Гроші з гарбуза: найкращі сорти для вирощування на насіння

Гроші з гарбуза: найкращі сорти для вирощування на насіння

Гарбуз – одна з найбільш урожайних і рентабельних культур. За оптимуму умов для росту, правильної технології вирощування урожайність його сягає 50–70 т/га, і це не найвища межа. Чимало господарів, зокрема і на Полтавщині, вирощують цю культуру для отримання прибутку. Загалом у нашій державі вирощуються три види гарбуза: твердокорий (C. pepo L.), крупноплідний (C. maxima Duch.) і мускатний (C. moschata Duch.). Але задля виробництва насіння як основної продукції вирощують сорти перших двох видів. Від ботанічного виду залежить не тільки урожайність гарбузового насіння, а і його жирно-кислотний склад.

Український багатоплідний. Вид твердокорий. Сорт ранньостиглий (від сходів до достигання – 88–109 діб). Стебло довге, 3–4 м. Плоди оберненояйцеподібні й короткоовальні, слаборебристі, жовто-помаранчеві з широкими темно-зеленими смугами, які поступово набувають помаранчевого забарвлення. Кора дерев’яниста. М’якуш світло-помаранчевий, хрумкий, товщина – 3–5 см. Вміст сухої речовини в плодах – 6,0–10,5%, цукрів – 5–6%, каротину – 2,1–3,2 мг%. Середня маса плода – 5–8 кг. Насіння жовто-кремове, маса 1000 штук – 190–230 г. Урожайність плодів – 21,7–40 т/га, насіння – 500–600 кг/га. Сорт посухостійкий. Столового і насіннєвого призначення.
Лель. Вид твердокорий. Сорт ранньостиглий (від сходів до достигання – 90–100 діб). Кущовий. Плоди сплюснуті, гладенькі, слаборебристі, жовто-оранжеві з широкими темно-зеленими смугами, які поступово набувають помаранчевого забарвлення. Кора дерев’яниста. М’якуш помаранчевий, хрумкий, товщина – 4–5 см. Вміст сухої речовини в плодах – 6,0–8,0%, цукрів – 4–5%, каротину – 3–5 мг%. Середня маса плода – 3–4 кг. Насіння жовто-кремове, маса 1000 штук – 180–250 г. Урожайність плодів – 30 т/га, насіння – 600–800 кг/га. Сорт посухостійкий, столового і насіннєвого призначення.
Народний. Вид крупноплідний. Сорт середньостиглий (118–120 діб). Довгостебловий, головне стебло завдовжки понад три метри. Плоди слабосплюснуті, іноді округлі, середні та крупні за розмірами і вагою (7–15 кг, окремі – до 20–40 кг). Кора м’яка, рожевувато-помаранчевого кольору. М’якуш жовтувато-помаранчевий, товщина – 5–6 см, крихкий. Вміст сухої речовини в плодах – 4–6%, цукрів – 3,3%, каротину – 4,4 мг%. Насіння біле, крупне, маса 1000 штук – 330–400 г. Урожайність плодів – 50–60 т/га, насіння – 600–800 кг/га. Столового і насіннєвого призначення.
Валок. Вид крупноплідний. Сорт середньостиглий (110–120 діб). Кущовий. Плоди слабосплюснуті, слабосегментовані, дрібні та середні масою 3,5–5,0 кг. Забарвлення кори блідо-сіре. М’якуш блідо-помаранчевий, нещільний, товщина – 3–5 см. Вміст сухої речовини в плодах – 6–8%, цукрів – 5–6%, каротину – 5–7 мг%. Насіння біле, крупне, маса 1000 штук – 330–418 г. Урожайність плодів – 35–60 т/га, насіння – 700–800 кг/га. Сорт кормовий і для виробництва товарного насіння. Рослини сорту формують по довжині рядка природні валки плодів.
Світень. Вид крупноплідний. Сорт середньостиглий (115–120 діб). Кущовий. Плоди слабосплюснуті, слабосегментовані, дрібні та середні масою 2,5–5,1 кг. Забарвлення кори плода світло-сіре. М’якуш блідо-помаранчевий, нещільний, товщина – 3–5 см. Вміст сухої речовини в плодах – 5–8%, цукрів – 4–6%, каротину – 2–8 мг%. Насіння біле, крупне, маса 1000 штук – 280–350 г. Урожайність плодів – 35–48 т/га, насіння – 600–800 кг/га. Сорт універсальний і для виробництва товарного насіння. Рослини сорту формують по довжині рядка природні валки плодів.
Гамлет. Вид твердокорий. Сорт ранньостиглий (до достигання – 84–90 діб). Короткоплетистий, голонасінний. Плоди округло-сплюснуті, гладенькі, слаборебристі, жовто-помаранчеві. Кора дерев’яниста. М’якуш кремовий, хрумкий, товщина – 3–4 см. Вміст сухої речовини у плодах – 6,9–7,0%, цукрів 4–5%, каротину 3–5 мг%. Середня маса плода – 2,6–4,2 кг. Насіння голе, зелене, маса 1000 штук – 178–250 г. Урожайність плодів –
31–40 т/га, насіння – 490–580 кг/га. Сорт посухостійкий. Основне призначення сорту – використання в олійно-жировій і кондитерській промисловості.

О. В. Сергієнко,
кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, завідувач лабораторії селекції пасльонових і гарбузових культур Інституту овочівництва і баштанництва НААНУ.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий