:
3 склянки молока, 3 яйця, 3-4 ст л цукру, 30-50 г вершкового масла, 2 ст л олії, 1 чайна ложка розпушувача або 1/3 ложки харчової соди, щіпка солі, 3 склян. борошна.
Приготування
Підігрійте молоко, не доводячи його до кипіння.
Збийте яйця, додайте цукор і ретельно розітріть. Влийте в суміш олію та молоко, перемішайте, додайте сіль, борошно з содою або розпушувачем. Збийте до однорідної суміші.
Розігрійте сковороду і змастіть вершковим маслом. Вилийте млинцеву суміш і рівномірно розподіліть по сковороді.
Випікайте на середньому вогні, перевертаючи по черзі – до легкого зарум’янювання, це займе не більше 1-2 хвилин.

Масляна та дріжджові млинці

Млинці на дріжджах – це більш трудомісткий процес, але досвідчені господині знають, що такі млинці виходять тонкі, ажурні й смачніші, ніж бездрожжові.
Інгредієнти
пакетик сухих дріжджів, 500 г пшеничного борошна, 2 ст л цукру, 2 яйця, 2 ст молока, 3 ст л олії, щіпка солі, 30 г вершкового масла.
Приготування
Приготуйте опару. Налийте в невеликий посуд 100 г теплої води, додайте по 1 ч л борошна й цукру, перемішайте. Розведіть у цій рідині дріжджі. Накрийте та дайте настоятися 5-10 хвилин до утворення «шапочки».
Збийте яйця із цукром. Додайте молоко, олію, опару й перемішайте. Всипте частинами борошно з сіллю і замісіть рідке однорідне тісто.
Розігрійте сковороду, змастіть вершковим маслом. Вилийте тісто тонким шаром. Підсмажте з обох боків до легкої рум’яної скоринки.

Млинці на окропі та кефірі

Млинці на окропі – досить популярний рецепт, адже вони виходять дуже ніжними, мереживними та з унікальними візерунками. Не бійтеся, що яйця згорнуться -якщо слідувати рецепту, все вийде в кращому вигляді.
Для млинців на окропі та кефірі нам знадобиться:
2 курячі яйця, 200 мл кефіру, 200 мл окропу, 130 г пшеничного борошна, 0,5 ч л соди, 2 ст л цукру, 1/4 ч л солі, 2 ст л олії.
Приготування
Поставте воду на плиту. Поки вода нагрівається, збийте яйця до пишної піни. Тонким струмком влийте в яйця окріп, продовжуючи збивати. Ви побачите, як маса стає більш пишною і почне рости пінна шапка.
Влийте кефір та перемішайте. Додайте цукор, сіль і знову розмішайте. Просійте борошно, влийте олію – вийде рідке заварне тісто.
Добре розігрійте сковороду, змастіть олією. Тонким шаром вилийте тісто. Підрум’яніть млинець з кожного боку.

Рецепт пишних млинців на Масляну

Ви віддаєте перевагу не тонким млинцям з начинкою, а пишним і ситним? У нас є рецепт і для такого випадку – до того ж без молока й кефіру.
Для пишних млинців нам знадобиться:
300 г борошна, 3 яйця, 1/2 ч. л солі, 75 г цукрового піску, 1/2 ч л соди, 500 мл кип’яченої води, 1/2 ч л лимонного соку або кислоти, 20 г олії.
Пригoтування
Добре збийте яйця. Додайте воду, цукровий пісок і знову збийте. Просійте борошно із сіллю. Погасіть соду лимонним соком. Розмішайте все до однорідного стану. Залиште тісто на 15 хвилин. Влийте олію та перемішайте.
Вилийте тісто на добре розігріту сковорідку. Випікайте з двох боків до рум’яної скоринки.

Бонус: чайні млинці

Млинці на заварці з чорного чаю? А чому б і ні. Тонкі, еластичні, карамельного кольору, вони стануть окрасою будь-якого святкового столу.
Для приготування млинців вам знадобиться:
1/2 ст пшеничного борошна, 1 яйце, 1 ст л цукру, 1 ст окропу, 1 ч л чаю, 1 ч л розпушувача, 1 ч л олії, щіпка солі.
Приготування
Залийте окропом заварку чаю та залиште на 15 хвилин. Процідіть через сито, щоб позбутися чайних листів. Охолодіть. Додайте до чаю цукор, яйце, сіль та олію. Перемішайте. Просійте туди борошно та розпушувач. Продовжуйте перемішувати, поки не залишиться грудочок. Накрийте ємність рушником та залиште на 10-15 хвилин.
Розігрійте сковороду і змастіть її олією. Налийте порцію тіста та розподіліть його по сковороді. Обсмажте млинець по 1 хвилині з кожного боку.
Бажаєте здивувати своїх близьких та приготувати цікаві млинці на Масляну? Створіть цікаву начинку.
Млинці на Масляну з банановим соусом
Очистіть та подрібніть вилкою 200 г банана. Полийте масу 10 г лимонного соку, щоб уникнути потемніння. Додайте 50 г сметани та 5 г ванільного цукру. Ретельно перемішайте.
Млинці з апельсиновою олією
Змішайте 2 ст л апельсинового сиропу та ? ст розм’якшеного вершкового масла. Збийте массу й додайте 2 ч л апельсинової цедри.
Млинці з помідором та сиром
Натріть 100 г сиру на великій тертці. Дрібно наріжте 1 помідор, подрібніть 2 зубчики часнику. Змішайте інгредієнти, начиніть млинці та відправте на кілька хвилин до духовки або мікрохвильової печі.
Вершкові млинці із сьомгою
Наріжте дрібними кубиками 150 г сьомги холодного копчення. В окрему миску помістіть 250 г будь-якого вершкового сиру, 1,5 ложки гострої гірчиці, 1 ложку лимонного соку. Перемішайте суміш, посоліть, поперчіть, додайте сьомгу і знову перемішайте.
З такою начинкою навіть найпростіші млинці на Масляну стануть окрасою вашого столу.

Ідеальне тісто для вареників

Тісто на вареники має бути еластичним – щоб легко ліпилося, і водночас було міцним – щоб вареники не розварювалися. Найпростіше й найбільш традиційне тісто готується з борошна, води, солі і яєць. Замість води можна використати молоко.
Існують також рецепти вареничного тіста на кефірі або йогурті. А деякі господині вважають найкращим для вареників заварне тісто.
Для еластичності можна додати в тісто трішки олії. Обов’язково його слід добре вимісити, щонайменше 10 хвилин. Можете скористатися допомогою кухонного комбайну або хлібопічки.
Вимішеному тісту обов’язково слід «відпочити» близько 30 хвилин – це допоможе стати йому більш еластичним, «слухнянішим». Для цього сформуйте тісто в кулю, накрийте рушником із натуральної тканини і залиште в теплому місці.
Приступаючи безпосередньо до ліплення вареників, ще раз легенько вимісіть його руками. Не забувайте мати в запасі ще склянку-дві борошна – для робочої поверхні.

Тісто для вареників на мінералці

Вважають, що тісто на мінеральній воді – еластичне, м’яке, не прилипає до рук і дуже смачне. Вареники не розвалюються при варінні, що є одним з головних проблем багатьох господинь.
Мінералка повинна бути сильно газована, адже вона виступатиме в ролі розпушувача. Замішувати тісто на вареники варто досить довго, для вивільнення клейковини.
Інгредієнти
1 склянка газованої мінеральної води; 1 яйце; 3,5-4 склянки пшеничного борошна; 3 столові ложки олії; 0,5 чайної ложки солі.
Приготування
Борошно просіяти, висипати в миску, посолити. Додати яйце, воду й олію.
Спочатку перемішувати ложкою, а потім вимішувати руками, при потребі підсипаючи по трошки борошна.
Викласти на стіл або спеціальну дошку для виліплювання вареників та продовжувати місити до тих пір, поки тісто не перестане прилипати до рук і до столу. Накрити рушником.

Тісто на кефірі

Щоб тісто на кефірі вийшло чудовим, слід дотримуватися декількох правил. Використовуйте свіжий кефір, бажано не ставити його у холодильник, тоді тісто вийде м’яким і ніжним. Це універсальне тісто, тому начинка може бути різною: з капустою, грибами, картоплею або з ягодами чи солодким сиром.
Інгредієнти
3 склянки борошна; 1 склянка кефіру; 0,5 чайної ложки солі; 0,25 чайної ложки соди.
Приготування
Борошно просіяти, додати сіль і соду. У суміші зробити ямку і вилити туди кефір. Усі інгредієнти змішати ложкою. Потім інтенсивно місити руками. Тісто має бути м’яке й еластичне, не прилипати до рук. Накривши рушником, залишити його на півгодини, щоб «відпочило», далі приступати до ліплення вареників.

Тісто для вареників заварне

Рецепт цього тіста підійде на вареники й пельмені. А ще можна приготувати з нього чебуреки, але тоді готуйте заварне тісто без яєць.
Інгредієнти
3,5 склянки борошна; 1 склянка води; 2 яйця; 0,5 чайної ложки солі.
Приготування
Пів склянки води змішати з яйцями й сіллю. Збовтати до однорідності. Борошно просіяти.
Другу половину склянки води закип’ятити, дати охолонути 2-3 хвилини і влити в просіяне борошно, швидко й інтенсивно перемішати, щоб не було грудочок. Не даючи охолонути, додати суміш яєць із сіллю й водою. Вимішувати руками, підсипаючи борошно.
Накрити рушником і залишити на 30 хв. При роботі з заварним тістом для вареників слід пам’ятати, що воно швидко підсихає, тому залишки варто щоразу щільно накривати рушником.

Тісто з гречаним борошном

Якщо ви тримаєте себе у формі, то рецепт тіста для вареників на основі гречаного борошна стане для вас чудовим вибором. На відміну від пшеничного, гречане борошно не таке еластичне, тому ліпити гречані вареники потрібно обережно. Рецепт тіста досить швидкий, адже не потрібно чекати поки воно «відпочине», а можна зразу ж починати ліпити вареники.
Інгредієнти
2 склянки пшеничного борошна; 0,5 склянки гречаного борошна; 1 склянки холодної води; 0,5 чайної ложки солі.
Приготування
Пшеничне борошно просіяти в миску. Туди ж насипати гречане, добре перемішати.
У склянці води розчинити сіль. Потроху додаючи до борошна холодну підсолену воду, постійно перемішувати ложкою. Замісити гладке тісто, щоб не прилипало до рук. Перекласти його на стіл або дошку й відразу ж приступати до виліплювання вареників.

Тісто для вареників панське

Дуже смачне та ситне тісто, яке надасть особливого смаку вашим вареникам. Молоко використовуйте тепле (кімнатної температури). Борошно обирайте високої якості, яке обов’язково потрібно просіяти. Можливо для замісу тіста вам знадобиться трішки більше борошна.
Інгредієнти
5 склянок борошна; 1 склянка молока; 2 столові ложки сметани; 3 яйця; 2 столові ложки олії; 0,5 чайної ложки солі; 1 чайна ложка цукру.
Приготування
У глибоку миску просіяти борошно.
Окремо віничком збити яйця і вилити в борошно. Додати решту інгредієнтів, перемішати ложкою.
Потім місити м’яке тісто руками до тих пір, поки не почне відлипати від рук.
Накрити рушником на 20-30 хвилин і приступати до роботи. Смачного!
https://radiotrek.rv.ua/; https://www.nta.ua/; https://tea.ua/blog/

Поділися:

Добавить комментарий